Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 април 2014 година

Снимка: Росен Ракаджиев


С радиопредаване и засаждане на цветя и дръвчета във видинската езикова гимназия отбелязаха Международния ден на Земята. Инициативата бе на екологичните клубове по проект "Успех" под ръководството на преподавателя Василиса Димитрова. Денят започна с радиопредаване, което премина под мотото на тазгодишната кампания "Зелените градове: Да мобилизираме милиони хора за създаването на устойчива и здравословна околна среда". Младите еколози прекопаха и оформиха градинките, засадиха цветя и 20 нови дръвчета и люлякови храсти.

"Бялото е чистота. Съхрани белотата."- това бе мотото на днешния флашмоб, организиран от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" на площад "Бдинци" във Видин по повод Деня на Земята и в подкрепа на кампанията "Да изчистим България за един ден". "Искаме чрез белия цвят, който символизира чистото и непорочното, да покажем на видинските граждани, че те трябва да са много отговорни към чистотата и ако бялото е в техните дрехи и обувки, и мисъл, и съзнание, то градът ни ще бъде хубав и привлекателен и младите хора няма да го напускат"- каза за Радио ВИДИН Ели Цветкова, ръководител на Клуб "Неподозирани таланти". Учениците подготвиха музикално изпълнение- песен на Тангра "Нашият град", като интересното в случая бе, че текстът е редактиран и свързан с това, което учениците искат да се случи в нашия град. Флашмобът започна и завърши с песента, подготвена от Калина, Биляна, Борис и Димитър от  Клуб "Неподозирани таланти".

СнимкаНад 50 фиданки летен дъб бяха засадени днес в Лом. В екоинициативата, която бе организирана за Деня на земята, участваха представители на Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", експерти от общинската администрация и местни парламентаристи. Заместник-кметът на Община Лом Камелия Арсенова също се включи в благородната инициативата и засади дръвче в градинката пред Съдебната палата. Освен в централната градска част, дъбове бяха засадени и в училища и детски градини.


За Деня на Земята учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село засадиха лозички и череши в опитното поле на училището, както и декоративни храсти в цветните лехи на учебното заведение. Инициативите, посветени на Земята, започнаха на 12 април с почистването на училищния двор и района около него. В началния курс продължи с направата на сувенири от природни и отпадъчни материали, а в средния- с изработването на презентации "Да запазим чиста нашата Земя". Най-сполучливи бяха презентациите на Евелина от VІ кл. и на Ваня от VІІІ кл. Денят на Земята днес започна с откриването на изложба от сътворените сувенири на малките, която имаше за мото "Тя е нашият дом" и "За да остане и след нас". С много въображение децата бяха изработили цветя, птички, калинки  и цели пана от природни и отпадъчни материали. Творбите са колективни. Над изложбата бе монтиран училищният телевизор, на който показваха кадри от почистването, от презентациите и снимки от природните забележителности на България.

Правителството отпуска 34 милиона лева за ремонти на пътищата в Северозападна България през тази година. Това съобщи във Враца министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която инспектира изграждането на обходния път на града. 7-километровата отсечка от международния път Е-79 се строи със 17 милиона лева, по Оперативна програма "Транспорт". Прогнозата е обходният път на Враца да бъде готов до края на май. "Довършването на обходите на Враца, Монтана и Видин е част от политиката на правителството за Северозападна България. Продължаваме изграждането на големите инфраструктурни проекти, но имаме политика и за малките пътища- близо 9 милиона лева ще се изразходват за пътища във Враца, общо около 34 милиона- за пътна инфраструктура в Монтанско и Видинско. За нас е успех това, че започваме да реализираме политиката за намаляване на различията между регионите"- каза регионалният министър. Десислава Терзиева даде началото на рехабилитацията на 19 км от второкласния път Криводол- Девене- Борован. Пътят е важна транспортна връзка на Дунав мост 2, Е-79 и Източна България и в ремонта му ще бъдат инвестирани над 10 млн. лева. Началото на ремонтните дейности беше дадено в Криводол в присъствието на кмета на Монтана- Златко Живков и на градоначалника на Криводол- Петър Данчев.

Все още не е отменено бедственото положение в община Чупрене, което бе обявено в събота. "Ако преваляванията бяха продължили още няколко часа положението щеше да стане апокалиптично", заяви кметът на община Чупрене Ваньо Костин пред Анжела Каменова. Реките Лом и Чупренска река са предизвикали наводнения в над 150 къщи, в това число дворове, мазета и приземни етажи. Остава затворен и пътя в участъка от село Орешец до Белоградчик, поради активирали се свлачища. Обходът е през Ружинци, което удължава пътя с до 20 км. В момента се подготвят документи за кандидатстване за помощ от държавата за неговата рехабилитация. По думите на кмета Борис Николов възстановяването му ще струва над 500 хиляди лева.

Множество сигнали от граждани за наводнени дворове, къщи, отнесени асфалтови настилки на улици са подадени в Белоградчик след падналите проливни валежи през последните дни. Кметът на община Белоградчик- Борис Николов, заедно с представители на общинската администрация прегледаха получените сигнали. Комисия е назначена за извършване на оглед на обекти на територията на общината. Задачата й е да констатира и огледа причинените щети на пътя Белоградчик- Орешец, откъснати мостове в селата Раяновци и Горни Чифлик, откъснат водопровод Белоградчик- с. Вещица, откъснат захранващ водопровод за с. Стакевци, пропадане на улици в селата Върба, Сливовник и Стакевци, прападане на пътя за с. Праужда, покрива на основната сграда и физкултурния салон на СОУ "Хр. Ботев". Целта е събиране на необходимата информация за кандидатстване за финанисране от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии и уведомяване на Областна администрация- Видин за обстановката в общината, съобщават от местната администрация.

Над 30 мазета и приземни етажи на жилищни сгради отводняваха спасителите в населени места на област Видин през почивните дни. От 18 до 21 април ОУПБЗН-Видин е предоставило около 1500 чувала за изграждане на временни диги за защита на жилищни сгради и населени места и за укрепване защитните земнонасипни диги. Към момента обстановката в област Видин е спокойна, съобщават от ОУПБЗН-Видин.

Последните обилни валежи напълниха водоемите в Монтанско. Нивото на язовир "Огоста" достигна 260 милиона кубика. В язовир "Среченска бара" има 14 милиона и 300 хиляди кубика вода, съобщи кметът на Монтана Златко Живков:  "Това е заради дъждовете. През зимата нивото на язовир "Огоста" бе рекордно ниско. В момента е на кота 186, има 260 милиона кубика вода, което е леко под нивото. Въпреки многото валежи през последните дни ВЕЦ-овете не работят, но през следващите две седмици язовирът вероятно ще се напълни."

Районната избирателна комисия във Видин определи чрез жребий реда за представяне на партии и коалиции в диспутите за предстоящите избори за Европейски парламент по регионалното радио на БНР - Радио ВИДИН. Процедурата се състоя в конферентната зала на областната администрация в присъствието на представители на партии и журналисти. На тегленето на жребия присъства и директорът на Радио ВИДИН Огнян Първулов. "Като председател на Районната избирателна комисия изпълнявам приетото от комисията решение за провеждане на жребий съгласно решението на ЦИК", посочи председателят на РИК-Видин Авакум Бондов. Петя Борисова - член на Районната избирателна комисия, изтегли последователостта на общо 31 партии, коалиции и независими кандидати. Поредността на участие на политическите партии в предстоящите диспути може да прочетете на сайта www.radiovidin.com

Врачанската фирма "Строителство на сгради и съоръжения" ще ремонтира църквата "Св. Николай" в града под Околчица, която горя миналото лято. Дружеството трябва да получи 280 000 лева, а договорът с Общината ще бъде сключен, след като изтече срокът за обжалване. Средствата за ремонт на православния храм идват от Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Събрани са и около 3 000 лева в дарителската сметка за възстановяване на църквата, открита от общинската управа малко след инцидента. С парите ще бъде подменено изгорялото дюшеме и дървените орнаменти в храма, ще се отстрани опушената мазилка. Ще бъде извършена реставрация на иконописите и стенописите. Ще бъде доставена и монтирана на метална стълба до камбанарията, а съществуващите колони ще бъдат укрепени. Ще бъдат монтирани и нови осветителни тела. Пожарът в храма "Свети Николай" пламна на 27 юли миналата година, като причината беше късо съединение в електроинсталацията. Пламъците са се разпространили светкавично из цялата сграда. Огнените езици погълнали пространството за продажба на свещи, дървената конструкция в западното крило на храма, голяма част от обзавеждането и 15 икони.

Документите за прием на ученици след VІІ клас във Врачанска област ще се подават на едно място, дори когато кандидатите за гимназии подават документи за повече от едно учебни заведения, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование в града под Околчица. Документите ще могат да се подават в 6 специално обособени места в областта. За Враца това ще става в Центъра за кариерно ориентиране, който се намира на първия етаж в сградата на инспектората. Останалите места в областта са: в Бяла Слатина- НУ "Христо Ботев", в Козлодуй- СОУ "Христо Ботев", за Мездра- ОУ "Христо Ботев", за Оряхово- СОУ "Христо Ботев" и в Хайредин- СОУ "Васил Воденичарски". Тази година във Врачанско има 1 710 седмокласници. Те ще могат да кандидатстват за 1 030 места, разпределени в 42 паралелки. Най-много ученици- 358, ще се приемат във Враца, следват училищата в община Козлодуй- 188 и в Бяла Слатина- 139.

СнимкаДвоен е успехът за ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин от Националното онлайн състезание по превод и творческо мислене "Слова с пера", съобщават от учебното заведение. Братята Петър Витков и Павел Витков спечелиха надпреварата в двете категории в конкуренция на 287 ученици от страната. Павел от VІІІ "б" клас е победител във възрастова група 13-15 години, а брат му Петър от Х "г" клас спечели надпреварата в по-голямата категория- 16-19 години. Голямата награда на спонсорите за двамата шампиони от Видин по онлайн превод и творческо мислене е екскурзия до Чехия. Национално състезание се реализира с финансовата подкрепа на Българоамериканско общество и съдействието на Общината и Областната администрация в Бургас.


Хин Йънг Ли на 9 г. от Хонг Конг и Габриела Димитрова Йорданова на 10 г. от гр. Елхово си поделят приза в първа възрастова група на международния конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие"- Монтана 2014, съобщи Нели Василева от Общината. При по-големите участници победи 15-годишната Неда Варпукаузкайте на 15 г. от Литва. На второ и трето място в класацията се нареждат деца от Белград (Сърбия), Арджеш (Румъния), Хонг Конг, Летница, Монтана и Севлиево (България). Най-успешно сред децата от Монтана се представи Василена Иванова на 15 г., която бе класирана на второ място. С поощрения са отличени творбите на Филип Танков, Михаил Григоров, Алис Колева, Камен Огнянов, Ива Иванова, Невелина Петкова, Калина Михайлова. В осмото издание на конкурса, организиран от Община Монтана, участваха 1505 творби от 16 чужди държави и от 71 населени места в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34