Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви учители се търсят на образователния пазар

Снимка: Христела Александрова

Преди броени дни Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе с резултати от проучване за нуждата от учители по различните специалности сега и в следващите години. Повече за това какво се търси на образователния пазар обяснява Таня Милчова- председател на регионалния синдикат в Монтана.

Таня Милчова: Анализът показа очаквани и неочаквани резултати. За София най-крещяща е нуждата от учители английска филология, информационни технологии, български език, начални учители. Нужда от английски и информационни технологии наблюдаваме и в градовете Пловдив, Благоевград, Разград, Монтана, Плевен, Търговище, Ямбол, Лом, Шумен, Бургас, Варна и др. В Плевен липсват учители по математика, физика, химия и биология.

Доколкото разбирам огромен е проблемът с учителите по чуждоезиково обучение.

Т. М.: Да, така е. Най-голяма е необходимостта от квалифицирани учители по чужди езици и информационни технологии. Огромна част от преподаващите педагози са с преквалификация, а за начален курс остарялата нормативна база дава предимство на учителите с начална педагогика, като се неглижират тези със специалност английска филология. По подобен начин се третират и останалите учители-специалисти в начален курс със специалности музика, изобразително изкуство и физическо възпитание.

В направения от вашите експерти анализ се подчертава нуждата от т. нар. хибридни специалности.

Т. М.: За въвеждането на ранната предучилищна подготовка са необходими учители със хибридна специалност "Предучилищна и начална педагогика". Тази специалност беше предлагана от няколко висши училища, но те я закриха с комерсиални цели, за да вземат два пъти таксите от обученията. Малките училища, рожба на делегираните бюджети след 2007 година изпитват нужда от хибридни специалности от типа "География-история", "Математика-информатика", "Български-история", които да им дадат възможност да балансират мизерния си бюджет за сметка на качеството на преподаването.

Всъщност голям е проблемът с младите учители. От къде се появява той?

Т. М.: Проблемът е от там, че бъдещите педагози, знаещи чужди езици и притежаващи квалифицирани знания по информатика, не искат да останат в системата на образованието поради ниското заплащане и предпочитат да работят във фирми, в които им предлагат много по-добро заплащане.

Какви са финансовите възможности на директорите да стимулират младите учители и въобще има ли такива възможности?

Т. М.: Финансовите лостове на директорите са много ограничени с тези делегирани бюджети, с които разполага всяко едно училище, и директорите не могат да дадат някакъв материален стимул, с който да задържат младите учители в училище.

Оказва се, че системата не е много гъвкава и делегираните бюджети сякаш по-скоро ви извиват ръцете- и на учителите, и на директорите.


Т. М.: Така е и в момента върви едно обсъждане дали да останат делегираните бюджети или да се премине към някакво друго финансиране. Дори в Стара Загора, когато беше последният национален синдикален съвет на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", колеги от регионалния синдикат във Велико Търново предложиха подписка с три искания- за намаляване на пенсионната възраст на учителите, за преминаване от трета във втора категория труд и за премахването на делегираните бюджети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50