Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценяват щетите след наводненията в община Видин

След водната стихия останаха кал и грижи

25
След наводненията от 15 май 2014 година
Снимка: Светослав Цветанов

Във Видинско оглеждат щетите след наводненията в няколко села от общината.

"Отворен е пътят Видин-Брегово, но остава в сила обявеното на 15 май бедствено положение. Затворихме разкъсания участък на дигата на река Делейнска и отворихме пътя, защото е много важен за трафика Видин-Брегово-Неготин. Според специалистите мостът до мястото на компрометираната дига е здрав, проходим и не крие опасност. Водата нанесе сериозни щети не само тук. Пострадали са няколко села от общината"- обяснява кметът на Видин Герго Гергов.

Скъсаната дига на река Делейнска е закърпена, но остава разливът с площ от около 2000 дка.

"Видимо откъм нас водата е на около 500 метра от къщите и ни плаши, но за няколко месеца положението ще се оправи", коментира новото "езеро" кметът на Иново Павел Петров. Посевите обаче, които сега са на дъното на "езерото", със сигурност няма да се оправят.

След наводнението в село РупциНе са спокойни и хората с наводнени имоти и къщи в село Рупци, където малката иначе рекичка Свети Петър е наводнила над 350 декара градини и ниви.

Пълно с вода е мазето на 67 годишната Венета Лозанова:

"Плакала съм и за прасенцето, и за кученцето, и за кокошките... И за мазето. Пълно е с вода. Живи са животинките. Но трудът ми... От какво ще живея? Всичко е във вода... Храната за животинките, зимнината ми, всичко. Елате да видите!"

Погледнахме- всичко беше във вода. Малко след нашия екип в двора на Венета Лозанова пристигна група от "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин с обещанието да помогнат на възрастната жена да почисти мазето си.

След наводнението в село Рупци

Нищо обаче не може да се направи за съседите й, на които високите води са подкопали и съборили стопанска постройка. От къде е дошла тази стихия, питам кметския наместник на село Рупци Славчо Илиев:

"Тя е дошла само за около 2 часа, но силният приток е вдигнал нивото на метър и половина, два. Водата е прескочила по-ниския бряг и сега няма как да се върне. Само помпи ще помогнат. Голям обем вода! При по-слаб дъжд не сме имали проблем, но при този силен дъжд... Преди години е имало проект за дига и едната част е направена- достатъчно е висока и там няма никаква опасност. Трябва и другият бряг така да се направи. Но за 500 метра дига си трябват много пари..."

Мостът на река Тополовец край село Акациево

В същия район сериозно е повреден и мост, който свързва село Акациево със земеделските земи на селото. Съоръжението няма да може да бъде поправено без помощ от държавата, потвърждава думите на Славчо Илиев и кметът на Видин Герго Гергов:

"Ние вече сме подали информация за състоянието на това съоръжение към Комисията по бедствия и аварии. Най-големият проблем е, че основите на моста са метални, те са ерозирали и трябва да се вземат незабавни мерки, за да не се случи най-лошото. Затова за сега сме ограничили движението на тежкотоварни автомобили по него."  

Вода все още има в дворовете и в мазетата на наводнените къщи в село Буковец. Пострадалите нямат застраховки на имуществото си и ще трябва да се справат с последствията от бедствието със собствени средства- стана ясно в разговорите ни с пострадалите.

След наводнението в село БуковецДържавата трябва да се намеси- категорична е живеещата в Италия Емилия Петрова, която по случайност е била по време на стихията в родната си къща в Буковец:

"Да се отпуснат субсидии. Не се предприемат никакви мерки. Представяте ли си да не бях сега тук?... Да си дойда и да е мухъл и мизерия навсякъде.... Каналът като не е чистен, ето какво стана. Той съществува откакто съм се родила. През лятото е много плитък, но като не е чистен и дойде толкова вода, ето какво стана!"

Непочистваната с години растителност е една от причините каналът да прелее- убедена е и още една от пострадалите- Стоянка Иванова:

След наводнението в Буковец"Двата часа онази нощ, те бяха фатални. Защото се изсипа проливен дъжд и нивото на канала се покачи. Видях, че ситуацията е сериозна, защото подобно нещо ни се случва за четвърти път през последните десетина години. Но този път беше най-страшно, защото водата беше най-висока. Лошо е и после, защото и да се оттече водата, нищо в дворовете на наводнените къщи не расте. Почвата е лоша. И това се повтаря вече няколко пъти- 2004, 2005, 2007 година... и сега! Не можем да сме спокойни! Не е чистено коритото. Как да мине тази вода?! Беше кошмарно. Спаси ни това, че наредиха чувалите с пясък. Не сме спокойни! Няма да ви казвам сега само като заоблачи по колко пъти тичаме до канала да гледаме нивото... Канал, в който през лятото водата е една педя, сега ни хвърля в ужас."

Буковец, река ВойнишкаКакво може да върне спокойния сън на хората от Буковец, питам кмета Венцислав Кирилов:

"Проект за укрепване на бреговете на река Войнишка и изграждане на цялостна система за отводняване на селото- ние сме с особено географско разположение и трябва специална система за снежни, дъждовни, скатни и подпочвени води. Но за сега няма как това да се случи. По нашите сили е нещо много по-малко, но на фона на нищо е все пак решение. С пясъка от чувалите на временните диги ще се опитаме да укрепим най-проблемните участъци. Ще търсим съвети, материали и ще укрепваме с доброволен труд..."

И така, за сега съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се... Чуйте ги в прикачения аудио файл.

Фоторепортер: Светослав Цветанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35