Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови са трите временни диги за защита на Видин от високи води на река Дунав

Добромир Дилов: "Направихме необходивото да затворим трите "врати", през които Дунав влезе в града през 2006 година"

19
Порт Видин, 20 часа и 20 минути, 17 май 2014 година
Снимка: Ваня Минева

По данни на Електронната измервателна система на Пристанище Видин, водният стоеж на река Дунав при Видин в 20 часа на 17 май 2014 година е 829 сантиметра, с тенденция към повишаване. Донякъде успокоителен е фактът, че при Ново село е отчетен застой при ниво 770 сантиметра. В същия час нивото на реката при Лом е 662, а при Оряхово - 641 сантиметра. Във Видин в сила все още е първият етап от плана за защита на Видин при високи води.

Готови са трите временни диги, на трите кризисни точки в защитата на града
- това са двете порти в каменния зид на крепостта "Баба Вида" към реката - до самата крепост и срещу Синагогата. Третият критичен участък е в района на Телеграф капия. За изграждането на временните диги са използвани около 700 тона земна маса.


Работата по изграждането на съоръженията ръководи заместник кметът по устройство на територията в Община в Видин- Добромир Дилов, който обясни, че временните диги са издигнати до нивото на съществуващата каменно-бетонна кейова стена. И припомни, че през пролетта на 2006 година, при рекордно високото ниво от 979 сантиметра, видинският кей имаше достатъчен резерв.

Временна дига на Телеграф капия ВидинОт Община Видин обявиха, че защитата на града е осигурена, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см, когато се обявява вторият етап от плана за провеждане на високи води.

Ние правим всичко, което е по силите ни. Кипи активна подготовка, затваряме всички възможни слаби места на града. Наблюдават се абсолютно всички диги. Организирали сме механизация и хора - над 600 човека работят на практика. До довечера трябва да имаме 10 000 чувала с пясък готови. Надяваме се да успеем да овладеем ситуацията, каза в късния следобед днес кметът на Видин Герго Гергов, който днес работи през целия ден наравно с доброволците.

Временна дига на Телеграф капия ВидинЗа сега няма основания за отмяна на обявеното на 15 май бедствено положение, категоричен бе кметът.

Ние носим отговорността да спасим Видин от наводнение, каза по-рано днес Герго Гергов на кметовете в община Видин, по време на разширеното задедание на Общинския кризисен щаб.

От 16 май 2014 година е в сила първи етап "Повишено внимание" от Плана за провеждане на високите води на река Дунав. Ако водата продължи да се покачва и достигне 840 см, се очаква да се премине към втория етап на готовност, който предвижда денонощно дежурство. Инструкцията за действие на аварийните групи към кметствата в Община Видин предвижда наблюдение на водното ниво, на слягания на дигите, течове през дигите и други несвойствени явления; денонощни обходи и надзор на съоръженията - дунавски, корекционни и предпазни диги, отводнителни канали, полета, саваци, шлюзове, както и проверка на нарушени участъци по дигите; следене за нарушена речна проводимост, затлачвания, задръстени корита; контрол на нерегламентирано движение по дигите на хора, превозни средства и домашни животни; почистване на дигите от отпадъци, които пречат за нормалната им експлоатация.

Временна дига на Телеграф капия ВидинНа кметовете бяха раздадени обозначителни ленти, за да се маркират проблемните места. По всяко време на денонощието на разположение е оперативен дежурен в общината, който ще приема сигнали за възникнали проблеми. Герго Гергов изиска от "Напоителни системи" Видин да се направи оглед и да се даде ясно становище какво е актуалното състояние на дигите.

Кризисният щаб реши да бъдат изградени групи за наблюдение, както и аварийни групи в селата Покрайна, Антимово, Кутово, Сланотрън, Иново, Видин, Дунавци, Новоселци, Слана бара, Рупци, Търняне и Буковец.
 
Разчитам да проявите местен патриотизъм, разчитам на отговорността на всеки един от вас, каза в края на заседанието кметът.

Извънредно заседание проведе и Областният кризисен щаб, на което представители на регионалните институции докладваха за състоянието на защитните и отводнителни съоръжения, както и за готовността и мерките за защита на населението в област Видин.

Инж. Димитър Йоцов, директор на "Напоителни системи" ЕАД Видин съобщи, че отводнителните помпени станции са в работен режим от 10 дни. Организиран е ежедневен обход на защитните диги, като за наблюдението на мокрия откос на съоръженията са ангажирани служители от база Гранични полицейски кораби Видин.

Организирана е и се подържа постоянна комуникация с  кметовете и кметските наместници от населените места по поречието на  река Дунав - докладва комисар Станислав Генчев, началник на Областно управление на Пожарна безопасност и защита на населението.
 
От ОД на МВР и Областно пътно управление Видин е създадена организация за наблюдение на пътя Дунавци-Арчар, като при заливане на същия движението ще бъде насочено по обходен маршрут.

На територията на област Видин няма населени места без електрозахранване и водоснабдяване. Регионалната здравна инспекция и Центърът за спешна медицинска помощ са в готовност за изпълнение на мерките за защита на населението при евентуално възникване на бедствена ситуация.

От хидрометеорологичната обсерватория Видин не очакват валежи през следващите дни. Прогнозните данни са за спадане на нивото на реките в областта, вливащи се в река Дунав, информира Таня Илиева, ръководител на метеорологичната станция.

Има готовност при достигане на ниво от 850 см, да се въведе вторият етап - "Денонощно дежурство" от Плана за провеждане на високи води на река Дунав.
     
Областният управител инж. Кръстьо Спасов благодари на членовете на областния кризисен щаб и апелира за отговорно и професионално  взаимодействие между институциите, ангажирани с изпълнението на Областния план за защита на населението при бедствия на територията на област Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00