Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се оказва първа помощ на предозирал учиха доброволци от Видин

Снимка: МСНВ


Днес в предаването "Заедно- ръка за ръка" ще ви заведем на разходка до Крайдунавския парк. Ще посетим и Спешния център на видинската болница. Ще ви разкажем за две инициативи, в които се включиха доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин.

Наркотиците въздействат върху мозъка на човек. Тъй като мозъкът контролира други части и функции на тялото - белите дробове, бъбреците, черния дроб, сърцето, употребата на наркотици може да повлияе и върху тяхната жизненоважна дейност. Обикновено човешкото тяло привиква към тези промени, но ако се вземат значително по-големи количества или по-добро качество от определен наркотик, те могат да надвият над способността му да привиква и да причинят сериозни странични ефекти. Ако за кратко време твърде много или твърде чист наркотик постъпи в мозъка или другите органи, могат да настъпят опасни странични ефекти- изпадане в безсъзнание, спиране на дишането, сърдечна недостатъчност, припадък или прегряване, всеки един от които може да се окаже смъртоносен. Това се нарича свръхдоза (предозиране). Лекарите съветват, ако попаднете на човек, приел свръхдоза, първо да проверите дишането му.

Как се оказва първа помощ на предозирал- това отидоха да научат от лекарите в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества. На многобройните им въпроси отговаряха началникът на Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ Видин д-р Любомир Виденов и д-р Иво Георгиев.
 Снимка
"Обученията, които провеждаме с децата, целят да има ефект нагледно, тъй като ние участваме в този обществен съвет за борба с наркоманиите. Участваме с информация, която изнасяме- колко са били зависимите, които са имали нужда от спешна помощ, колко от тях са починали, взимаме информация от "Патология" доказано ли е какво вещество е причинило смърт и т.н. С децата това обучение е на доброволни начала, просто да им обясним, че не трябва да взимат наркотици. Доколкото знам, доброволците имат и такава програма- самите те да обучават други деца и по този начин да се разпространява това обучение. Мисля, че е полезно", посочи началникът на Филиала на ЦСМП Видин д-р Любомир Виденов.

На 18 май доброволците от съвета по наркотични вещества се включиха в Националната АНТИСПИН кампания по повод Международния ден за съпричастност с болните от ХИВ/СПИН и техните семейства. Те засадиха в Крайдунавският парк на Видин цветна леха във формата на панделка- символът за съпричастност.
Снимка
"Това е третият, заключителен етап на Националната АНТИСПИН кампания. По принцип тя протича в три етапа - 1 декември, 14 февруари и третата неделя от месец май. Заедно с доброволците от Младежкия съвет по наркотичните вещества и от клуб "Феникс" от Свободния младежки център засадихме тази цветна леха във формата на панделка. Панделката е символът за съпричастност с болните от СПИН. Община Видин предоставя всяка година цветята, всъщност те са и основният организатор на тази кампания. Правим го за девета поредна година. Благодарение на доброволците провеждаме тази кампания", обобщи Красимира Елисеева, председателят на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин.

Младежи от различни видински училища също се включиха в инициативата по засаждането на цветна панделка:  

"Това е трета година, в която се включвам. Инициативата всъщност е да почетем паметта на хората, засегнати от СПИН. Събрали сме се доброволци, задружно запретнахме ръкави и засадихме едни красиви червени цветя във формата на панделка. Това е много опасна болест, за която все още не е открито лечение, но ако бъде открита навреме, все пак могат де се предприемат някакви мерки", каза Анна-Мария от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин.

"Правим го, за да знаят, че не са сами, че ако им трябва помощ, те могат да се обърнат към нас. Ние можем да ги насочим, да ги упътим. За първи път участвам в акция за борба със СПИН и много ми харесва, съжалявам, че не съм била и предишните години"- каза и Ивет Стоянова от ПМГ "Екзарх Антим I".
Снимка
Редовен участник в АНТИСПИН кампаниите е и Антон Ангелов от XI клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров":

"Аз участвах във втората Националната АНТИСПИН кампания, тя е на 14 февруари. Участвах в конкурса "Песен за Свети Валентин". Беше много интересно и приятно. Раздавахме и валентинки с най-различни пожелания."

В отбелязването на Международния ден за съпричастност с болните от ХИВ/СПИН и техните семейства се включиха и доброволци от клуб "Феникс" към Свободния младежки център във Видин.

"Мисля, че това е красив начин да изразим съпричастие към болните от СПИН. Аз съм за втора година тук. Надявам се да продължи инициативата... Знам, че вирусът е смъртоносен. Той причинява една болест на имунната система, която я разрушава и можеш да се разболееш сериозно от всяка една болест", разказаха Николай и Любослав от СОУ "Цар Симеон Велики", доброволци в клуб "Феникс".

Още по двете теми от предаването чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

148 години от гибелта на Ботев отбелязват с митинг - заря във Враца

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му . Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев.  Денят на почит ще започне с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение".  Десетки възпитаници на врачанските детски градини ще преминат кратък..

публикувано на 01.06.24 в 09:30

Откриха Дикоилиевите празници в Монтана

В Монтана откриха Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев" . Днес и утре на сцената на централния площад "Жеравица" ще се изявят 18 формации от България и Румъния. Събитието се организира от община Монтана и се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България. Под звуците на духови оркестри официалните..

публикувано на 01.06.24 в 08:31

Снимката на 31 май 2024 година

50-годишен юбилей отбеляза днес Детска ясла "Слънчев кът" в град Видин.  Песни, танци, пъстроцветни приказни костюми и народни носии представиха децата от трите яслени групи. Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”, обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН...

публикувано на 31.05.24 в 18:15

40% от територията на България са "демографска пустиня"

Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”, обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. “Демографските пустини” са територии с изключителна ниска плътност на населението - под 10 души на кв. км., а в България те нарастват много бързо. Почти в 217 от 265 общини има ядра на..

публикувано на 31.05.24 в 17:15

Панорама на средното образование в област Монтана

В Монтана се проведе традиционната "Панорама на средното образование". Акцентът на инициативата е кариерното развитие и представяне на седмокласниците възможностите за професионално образование в учебните заведения в областта. Организатори на проявата са РУО – Монтана и Център за подкрепа на личностното развитие ОДК „Ние, врабчетата". "Изборът..

публикувано на 31.05.24 в 16:42

Пети открит урок на проф. Венелин Терзиев ще се проведе в Брегово

Пети открит урок на проф. Венелин Терзиев ще се проведе тази вечер в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово.   Темата е "Образованието в трансформационното общество", каза директорът на учебното заведение Илияна Кръстева:  "Ние сме посланици на доброто в петия открит урок на проф. Венелин Терзиев. Ще представим IT академия, "Дигитален и..

публикувано на 31.05.24 в 16:00

Във Видин започва "Лято с Библиотеката"

Традиционната инициатива „Лято с Библиотеката” ще бъде открита официално в Деня на детето - 1 юни, във Видин. По време на събитието ще бъде представена лятната програма за работа с деца на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", а децата ще имат възможността да получат информация за всички клубове по интереси. Това каза ръководителят на Детския..

публикувано на 31.05.24 в 15:34