Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 юли 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Агенцията по заетостта набира младежи до 24 години, включително, завършили средно образование, за професионално обучение в Германия за учебната 2015 г. Обучението е по дуалната система- комбинирано е с практикуване на професията в реална среда. Областите, за които се набират кандидати са: строителство; хранително-вкусова промишленост; машиностроене (механика, електроника, електротехника). Всеки желаещ да учи и да се труди в Германия от тази седмица може да се информира за условията от дирекциите "Бюро по труда" в страната, както и от уебстраницата на Министерството на заетостта в Германия и на Федералната агенция по труда "The Job of my Life" (в превод "професията на живота ми"). Там са посочени свободните места за обучение в занаят, за курсовете по немски и за възможностите да бъдат настанени в квартири. Обучението е безплатно. След взимането на удостоверение за специалност, младите хора могат да кандидатстват за работа в немски фирми.

Народното събрание прие оставката на кабинета "Орешарски". От 196 депутати, за оставката гласуваха 180, а 8 бяха против. 8 народни представители не упражниха правото си на глас.

Проливните дъждове това лято са провалили посевите в 1 586 декара, засети с пшеница във Врачанско. Почти всички компрометирани ниви са в община Бяла Слатина, където дъждовете са съсипали 1 538 дка. Малко над 28 дка с хлебно зърно в община Враца и още почти 20 дка в община Мизия допълват бройката на съсипаните от дъждовете посеви. Във Врачанска област има 607 592 дка с жито, съобщиха от областната дирекция "Земеделие". От засетите с ечемик 63 109 дка, са пропаднали 1 099 дка. Най-много площи от стихиите през пролетта са пак в Белослатинско- 1 072 дка. В община Мизия загубените площи с ечемик са около 27 дка. Поражения има и на площи, засети с маслодайна рапица. От засетите 82 770 дка с тази агрокултура, пропадналите площи са 1 722 дка. От тях 1 342 дка са в община Бяла Слатина, а 380 дка- в община Враца. Въпреки многото щети, държавата ще компенсира с пари само земеделците от село Тлачене, където бури и градушки съсипаха почти 100% от продукцията.

Ръководството на Областната дирекция на МВР Монтана се срещна с новия окръжен прокурор на Окръжна прокуратура- Монтана Нина Борисова. Обсъдено беше взаимодействието между разследващите и правоприлагащите органи в областта. Акцент в разискванията беше поставен върху въпроси по движението на досъдебните производства, обмена на информация между институциите, разследването на спрените дела и работата със задържани лица. Обсъдени бяха още усложненията, които възникват в хода на воденето на досъдебните производства, като забавяне на експертизи, недостатъчно експерти в определени области и липса на преводачи.

Общинският съвет в Монтана одобри промяна в транспортното разписание за три села в общината. Решението беше взето след постъпило предложение на пътниците и превозвачите, изпълняващи съответните автобусни линии. През 2013 г. поради отказ на превозвача, линията Монтана - Клисурица остана необслужвана. Селата Долна Рикса и Клисурица се оказаха изолирани и без автобусен транспорт. Това наложи заедно с кметовете на тези села да се обсъдят варианти за промени в съществуващи автобусни линии, които да задоволят транспортните нужди на хората, заради което беше създадена автобусна линия Монтана- Горно Белотинци.

Започна асфалтирането на улици в Мездра и междуселски участъци от четвъртокласната пътна мрежа. Ремонтните дейности се осъществяват със средства от Публичната инвестиционна програма на правителството. Парите, в рамките на 740 хиляди лева, бяха отпуснати в началото на февруари по проект "Реконструкция на транспортна инфраструктура в Община Мездра", който включва седем градски улици с натоварен трафик- западната част на улица "Александър Стамболийски", "Веслец", "Любен Каравелов", "Динко Петров", "Паисий", "Роза" и "Брусненско шосе", както и три участъка от четвъртокласната пътна мрежа: от границата с община Роман до Ослен Криводол- Лик- Дърманци, Мездра- Боденец- Крапец и границата с община Враца/ Мездра- Върбешница- Горна Кремена.

Стадионът в Берковица ще бъде ремонтиран за над 1 000 000 лева. Договорът за финансиране е подписан с Министерството на регионалното развитие. Ремонтът ще бъде по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Точната сума, която се отпуска за обновяването на спортните съоръжения, е в размер на 1 258 985 лв. В момента на стадион Мрамор в Берковица има две игрища- за футбол и ръгби, ролбан за тренировка на скиорите и биатлонистите и съблекални. Според техническото задание са предвижда изграждане на комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, както и рехабилитация на съблекалните, което да осигури нормални условия на спортистите. Ще бъде изграден и тенискорт. Предвиден е и изцяло нов терен за футбол на малки врати, както и ремонт на двата стадиона. Срокът на договора е 1 година.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) глоби собствениците на три нощни заведения в Монтана за нарушения на наредбата за тютюнопушене. Санкцията е по 500 лева. 150 проверки са извършили хигиенните инспектори в област Монтана за спазване наредбата за тютюнопушене. Контролът е извършен от началото на месеца. Инспекторите са били на проверки и в малките часове на нощта, съобщи директорът на РЗИ д-р Даниела Караилиева.

Няма данни за нарушения в регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца- това е установила проверка на местната управа, съобщиха от пресцентъра на Общината. Повод за инспекцията се превърна подаден сигнал за нередности и злоупотреби със служебното положение от страна на директора на библиотеката Силвия Врачовска. Проверката беше извършена от звеното за вътрешен одит в общинска администрация и приключи с доклад до кмета на Враца. Подаденият сигнал е анонимен, тъй като посоченото за подател лице реално не е подавало такъв сигнал- стана ясно при проверката. Приложената подписка в подкрепа на сигнала е фалшифицирана. Установено беше, че имената и подписите на служителите на библиотеката, които са в нея, са събрани и положени по съвсем друг повод. Реалният повод е отворено писмо от библиотечно-информационните специалисти, работещи в регионалните библиотеки в България, до министъра на културата. Всички изложени факти в сигнала са проверени и не са констатирани извършени нарушения от страна на директора на библиотеката.

Мажоретният състав при Общински младежки дом (ОМД) в Монтана осъществи поредното си турне зад граница, съобщиха от институцията. Момичетата на Луиза Стефанова взеха участие във фестивала "Фанфари без граници", който се проведе в град Мазамет, Франция.  Под звуците на духовият оркестър на ПМГ "Св. Св. Климент Охридски" мажоретките зарадваха френската публика със своите изпълнения. Освен дефилета те представиха и богата програма, включваща полка, пасо добле, чарлстон, джайв и традиционни български хора. Хиляди зрители се насладиха на прекрасните изпълнения на мажоретния състав и духовия оркестър. Гостите и жителите на Мазамет бурно аплодираха българските деца и останаха очаровани от богатството и пъстротата на танците, както и от българската народна музика, която духовият оркестър по настояване на организаторите изпълняваше.

Фестивал "Фолклорни дни с Фиданките" ще се проведе в град Видин от 25-ти до 27-ми юли. Той се организира съвместно от Община Видин, Фолклорен клуб "Фиданките" и Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав". Основната цел на фестивала е популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор. Над 35 състава от цялата страна са подали заявки за участие. Ще има конкурсна програма и надиграване между тях на 26 юли в спортна зала "Фестивална". Председател на журито ще бъде академик Красимир Петров, един от корифеите, които са обучили по-голяма част от днешните ръководители на ансамбли и клубове. В 12 часа на 26 юли на площад "Бдинци" ще се готвят различни ястия в големия "Юнашки тиган". След тях в 14 часа гостуват за първи път във Видин Сдружение "Български северозапад". След 17 часа програмата продължава с концерти на самодейни състави. В 19:30 часа ще се включи Духов оркестър от гр. Княжевац- Република Сърбия. В 20 часа на сцената ще започне концерт на Ансамбъл "Дунав".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29