Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дишай" в ритъма на The Birdge!

Гостуваме на работилницата по барабани в петото издание на младежкия фестивал The Birdge във Видин. В една от класните стаи на видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" чуваме гласа на ръководителя на школата за напреднали, барабаниста на Good Music Society Стоян Петров, който дава напътствия на своите ученици.

"Вече от 3 години свиря с Good Music Society. Иначе страстта ми към барабаните е още от дете", казва Стоян. А на въпроса кои са по-схватливи- момичетата или момчетата, той отговори така:

"Стига да имаш желание и да си малко упорит винаги ще се научиш. Да, трябва координация между ръце и крака, но с труд всичко се постига. За концерта в петък, заедно с работилницата по китара, сме композирали интересна музика и парчета. Елате и ще се убедите сами колко са талантливи тези деца."

Начинаещите барабанисти, три момичета и две момчета са поверени в ръцете на Пеньо от София, който тази година получава покана да участва във феста и казва, че е много доволен от тяхната мотивираност да станат барабанисти.

"Участието ми във феста ме забавлява, а работилницата по барабани ми помага да видя и аз на какво ниво съм, въпреки че свиря от 7 години. Тук се учим и надграждаме, но и в същото време истински се забавляваме."

И докато всички се упражняват, се добрахме до талантливата Жана Куцева от София, която за трета година се записва в школата по барабани на The Bridge и усъвършенства уменията си:

"Винаги си казвам, че ще се запиша в друга школа и накрая пак съм при барабаните. Просто те най-много ми харесват. За трета година съм тук, барабаните са ми любими."

Засякохме и част от момчетата, които са част от работилницата по графити. Те си имат различни методи на работа- не рисуват върху платно, а върху стени и предмети, не използват четки, а флакони и не правят автопортрети, а предават послания. Докато обикаляхме лагера на фестивала видяхме една изрисувана кола, на нея беше изписана думата "Дишай". И така, докато момчетата работеха, ние ги попитахме какво е тяхното послание:

"Правим го във връзка с една нова песен на нашите приятели от R.T.F - "Дишай". Поемаме си въздух от естетическата красота, която можем да си предоставим, на фона на всичко друго около нас. Надяваме се хората да си помислят, че това е яко и искат да го виждат по-често, защото е различно. Децата в работилницата са 18. Учим ги на съвсем елементарните основи на правенето на графити- как да разбираме буквите, как можем да си играем с тяхната форма. После вече преминаваме към цялостния изглед, композицията на това, което изграждаме"- отговори едно от момчетата.

Докато те изписваха думата "Дишай" върху предоставената им кола, Гопето от R.T.F и IMP, чрез новото си музикално парче, предаваха истинското послание на "Дишай":

"Дишай, гради, твори! Дишай, обичай, давай! Дишай, не се разочаровай, не падай, ставай и продължавай"- съвсем малка част от текста на песента, която очакваме да излезе скоро и когато това стане, Радио ВИДИН ще се погрижи посланието да достигне до колкото се може повече хора.

Дааа, не ни остава нищо друго освен да дочакаме големия концерт на талантите от The Bridge, който ще се случи тази вечер от 19 часа на площада във Видин. Вече сме нетърпеливи, надяваме се и вие!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50