Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 август 2014 година

13
Стената на язовир Скомля в община Димово, област Видин, удържа на пороя от нощта на 31 юли срещу 1 август 2014 година
Снимка: Пламен Генчев
Проливните дъждове, които започнаха в късния следобед вчера, нанесоха много щети в Северозапада. Вследствие на интензивните валежи преляха реки, има наводнени жилищни сгради, приземни етажи и мазета, а в някои населени места се наложи евакуация на хора, заради опасност от преливане на язовири.

100 литра дъжд на квадратен метър се е изсипал снощи в община Димово. Пороят отнесе тротоари и асфалтова настилка. През целия ден спасителни екипи работиха по отводняването. "Наводнени приземни етажи и мазета има в град Димово и село Гара Орешец, но все още броят им не е уточнен", каза кметът на община Димово Лозан Лозанов. Около 200 квадратни метра тротоар и още толкова асфалтова настилка са отнесени от пороя. Всички пътища в община Димово са проходими. Река Арчар също е в коритото си и в момента няма опастност от заливане. Проблем може да възникне, ако язовир Скомля прелее, допълни Лозан Лозанов. Кметът е в постоянна връзка с хората, които стопанисват съоръжението.

Мостът при село Шипот до язовира е отнесен, затворен е пътят до селото, достъпът до Шипот е откъм село Извор.
Доставен е хляб за хората. Отнесен е и част от пътя Орешец-Белоградчик малко след село Орешец. В Димово работят по разчистване на откъртения асфалт. Почиства се и главния пътя Е-79 в района на града. Утре и през почивните дни ще се работи по проблемните пътни участъци, увери зам.кметът на община Димово Илчо Илиев. 15 души доброволци и 2 екипа на ПБЗНС-Белоградчик насипват пясък в чували в центъра на село Скомля, с които да укрепят стената на язовир Скомля. 1000 чувала ще бъдат поставени, а до преливане на язовира остават 30 сантиметра. "Никой от доброволците и аварийните групи, които работя в момента в село Скомля няма да си тръгне", категоричен бе заместник кметът Илчо Илиев. Ако все пак се стигне до изпускане на водата, кметският наместник на най-близкото село Септемврийци е предупреден да евакуира населението. След спиране на дъжда, нивото на водата започна да спада с около 30 см. на час.

Над 100 литра на квадратен метър дъжд са паднаха в Белоградчик. Улиците в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък от стичащите се от високите зони води, където пороят изрови асфалтовата настилка. Екипи на ВиК отстраняват повреда на главния водопровод между селата Чупрене и Търговище. Секретарят на община Белоградчик Албена Бакалеева обясни ситуацията: "Имахме обаждане от кметските наместници на селата Гранитово и Дъбравка за затлачване на канавките. Язовир Дъбравка прелива на преливника и е под наблюдение".  Кметският наместник на с. Гранитово Светослав Александров допълни: "На много места пътната настилка е изкопана. Селото е останало без ток за около един час. Сега нямат телефони, защото кабелът, който захранва селото е наводнен". Екипи на "Пътно поддържане" работят за отстранявяне на наносите.
 
Река Еличка наводни около 10 къщи в село Долни Лом, община Чупрене. Нивото й се покачи от скатните води и падналия проливен дъжд. "До сега река Еличка не е създавала проблеми, за разлика от река Лом, която причини щети за хиляди левове през пролетта"- обясти секретарят на община Чупрене Асен Джунински. "Ситуацията в село Долни Лом е овладяна и положението постепенно се успокоява. Няма паднали постройки, загинали хора и животни", каза кметският наместник Михаил Михайлов. Оглед и оценка на щетите ще бъде направена след спиране на дъжда. 

На 47 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са реагирали екипи на пожарната служба в Монтана.
Изтеглени са 5 леки автомобила от две наводнени улици в областния град, почистени са шахти, улиците в града са проходими, информираха от Областна дирекция на МВР-Монтана. В село Габровница има частично разрушена улична настилка. По данни на метеостанцията в Монтана Най-много дъжд е паднал в село Замфирово- 102 л./кв.м и в село Лехчево, където са измерени 93 л./кв.м. Язовир "Чернила" прелива контролирано и е под наблюдение.

Поройният дъжд нанесе сериозни поражения в различни населени места от община Мездра, Снимка Мирослав ГетовПоройният дъжд нанесе сериозни поражения в различни населени места от община Мездра. Поради усложнената обстановка, днес кметът на общината Иван Аспарухов обяви бедствено положение. Гражданите могат да подават сигнали за възникнали проблеми на тел. 0910 921 02 и 0885 695 504. Тази сутрин ниската част на града и предгаровия площад осъмна с 40 см вода. В мазетата на общинската администрация водата е била почти 80 см сутринта, което остави сградата без ток до обяд, от протекъл покрив е наводнен и кабинетът на председателя на Общинския съвет на IV етаж. Вследствие на проливния дъжд река Моравешка излезе от коритото си и наводни жилищни кооперации, селскостопански постройки и дворове на ул. "Христо Ботев" в западната индустриална част на града. Водната стихия е отнесла десетки домашни животни и покъщнина.

Поройният дъжд нанесе сериозни поражения в различни населени места от община Мездра, Снимка Мирослав ГетовПод вода останаха производствените дворове и складове с готова продукция на текстилното предприятие "Ню текс" и на пивоварна "Леденика", съобщиха от общинската пресслужба. Преди полунощ спешно са евакуирани 18 възрастни и деца от едноетажните общежития в района на "Станкето", които са пренощували в Ритуалната зала на Община Мездра, информира Тодор Христов, секретар на Общинския кризисен щаб при бедствия, аварии и катастрофи. Четири къщи са наводнени от река Боденска бара. Искър се наблюдава постоянно. Участък от ул. "Ал. Стамболийски", който днес трябваше да се асфалтира окончателно, е затлачен от наноси. Подпорни стени от бетон са паднали в селата Боденец и Игнатица. В село Върбешница паднала каменна подпорна стена в училището е блокирала пътя за село Горна Кремена. Във Върбешкия язовир през нощта е влязла около 500 000 л. вода, а нивото се е качило с 2 метра и е на 30 см от преливника. Язовирът се изпуска контролирано от "Водно стопанство" Враца. С техника се насипва земната дига, предпазваща стадион "Локомотив" от река Искър. Водата е заляла и строящата се бетонна стена за защита на стадиона. Екипи на Районно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" и техника на общината работят по отводняване на обектите. Обилните валежи създадоха проблеми по железопътната и пътната инфраструктура на територията на община Мездра. Тази сутрин бе наводнен първи коловоз на ж. п. гара Мездра, който впоследствие е отводнен. В междугарието Мездра Юг - Зверино е имало свлечена земна маса и паднало дърво върху железния път. Участъкът е разчистен, без да е прекъсвано движението.

До 50 л./кв.м дъжд падна и в други населени места от Врачанско. Проливният дъжд засегна трафика във Враца. Цяла нощ аварийни екипи отводняваха подлезите в града. От насъбралата се там вода бяха извадени 4 тира. Късно снощи е почистено Медковското дере, което бе затлачено с чакъл и пясък и предизвика надовдение по международния път Е 79 на входа на Враца и по булевард "Втори юни" в района на врачанската болница. Аварийни групи към Общинския щаб по бедствия цяла нощ работиха по отводняването на различни места в града. Придошлите води на река Лева отнесоха траверсите на част от жп. линията Враца-Криводол. В Бели Извор има издавени десетки животни, изровени са дупки по улиците и е отнесена новата ограда на училището. Аварийните екипи са евакуирали 2 деца в беда, извозен е и болен на хемодиализа. Вече започнаха да описват щетите, които причини проливният дъжд, продължил близо 20 часа. Започна и активна работа по отводняване на дворове и къщи във всички населени места от областта. В едно от най-пострадалите села- Бели извор, хората разчистват унищожената от пороя покъщнина. "Щетите са огромни. Хората не са застраховани. над 100 къщи са наводнени. Ще разчитаме само на себе си"- каза кметът Кирил Илиев. В трите села в община Борован, където беше обявено бедствено положение, започна описването на щетите. В 30 села в областта се рабоит за възстановяване на водоподаването. Следят се нивата на язовирите в общините Враца и Борован, където бяха евакуирани хора, които живеят близо до водоемите. Информацията е на Ива Антонова.

В община Враца няма бедстващи хора  и това е приоритетна задача докато обстановката в региона се нормализира, съобщават от пресслужбата на Община Враца. Единственият смъртен случай, в следствие на бурята, е 25-годишен мъж от с. Тишевица, който е убит от мълния. За последните 24 часа най-голямото количество дъжд за област Враца е паднало в община Враца- 90 литра на квадратен метър. Всички населени места в региона имат електрозахранване. Без вода, поради залети помпени станции или влошаване на качеството на водата, са селата Паволче, Горно Пещене, Тишевица, Вировско, Върбица, Чирен, Баница, Оходен и Девене. До тези села е организирана доставката на питейна вода за населението, а в утрешния ден ще бъдат изпратени и водоноски, от които водата може да се ползва за битови нужди. Съдействие за доставянето на водоноските ще бъде оказано от Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението”. Няма населени места без транспортен достъп до тях с едно изключение. Вследствие на контролираното изпускане на язовир "Мраморчица” е залят пътят за Мало Пещене. Очаква се водата да се оттече и движението да бъде възстановено. В половината села от общината има множество наводнени дворове и домове, чието отводняване започна снощи и продължава до този момент. В отводняването са включени екипи на Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението”, ВиК и Община Враца. Осигурени са и допълнителни помпи от строителни фирми. Само в с. Баница не се извършва отводняване, поради частично откъсване от стената на малкия язовир, намиращ се в зоната на стопанските дворове. Започнало е възстановяването на стената на язовира с помощта на екип от 15 човека от противопожарната служба.  В с. Баница отводняването ще продължи утре. "Притеснението ни през следващите дни, във връзка с отводняването, е това, че приливната вълна се движи в посока Бяла Слатина и Мизия и вероятно там ще възникне аварийна ситуация, която може да наложи отклоняването на сили и средства от областните служби за спасяването на хора. Убеден съм, обаче, че ще се справим”, уточни кметът на община Враца. В следващите дни ще се наложи извозването на труповете на домашни птици и животни, което ще се извърши съвместно с Агенцията по безопасност на храните. Под непрекъснато наблюдение са водоемите в региона. В най-критично състояние като обеми са язовирите "Сухия скът”, "Мраморчица”, "Лесконош”  и водоемът на с. Баница. Всички мерки за безопасността на населението са взети. Жителите на с. Голямо Пещене, с. Оходен и с. Три кладенци, които са в заливните зони, идентифицирани в плана за защита при наводнения, са евакуирани в по-високите части на населените места. Поддържа се постоянна връзка с кметовете на населените места в общината и всичко, което е необходимо за селата се осигурява. Хранителни продукти и одеала ще бъдат осигурени от БЧК за семейства в селата Девене и Оходен. Червеният кръст осигурява и допълнителни количества вода за пиене. "Ситуацията започва да се нормализира, но рискове продължават да съществуват, тъй като се очаква валежите да продължат и през нощта. Постоянният режим на координация и заседания на общинския щаб по бедствията ще продължи най-малко през следващите 24 часа. След това започват огледите и оценките на нанесените сериозни поражения по общинската инфраструктура и частните домове, и търсенето на помощ от държавата за възстановяването там, където нямаме собствени сили. На местата, където имаме собствени сили, като моста в с. Три кладенци, започваме работа още от неделя” – обобщи инж. Николай Иванов. Започна възстановяването на един от пешеходните мостове в с. Девене, където един от кварталите остана откъснат и няма връзка с населеното място. Очаква се до края на днешния ден достъпът на хората да бъде възстановен. В утрешния ден екип на Агенция "Пътища” да започне аварийно-възстановителни работи по подкопаните основи на моста при с. Паволче. След края на срещата кметът инж. Николай Иванов тръгна на обиколка в селата Девене, Баница, Горно Пещене, Мраморен и Бели извор.

"Няма място за паника за жителите на община Хайредин, овладяваме бедствената ситуация”, увери кметът Тодор Алексиев. В 13.00 часа днес в населеното място е обявено бедствено положение, поради прелелите язовири край Ботево и Рогозен, както и изпуснатата вода от язовирите при Мраморен и Борова, която приижда към община Хайредин. Четирима души са евакуирани в село Бързина. В Ботево и Рогозен сериозни щети са нанесени на пчеларите, като стихията е отнесла множество кошери. Има и други материални щети, които предстои да бъдат изяснени. Река Огоста е излязла от коритото си и главният път към Хайредин е залят, водата е достигнала центъра на селото. На този етап ситуацията е овладяна, работи кризисен щаб, строят се диги, а на мястото на бедствието са служители на полиция и противопожарна безопасност. "На този етап ситуацията е под контрол. Взети са всички необходими мерки. Осигурени са вода и удобства за бедстващите”, каза още Алексиев.

Река Ботуня заля временен мост в Криводол и по него не могат да преминават автомобили. За това сигнализира Божидар Илиев от Криводол- слушател на Радио ВИДИН: "Мостът е временно направен и сега е залят. Пътуващите за Ракево, Бойчиновци и Монтана не могат да преминават, докато не спадне нивото на реката."

Прокуратурата привлече като обвиняем за длъжностно престъпление и други нарушения кмета на Видин Герго Гергов. Вчера той бе задържан при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" за срок до 24 часа. След този срок мярката за неоткронение е променена на "парична гаранция" от 30 хиляди лева. Герго Гергов няма право да напуска страната без разрешение на прокурор. Мярката за задържане е обжалвана от Герго Гергов, съобщиха от Административния съд във Видин. Срещу кмета на Видин са повдигнати три обвинения за престъпление по служба, държане на предмети, които са културно историческа ценност и притежание на боеприпаси, за които няма надлежно разрешение. Обвинението срещу Герго Гергов за престъпление като длъжностно лице е за нарушение на Закона за обществените поръчки при доставката на храни за учрежденията на бюджетна издръжка. "Целта е била Гергов да набави облага за еднолично търговско дружество, на което е заплащано с общински средства"- съобщиха от ДАНС. По информация на Агенцията, на Общината са  нанесени имуществени вреди в размер на 150 000 лева, както и щети от неимуществен характер, изразяващи се в разколебаване на общественото доверие в местната власт. Срещу кмета на Видин е повдигнато и обвинение заради открити в дома му антични монети, представляващи културно-историческа ценност, които не са регистрирани по съответния ред. Повдигнато е и обвинение за това, че при проверка в дома на Гергов са открити 152 патрона, за които не е издадено надлежно разрешение. От ДАНС съобщиха също, че Прокуратурата ще внесе искане до Видинския окръжен съд за отстраняване на Герго Гергов от длъжност. Преди месец Агенцията започна разследване за престъпление по служба срещу заместник кмета на Видин Добромир Дилов.

От Административния съд във Видин съобщиха, че е постъпила жалба от кмета на община Видин Герго Гергов против заповедта за задържането му за срок от 24 часа. За съдия-докладчик на образуваното административно дело № 163/2014 г. е определен дежурният съдия Нели Дончева. В закрито съдебно заседание Съдът е разпоредил на жалбоподателя да внесе държавна такса, съгласно изискванията на чл. 151, т. 3 от АПК. Същата бе погасена в рамките на един час. След изпълнение на указанията, Съдът е разпоредил атакуваната жалба да бъде изпратена на административния орган /ТДАНС- Видин/, който в срок от 24 часа от получаване на жалбата се задължава да изпрати в Административен съд Видин копие от цялата преписка по издаване на оспорения акт. Административен съд Видин внася делото в открито съдебно заседание, като го насрочва за разглеждане на 12.08.2014 година, от 10.00 часа.

При резервоара за питейна вода, който се намира в местността "Кале" в Белоградчик, се изгражда пречиствателна станция за питейна вода. Стойността на обекта е 252 хил. лв. Те са отпуснати по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". "Очакваният ефект от изпълнението на проектното предложение се състои в повишанане качеството на питейната вода за населението и фирмите, с голям ефект за сектора на обслужването, защото там много често имаме оплаквания от гостите на града"- обясни заместник кметът на община Белоградчик Антон Трифонов. И при трите водохващания няма изградени сериозни пречиствателни съоръжения за пречистване на водата от механични примеси и сега се монтира филтър. След приключване на монтажните дейности ще бъде проведено обучение на персонала за експлоатация на съоръжението.

Повече от успешно е представянето на видинските състезатели на гребния канал в Пловдив, където се провежда държавният личен шампионат по кану-каяк при подрастващите. "В първия състезателен ден момичетата от клуб "Ванто" Петя и Симона Рангелови спечелиха първите златни медали за Видин със шампионска титла в дисциплината 1000 метра двуместен каяк при девойките старша възраст. Днес близначките станаха и бронзови медалистки на 500 метра двойка каяк, в много сила конкуренция на национални състезатели. Шампионска титла спечели и от другия видински клуб "Бдин 77"- Алиса Петкова и Петя Младенова спечелиха златни медали на 1000 метра двуместен каяк при момичетата. В дисциплината 500 м. двойка каяк при момичетата завършихме с три комплекта медали- Никол Капитанска и Йоана Георгиева от клуб "Ванто" станаха сребърни медалистки, а Алиса Петкова и Петя Младенова от "Бдин 77" спечелиха бронзовите медали. Михаил Виденов от "Бдин 77" стана шампион на България в дисциплината на 500 метра едноместен каяк при момчетата. Тони Тошков от същия клуб спечели бронз на 500 метра едноместно кану при юношите старша възраст. Кристиян Костов от "Бдин 77" стана трети в България на едноместно кану на 500 метра при момчетата, а Габриела Георгиева стана шампионка на България в дисциплината мини едноместен каяк при мини-момичетата на 500 метра, а Кристина Ромилова спечели второ място в същата дисциплина"- информация на Росен Ракаджиев.  

Пътуваща галерия от снимки Снимка: Цветомир ЦветановНа пл. "Бдинци" във Видин е разположена пътуваща галерия. Проектът, Danube Revisited (www.danuberevisited.com) е пътешествие на осем международно признати фотографи по поречието на река Дунав, от изворите в Германия до делтата в Румъния. Фотографите пътуват заедно с подвижна камион-галерия, в която са изложени снимки на известната австрийска фотографка Игне Морат, пътувала по Дунав по времето на Студената война, през 1956 година. Целта е галерията да посети различните градове, където Инге Морат е снимала, включително и Видин, като в същото време фотографките, които участват в проекта, ще правят нови снимки на съвременния Дунав (снимките ще бъдат част от специална изложба следващата година). Ще има прожекция за изложбата, тази вечер, вероятно около 20 часа, на площад  "Бдинци".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15

71 глоби за товарни автомобили са съставени за седмица във Видинско

71 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили са засечени в област Видин при едноседмичната операция по линия на Roadpol, съобщават от полицията във Видин.  В хода на операцията от 13 до 19 май , за тази година по пътищата в област Видин, екипите са  проверили 330 товарни автомобили. Установени са 31 случая на водачи без..

публикувано на 21.05.24 в 11:06

Асфалтират обходния път на Враца

Временно е ограничено движението за всички моторни превозни средства по обходния път на Враца в посока Видин, поради частични ремонти на асфалтовата настилка. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва през град Враца и се регулира от пътни знаци и сигналисти.

публикувано на 21.05.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Младеж без книжка и дрогиран шофирал в Хърлец

24-годишен, неправоспособен водач от село Търнак са заловили  полицаи от Козлодуй, съобщават от полицията във Враца .  Служителите на реда са спрели з а проверка лек автомобил "Форд Галакси"   в село Хърлец  около 19:50 часа вчера.  На водача е извършена проверка за употреба на наркотични вещества с техническо средство "Drug Test 5000", като..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Международен младежки музикален форум започва във Враца

33-то издание на Международния младежки музикален форум започва във Враца.  Програмата на легендарния музикален фестивал е още по-пъстра и многообразна, с участието на талантливи музиканти, лауреати на престижни конкурси, както и наложили вече имената си инструменталисти и певци, в поредица от концерти на Симфониета-Враца в градската концертна зала...

публикувано на 21.05.24 в 09:05