Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 август 2014 година

Река Скът вече в коритото си при Бяла Слатина, 11.08.2014 г.
Снимка: Полина Тодорова
Около 300 човека в община Бяла Слатина, пострадали от наводнението, получават храна всеки ден. Това каза за Радио ВИДИН кметът Иво Цветков: "Общината помагаше първите дни, но се оказа, че доста хора и фирми помогнаха с хранителни продукти. Насочваме тези продукти към бедстващите хора". В община Бяла Слатина водата е годна за пиене, допълни кметът Иво Цветков. Има и достатъчно минерална вода, която се раздава на хората.

Кметът на село Нивянин, община Борован Милен Гайдарски отправи призив към фирми и производители на трайни храни да дарят хранителни продукти и минерална вода за пострадалото население. Водата в селото все още не става за пиене, а минералната е малко, каза за Радио ВИДИН кметът. Водата няма да бъде годна за пиене още няколко дни. В село Нивянин веднага след наводнението от 31 юли срещу 1 август е пристигнал само един ТИР с храни и одеяла. Продължава отводняването на залетите къщи и дезинфекцията.

Управителят на област Враца Венцислав Василев отхвърли обвиненията, че наводнението в поречието на река Скът е причинено от скъсани язовири. "Да, язовирите преливаха от дъжда, но няма разрушена стена", каза в "Преди всички" на "Хоризонт" областният управител на Враца. Кметът на община Борован Десислава Тодорова отрече категорично твърденията за язовири с нарушени предпазни стени на територията на общината, която също пострада тежко от потопа. Кметът на Мизия Виолин Крушовенски обаче заяви, че има доказателства за твърденията си: "Гражданите разбраха, че тази вода, която заля с огромна сила и преля в квартали, в които никога не би се случило, не може да е само от дъжда, колкото и силен да е бил той."

Трима служители на следствения отдел към окръжната прокуратура във Враца трябва да установят в тридневен срок кой е виновен за наводнението в Мизия. Това съобщи изпълняващият длъжността първи обвинител във Врачанско Асен Пашански, информира Жоро Александров. Задачата на следователите е да проверят 20-те язовира, които са свързани един с друг и дали е възможно от тях да е тръгнала приливната вълна, която потопи Мизия преди повече от 10 дни. Те трябва да дадат отговор на въпроса дали язовирите са преливали, както и дали е имало нерегламентирано изпускане на водни маси от тях. Проверката обхваща и обход на коритото на река Скът. Проверката започва от днес /вторник, 12 август/. След констатациите на следователите ще бъде установено дали образуваните две досъдебни производства за двете жертви ще бъдат адресирани към някого, или ще продължат да се водят срещу неизвестен извършител.

Мининитърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева ще посетят град Мизия. Директорът на Главна дирекция  "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов ще ги запознае на място с оперативната обстановка, работата на екипите, условията, при които са настанени евакуираните и нанесените щети от наводнението. Около 13.30 ч. в раздавателния пункт на БЧК в Мизия, председателят на хуманитарната организация Христо Григоров ще се срещне с еврокомисар Кристалина Георгиева и ще я информира за тежката бедствена ситуация, за предоставената досега от БЧК помощ на стотиците пострадали от наводнението и за нуждите от предстоящо подпомагане на хората. Около 15 часа Кристалина Георгиева и Йордан Бакалов ще имат среща с хора от града.

Възстановяват се плащанията по всички оси на Оперативна програма "Регионално развитие". Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Със средства от бюджета ще се извършват и плащания  за проекти по  Оперативна програма "Околна среда", която е в най-тежко положение и изцяло спряна от Европейската комисия. В момента на подаване на искане за плащане от страна на Управляващия орган, което отговаря на изискванията, ще има периодични плащания.

Решение за назначаване на нови областни управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен ще разгледа правителството на утрешното си заседание. Бъдещите губернатори- Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков, притежават опит в административното управление и мениджмънта, част от тях вече са били заместник областни управители, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. В дневния ред на кабинета е включено и решение за предоставяне на еднократна финансова помощ на законните наследници на загиналите при наводненията в габровското село Враниловци и в град Мизия.

Кметът на Видин Герго Гергов оттегли жалбата срещу 24-часовото си задържане от Териториалната служба на Държавна агенция "Национална сигурност". Принудителната мярка беше наложена на 31 юли след съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност" и новосформираното звено за бора с корупцията по сигнали за съмнения за нарушения на Закона за обществените поръчки при доставката на храни в бюджетните учреждения. Делото по жалбата, с която кметът на Видин оспорва задържането си, беше насрочено в Административния съд във Видин. По система за разпределение на делата, докладчик по него беше председателят на съда Нели Дончева: "Днешното дело е във връзка с наложената принудителна административна мярка, а не мярка за процесуална принуда. Затова подсъдно е делото да бъде разгледано от Административен съд- Видин, а не от Окръжен съд." На открито съдебно заседание Герго Гергов обяви, че е съгласен с действията на ДАНС и оттегля жалбата: "Въпреки това, че се създаде сериозен медиен шум, че в медиите непрекъснато, включително и днес, продължава да се раздават присъди на кмета на община Видин, аз смятам като кмет на община Видин и като държавник, че действията на прокуратурата и ДАНС са били точно такива, каквито аз бих използвал."

Административният съд във Видин отхвърли жалбата на Кремена Стоянова Петрова против Заповед № 40 от 21.01.2014 г. на Изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие", с която й е наложено дисциплинарно наказание "уволнение" и е било прекратено служебното й правоотношение на длъжността "директор на Областна дирекция на ДФ "Земеделие"- Видин". Решението подлежи на обжалване в четиринадесет дневен срок от съобщението пред Върховен административен съд.

Две фирми са подали оферти за участие в обществената поръчка за доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация на нов апарат- ангиограф във видинската болницата МБАЛ "Света Петка". Това съобщи адвокат Биляна Костова днес при отварянето на офертите. До тази дата комисията трябва да разгледа офертите и да обяви фирмата, която ще достави апарата. Ангиографскаса система ще се използва в съдовата и кардиологична диагностика за нуждите на видинската болница.

В Община Видин се проведоха открити процедури за възлагане на обществени поръчки с предмети "Осигуряване на логистика по обособени позиции по проект: "Реализация чрез интеграция" със следните обособени позиции: "Осигуряване на мотивационно обучение"; "Осигуряване на професионално обучение" и "Осигуряване на чуждоезиково обучение и обучение по ИКТ" и "Осигуряване на информация и публичност по проект: "Областен информационен център - Видин". До участие в обществената поръчка са допуснати "Стик" ЕООД - гр. Варна, ДЗЗД "Обучение - Видин" - гр. София, ЕТ "Мариана Колева" - ХЕЛИКОН", гр. Казанлък, "Реклама Консулт" ЕООД, гр. Стара Загора и "БК Дизайн" ЕООД, гр. Балчик.

Община Мездра е в процес на разработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР), който ще бъде основен инструмент за европейско финансиране за града през следващия програмен период (2014-2020). В рамките на плана ще се анализират проблемите и нуждите на всички заинтересовани страни, местното население и бизнеса на територията на града и ще се планират проекти за тяхното обновяване, модернизиране и развитие. Обсъждания със заинтересовани страни ще се проведат на 19 август от 10 часа в сградата на Община Мездра на следния адрес: гр. Мездра, ул. "Христо Ботев" 27.

До дни ще стартира доизграждането на Многофункционалната спортна зала в гр. Мездра. Това стана възможно след като кметът Иван Аспарухов и Любомир Галчев, упълномощен представител на консорциума-изпълнител на обекта - ДЗЗД "Мездра спорт 2014", подписаха договор за възлагане на обществената поръчка, обявена от Община Мездра през март т. г. Водещ партньор в консорциума-изпълнител е столичната фирма Галчев Инженеринг ЕООД, която е дъщерна компания на Галчев Холдинг. Срокът за изпълнение на поръчката е 180 календарни дни, т. е. до началото на февруари догодина. Прогнозната стойност за довършване на спортното съоръжение е 5 000 000 лв. без ДДС. От тях 4 млн. лв. са заложени в Публичната инвестиционна програма (ПИП) "Растеж и устойчиво развитие на регионите", одобрена за финансиране от кабинета "Орешарски" преди шест месеца.

През първите 7 месеца на годината врачанският офис на Националната агенция по приходите е бил посетен от 32 000 души. Средното време за обслужване на клиент е 9 минути, съобщиха от пресцентъра на институцията. От там отчетоха, че най-често използваните услуги са - подаване на данъчни и осигурителни декларации, информация във връзка със здравния статус и издаване на удостоверения.

Утре във Враца и Велико Търново се очакват максимални температури до 38-39 градуса, в тези области са възможни температурни рекорди, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен. Във Видинска и Монтанска област очакваните максимални температури няма да превишат 33-35 градуса. От метеостанцията предупредиха по възможност след 11 часа да не се стои на пряка слънчева светлина.

Минерална вода раздаваха днес пред Общината във Видин. Инициативата е на местната управа и е заради високите летни температури. Хората, възползвали се от разхладителната течност в горещия следобед харесват идеята: "Добра идея е, че се дава на гражданите в горещините." Община Видин ще раздава бутилирана минерална вода до края на седмицата. Осигурени са 300 литра и при необходимост ще се доставят нови количества.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юни 2024 година

Единайсетокласници от  Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици. Работодателите за пореден път се обявиха против така нареченото..

публикувано на 03.06.24 в 18:05

Видински ученици решаваха съдебен казус

Единайсетокласници от Средно училище "Цар Симеон Велики"  във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици. Заниманието е част от обучението по гражданско образование и е в рамките на..

публикувано на 03.06.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Вандали увредиха локомотив в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите. Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 03.06.24 в 12:30

Врачанската публика ще слуша концерт от цикъла "Солистите на оркестъра"

Камерен концерт от цикъла "Солистите на оркестъра" ще се състои днес, 3 юни във Враца .  Солистите Альона Чехова (цигулка), Лорела Миха (цигулка), Сонила Баха (виола), Маргарита Глодунова (виолончело), заедно с Каролина Мендоса (виола), Естанислао Руиз (валдхорна), Мартин Павлов (флейта), Рудолф Баха (кларинет) ще изпълнят произведения от Волфганг..

публикувано на 03.06.24 в 12:09

Демонстрация на урок по "Визуално програмиране" се състоя в Монтана

Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана  бе домакин на срещата на иновативни училища от страната. Урок по „Визуално програмиране“ наблюдаваха педагози от основните училища „Петър Бонев“ от Перущица и „Паисий Хилендарски“ от село Цалапица, и начално училище „Васил Левски“ от Кричим. Иновативният предмет "Визуално програмиране"..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимацията на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътното-транспортно произшествие снощи. Трима пътници от лека кола са пострадали, след като са самокатастрофирали с автомобил. Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за Козлодуй...

публикувано на 03.06.24 в 11:21

Обвиняем за домашно насилие и закана с убийство остава в ареста във Враца

Под ръководството на Районна прокуратура - Враца се води разследване по досъдебно производство, първоначално образувано за неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие. Мъж на 38 години от Враца не е изпълнил заповедта, с която бил задължен да се въздържа от домашно насилие към съпругата си. Било му забранено да я приближава на разстояние..

публикувано на 03.06.24 в 11:11