Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 август 2014 година

4
Състав на видинския окръжен съд реши кметът на Видин Герго Гергов да остане да изпълява задълженията си на градоначалник.
Снимка: Цветомир Цветанов
Състав на видинския окръжен съд реши кметът на Видин Герго Гергов да остане да изпълява задълженията си на градоначалник. Съдебното заседание, ръководено от съдия Габриел Йончев, започна в 14 часа и продължи над 2 часа. След което Съдат се оттегли да заседава и излезе с решение минути след 19 часа. Наблюдаващият прокурор Лилия Симеонова пледира кметът да бъде отстранен от длъжност, за да не влияе на разследването за финансови злоупотреби в общинската администрация. "Категорични данни имаме за щета от 150 000 лева, назначени са вече някои от експертизите, очакваме досъдебното производство, за да назначим и най-важната- икономическата експертиза." Защитата на кмета обясни, че той напълно е съдействал на разследващите органи и няма да пречи и занапред. Герго Гергов също се защити пред съда: "След като вие направихте една експертиза, когато дойдат специалисти и я разгледат, цялостната доставка за това, в което ме обвинявате, че съм направил, тогава вие ще видите, че в момент, в който фирмите отказваха да доставят хранителни продукти, когато родителите носеха храна на децата си в детските градини и по този си критерий ние нарушавахме закона по всякакво естество, най-напред морално, тогава ние намерихме решение и започнахме регулярни доставки. Съдите ме за това, че съм държавник и че съм решил и че съм нахранил децата, съдете ме."

Още на следващото правителствено заседание ще бъде разгледано решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане авансово да бъдат отпуснати 1 милион лева за посрещане на неотложните нужди и за направените досега разплащания след наводнението в Мизия. Това обяви министър-председателят проф. Георги Близнашки след първото заседание на Комисията. Предлага се и останалите общини, които са били в режим на бедствено положение, също да получат средства за неотложни дейности и за направени вече разходи, като общата сума възлиза на над 16 млн. лв. По отношение на ситуацията в Мизия министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов информира, че са осигурени фургони за около 150 души, но е необходимо Общината да осигури площадка за тях. Средствата са необходими и за изхранване и частични ремонти на училището и детската градина. По думите му все още има места в Мизия, които се отводняват и по тази причина експертите не могат да влязат, за да направят оценка за щетите. "Вървят почистващите дейности. Водата спада. Остават малки количества, които се изпомпват от пожарните. Надявам се до няколко дни нещата да се нормализират. Възстановяването на щетите ще бъде тежък процес. Първо трябва да се изринат съборените постройки и след това да се мине към укрепителни дейности на опасните сгради и евакуиране на покъщнината, която е тотално загубена", каза кметът на Мизия Виолин Крушовенски. Той обясни, че е извършено хигиенизиране и пръскане срещу комари в Мизия и опроверга появилата се информация, че до града временно няма да има достъп заради дезинфекция: "Тук живеят хора, има военни, пожарна, доброволци." Все още се прави оглед на засегнатите 700 имота.

Министър-председателят проф. Близнашки подчерта, че е въпрос на време страната ни да получи европейска помощ и изрази надежда, че максимално бързо ще бъде подготвена и апликационната форма за Мизия. Условията след наводнението в общината все още не позволяват цялостна оценка на щетите. Със заповед на министър-председателя проф. Георги Близнашки вътрешният министър Йордан Бакалов ще председателства Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Българският Червен кръст и Българската православна църква организират съвместна благотворителна инициатива в подкрепа на пострадалите при последните наводнения в страната, каза за Радио ВИДИН игуменът на Троянския манастир, епископ Сионий. Утре, 15 август, в деня на един от най-големите християнски празници Успение Богородично, доброволци на БЧК ще присъстват с дарителски касички по време на тържествената литургия в и около храмовете в цялата страна.

Иванка Василева от оряховското село Селановци дари последните си 4 лева за бедстващите хора в Мизия. Жената събрала също дрехи от близки и познати, за да помогне на пострадалите. Пенсионерката дарила последните си 4 лева в местното читалище, с които да се купят лекарства за нуждаещите се в Мизия. "Имах 6 лева в себе си и дадох 4 като се притеснявах от това, че нямам повече в момента. Това ми бяха последните пари... От сърце съм ги дала." Жената се убедила за истинската сила на бедствието, когато отишла да помогне на своя приятелка, чиято къща била наводнена."Да създадеш дом и накрая да видиш, че целият ти труд е отишъл напразно", добавя жената.  

Да бъдат взети превантивни мерки за предпазване от летните горещини информират от Министерството на вътрешните работи. От най-голямо значение е да ограничавате излизанията си навън в часовете между 11:00 и 16:00, когато температурите са най-високи. При разходка навън да се правят чести почивки, особено сърдечно болните. На открито да се ползват шапки с широка периферия, да се носят светли и широки дрехи. Пиенето на много течности също е задължително, за предпазване от топлинен удар. В жегите алкохолът е противопоказен. Внимание трябва да се обърне и на разхлаждането в басейни и в реките, защото рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането. От МВР припомнят, че при нужда трябва незабавно да се потърси помощ на безплатния спешен телефон 112.

Оросяване на главните улични артерии в града възложи Община Плевен поради високите температури, съобщават от местната управа. Дейностите се извършват от почистващите фирми "А.С.А. България" и "Астон сервиз".  И двете дружества разполагат със собствени източници за захранване с промишлена вода. В следващите горещи дни оросяването ще се извършва в сутрешните часове. В Плевен ще се извърши и второто за годината миене на уличната мрежа.

Малко над 30 милиона лева просрочени задължения са събрани за първите 7 месеца на годината, благодарение усилията на врачанския офис на Националната агенция по приходите, съобщиха от НАП. От началото на годината публичните изпълнители от институцията са изпратили 3 600 покани и над 700 съобщения за доброволно изпълнение на длъжници към бюджета, които не са се свързали с агенцията, за да се намери вариант за погасяване. През периода са проведени над 100 срещи с длъжници и са издадени  близо 200 разрешения за неотложни плащания, провеждат се и телефонни разговори със задължените лица. Наложени са обезпечителни мерки, в т.ч. запори на движими вещи, на превозни средства и на банкови сметки,  възбрани на недвижими имоти и др., но основно усилията на публичните изпълнители са насочени към мерки за събиране, които максимално да облекчат бизнеса, за да продължи да извършва дейността си. В резултат на тези срещи и разговори и предприетите действия за събиране, в бюджета са постъпили 30 800 000 лева просрочени задължения, в това число 24 200 000 лв. нововъзникнали през 2014 г., което е с 9.7 милиона лева повече в сравнение със същия период на миналата година. От тях погасените данъчни задължения са 16.9 млн. лв. и осигурителни вноски в размер на 13.9 млн.лв.

Центърът за спешна медицинска помощ във Видин разполага с достатъчно количество противозмийски серум, съобщи за Радио ВИДИН директорът на центъра д-р Станислав Поломски. Въпросът бе повдигнат след като стана ясно, че на много места в страната серумът липсва, а в същото време заради топлото време и високите подпочвени води, срещите с влечуги зачестявят. В област Видин средно по няколко човека годишно търсят лекарска помощ след ухапване от отровни змии. В България се срещат 17 различни вида змии от 4 различни семейства. От тях 6 са отровни. Това са: пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок. Двете най-отровни змии в България са пепелянката и усойницата. Но дори тяхната отрова не е достатъчно силна за да убие здрав човек. Усложнения могат да възникнат обикновено при малки деца, възрастни със сърдечни проблеми, хора, които развиват алергични реакции или други заболявания.

Две деца се удавиха в ранния следобед днес в язовир "Дъбника" край Враца.
Информацията бе потвърдена от говорителя на областната дирекция на полицията Красимир Василев. 12-годишният Христо и 13-годишната Цветослава са първи братовчеди. Те са от близкото до Враца село Косталево и са деца на пастири от населеното място. Според очевидец, децата са били сами на язовир "Дъбника", без да кажат на родителите си къде отиват.Сигнал за давещи се деца е бил получен около 13 часа днес на телефона за спешни позвънявания 112. Два екипа от Центъра за спешна медицинска помощ и една пожарна кола са се отзовали веднага на повикването. Първото безжизнено телце е извадено около 13.30 часа, а по-късно е намерено и второто. Въпреки опитите за реанимиране на децата, лекарите не са успели да ги върнат към живота. Полицията продължава да работи по изясняване на трагедията.

Работата по възстановяването на военното формирование във Враца ще бъде замразена засега, стана ясно от думите на министъра на отбраната в служебния кабинет Велизар Шаламанов.
Работата по развитието на този проект ще бъде замразена в периода на служебното правителство поради липса на финансови средства след актуализацията и във връзка с това, че работата по това поделение в тези два месеца няма пряка връзка с основната задача - гарантиране на въздушната, морската, киберсигурността и ефективното участие в операции, отбеляза министърът. По думите на Шаламанов следващото правителство, и при актуализация на бюджета, ще има възможност да продължи работата по него, ако реши.

Недобросъвестни любители взимат уловените от тях малки шаранчета при излетите си на монтанския язовир "Огоста". Голям брой малки шаранчета са се развъдили в язовир "Огоста" в Монтана, установи наша проверка. "Бебетата" са с дължина до 10 сантиметра и лакомо налитат на стръвта на рибарите. Според закона уловът на маломерна риба е забранен. Любителите обаче много често не спазват наредбата и пускат в живарниците си малките шаранчета. Инспекторите от агенцията по рибарство в Монтана засилиха проверките в последните дни. Само за една седмица трима любители бяха санкционирани. "Глобата за улов на маломерна риба е от 300 до 600 лева", уточни началникът на звеното в Монтана Руси Русинов. Рибарите се правят, че не знаят, че не трябва да ловят малките екземпляри, но законът си е закон. Над 50 любители пък са с актове за това, че не са редовни. 100 лева е минималната глоба, ако те хванат без билет.

И днес се разминахме с рекордно високи температури в Северозапада. Към 15 часа са измерени следните стойности: Видин- 33.2 градуса, Враца- 34.5, Монтна- 34.4, Оряхово- 34.5. Най-топло е в Кнежа- 36, в Плевен- 37 градуса. "За този ден рекордите са над 37 градуса. През 1945 година във Враца са регистринани 39 градуса, за Видин- е 38.6 през 2003 година, за Монтана е 37.4 през 2003", посочиха от метеостанцията в Плевен. Утре, 15 август, ни чака захлаждане от 3 до 5 градуса. От северозапад ще започне да нахлува по-хладен въздух още преди обяд. В събота температурите ще паднат с още градус, два, валежи са малко вероятни. Максималните температури ще достигат до 25-26 градуса. В началото на новата седмица ни очаква ново затопляне.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обвиняем за домашно насилие и закана с убийство остава в ареста във Враца

38 годишен врачанин е с постоянна мярка "задържане под стража", защото е нанесъл тежък побой и е заплашил с убийство съпругата си в условието на ограничителна заповед.  Жената е със средна телесна повреда и има опасност за живота й. Заплашвана е с нож и пистолет. Настанена е за лечение във врачанската болница. Жената е пребита въпреки, че на..

публикувано на 03.06.24 в 18:34

Снимката на 3 юни 2024 година

Единайсетокласници от  Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици. Работодателите за пореден път се обявиха против така нареченото..

публикувано на 03.06.24 в 18:05

Видински ученици решаваха съдебен казус

Единайсетокласници от Средно училище "Цар Симеон Велики"  във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици. Заниманието е част от обучението по гражданско образование и е в рамките на..

публикувано на 03.06.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Вандали увредиха локомотив в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите. Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 03.06.24 в 12:30

Врачанската публика ще слуша концерт от цикъла "Солистите на оркестъра"

Камерен концерт от цикъла "Солистите на оркестъра" ще се състои днес, 3 юни във Враца .  Солистите Альона Чехова (цигулка), Лорела Миха (цигулка), Сонила Баха (виола), Маргарита Глодунова (виолончело), заедно с Каролина Мендоса (виола), Естанислао Руиз (валдхорна), Мартин Павлов (флейта), Рудолф Баха (кларинет) ще изпълнят произведения от Волфганг..

публикувано на 03.06.24 в 12:09

Демонстрация на урок по "Визуално програмиране" се състоя в Монтана

Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана  бе домакин на срещата на иновативни училища от страната. Урок по „Визуално програмиране“ наблюдаваха педагози от основните училища „Петър Бонев“ от Перущица и „Паисий Хилендарски“ от село Цалапица, и начално училище „Васил Левски“ от Кричим. Иновативният предмет "Визуално програмиране"..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимацията на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътното-транспортно произшествие снощи. Трима пътници от лека кола са пострадали, след като са самокатастрофирали с автомобил. Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за Козлодуй...

публикувано на 03.06.24 в 11:21