Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 септември 2014 година

Снимка: Областна администрация Видин


Ремонтните работи по надлеза над бул. "Панония" във Видин да се извършват едновременно и на двете платна. Това предложение областният управител Кръстьо Спасов ще обсъди на среща със заместник кмета на Общината, като възложител на обекта, представители на фирмата, осъществяваща надзора, и на "Пътна полиция", с които да се направи нова организация на движението. "За да се реализира обектът, с оглед настъпващия есенно-зимен сезон, трябва да се организира работата и на другото платно. По този начин ще ускорим реализацията на това важно съоръжение от пътната инфраструктура на Видин", коментира областният управител. "Това по принцип е по-добрият вариант. Ако имаме разрешение мостът да бъде затворен за около 30 дни, ще успеем да приключим по-бързо в благоприятното за строителство време", коментира инж. Дончо Желязков,  технически ръководител от фирмата - изпълнител на обекта. Превозните средства преминават по надлеза по едното платно, което все още не се ремонтира.

Един безработен повече е записан на трудовата борса във Враца и през месец август хората без трайни занимания са станали 4 946. Сравнено с осмия месец на миналата година, увеличението е с 10 човека, съобщиха от Бюрото по труда. Институцията, която обработва данните от трудовата заетост, обобщава, че в община Враца без постоянни доходи са 3 895 души, а в община Криводол - 1 051, което изчислено в проценти е съответно над 11% и повече от 44 на сто. Най-тежко в областта се запазва положението в общините Хайредин и Борован, където без постоянни занимания са съответно 72% и 66%.

Готови са проектите за подпорни стени при бл. 6 в кв. "Заряница" и пресечната на ул. "Синчец" и ул. "Николаевска" в Берковица, които пострадаха при поройните дъждове преди две седмици. Готов е проектът за реконструкция на моста на "Лонджата". Това стана ясно на последното заседание на Общинския съвет в  Берковица. 41 семейства са получили еднократна помощ от Дирекция "Социално подпомагане. Около 20 не са обезщетени, защото не отговарят на критериите. Договорен е и ремонт на пътя за "Хайдушки водопади" и подпорни стени на реката в този район. Като основен проблем се очертава липсата на техника, както и  незаконните постройки по поречието на реката. Предстои да бъдат премахнати и панелите, служещи за мост, при Лесотехническата гимназия, които са потенциална опасност и ще бъдат заменени с нови. Съветниците обсъдиха и гласуваха предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 10 000 лева на пострадалите семейства.

Все още не са готови резултатите от 19-те проби със съмнение за болестта "син език", които бяха изпратени през миналата седмица за проверка. Това каза за Радио ВИДИН д-р Цветан Топчиев, директор на областната Дирекция по безопасност на храните. Кръвни проби са изпратени на акредитирана лаборатория в София. До момента се знае за две огнища на болестта "син език" в област Видин- в селата Гомотарци и Воднянци. Профилактика се извършва и във всички останали населени места, в които има съмнения за заболяването- това са селата Пешаково, Долни Лом, Тополовец /общ. Кула/, Дреновец, Старопатица, Цар Петрово, Вещица, Арчар, Ярловица, Ново село, Винарово, Дружба и в Белоградчик.

Обучение на членовете на секционните избирателни комисии (СИК), във връзка с предстоящите парламентарни избори на 5-ти октомври, се проведе във Видин. В обучението се включиха представители на Районната избирателна комисия (РИК), полицията и общинската администрация. На територията на област Видин са открити 249 СИК. От тях 8 са подвижни, като са разположени в няколко общини и са предназначени за гласуване на хора с увреждания, каза за Радио ВИДИН Павел Петков, секретар на РИК Видин: "Целта на днешното обучение е да бъдат запознати секционните избирателни комисии с процеса на протичане на изборите, с предизборния ден, със самия изборен ден. Най-важното, което трябва да знаят членовете на СИК е, как да реагират, когато имат жалби и как да съблюдават за реда в изборните помещения." Обучението на членовенте на СИК в населените места от община Видин премина днес преди обед. Следобед бяха обучавани членовете на комисиите в областния град. През миналата седмица пък бяха обучени представители на СИК-овете в останалите общини на областта.

Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания ще бъде изграден в Берковица. Агенцията за социално подпомагане ще осигури безвъзмездна помощ за разкриването на новата социална услуга. Средствата са над 179 000 лева, а срокът на изпълнение- 13 месеца. Децата ще бъдат отглеждани в близка до семейната среда в рамките на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост. За целта на застроена площ от 295 кв. м ще се обособят 6 стаи за по две деца с отделен вход. За тях ще се грижат социални и медицински работници, а финансирането на грижата ще е  делегирана от държавата дейност. Това ще бъде вторият Център в Берковица след този, обособен на територията на Дома за деца, лишени от родителска грижа "Люба Тенева". Това превръща тези, и без това ощетени деца, в социално зависими от грижата на държавата. Целта е с новия тип грижа, те да получат повече практически умения за справяне с реалния живот и да бъдат самостоятелни. Очаква се скоро старите домове да бъдат премахнати. За Берковица разкриването на подобни социални услуги е от особено значение, тъй като градът под Ком е най-натоварен със социални заведения в област Монтана.

Фирмите за борба с гризачи във Видин са залети от сигнали на граждани след проливните дъждове от последните седмици. С настъпването на есента идва и сезонът на проблеми с гризачите, поясни за Радио ВИДИН управителят на Дезинфекционната станция във Видин, Пролетка Нинкова. Специалистите поясняват още, че наличието на подходящи убежища, както и обилна храна, създават благоприятна среда за размножаването им. За една година женски гризач може да роди повече от 50 малки. В аптечния фонд предлагат всички видове отрови за решаването на проблема.

Дело по искова молба от Валентин Жиков Вътов против Регионална дирекция по горите (РДГ)- Берковица е насрочено за разглеждане тази седмица в Административен съд- Видин. То е във връзка с иск за изплащане на обезщетение за вреди, причинени от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на държавата в лицето на Дирекцията.

За девета поредна година в последната неделя на месец септември в местността "Емирски мост" край гр. Мездра се проведе Регионален ловен събор, съобщи Мирослав Гетов от Общината в железничарския град. Атрактивната проява, която се организира от 2006 г. насам от Сдружение Ловно-рибарско дружество - Мездра, събра над 1500 любители на лова от Северозападна България. В дисциплината "Скийт" (стрелба по панички) победител в отборното класиране стана тимът на Върбешница II (Илиян Нанков, Момчил Иванчев, Илия Мишонов), който събра най-много точки- 48. На второ място се наредиха представителите на ловната дружинка (ЛД) в Камено поле (Димитър Йотов, Ангел Цеков, Цветелин Иванов) с 42 т., а на трето - формацията на Лик I (Николай Панчев, Владимир Петров, Павлин Стаменов) с 30 т. В индивидуалната надпревара най-точен мерник демонстрира Момчил Иванчев (Въбешница II) с 19 т., следван от Кристиян Илиев (Долна Кремена) с 18 т. и Илиян Нанков (Върбешница II) с 16 т. В полевите изпитания на кучета-птичари ( по правилата на турнирите "Св. Хуберт") триумфира Момчил Яков от ЛД- Лесура с курцхаар фром Ветренски Габриела. Негови подгласници станаха Христо Йорданов (ЛД - Цаконица ) с пойнтер Джина и Галин Георгиев (ЛД - Горна Кремена) с дратхаар Абра. В изпитанията на ловни кучета на диво прасе се отличиха Димитър Иванов (ЛД - Типченица) със сръбско гонче Чико - 89 т., Васил Генов (ЛД - Мездра) с териер Бубка - 79 т. и Теодор Костов (ЛД - Руска бела) с гонче Блеки - 78 т. 


Група мездренски туристи, водени от председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски, осъществиха изкачване на втория по височина връх в България и трети на Балканския полуостров - връх Вихрен (2914 м.), съобщава Мирослав Гетов от Общината в Мездра. Покоряването на пиринския първенец бе извършено по класическия (южен) маршрут: хижа Вихрен- Хвойнати (Овинати) връх- седловина Кабата- връх Вихрен. В ранното утро на 28 септември по заснежената "Царска" пътека към върха поеха 25 любители на туризма. Те изминаха 6,5-километровия преход (в двете посоки) с обща денивелация 942 метра за около седем часа. Покоряването на Елтепе (или "Връх на ветровете"), каквото е старото название на пиринския левент, ознаменуваха снимки за спомен пред пирамидата на върха с националния флаг и хорово изпълнение на "Мила Родино". Най-малкият юнак, изкачил Вихрен, бе 10-годишният Михаел Динков, а доайен на групата- Стефан Александров, на 75 г. 


Завърши седмият Международен фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка - Лом 2014. Голямата награда на фестивала беше присъдена на театралния състав към Народно читалище "Отец Паисий" - Самоков, за спектакъла "Госпожа министершата" от Бранислав Нушич. Актьорите от Народно читалище "Напредък - 1896" - Горна Оряховица пък бяха отличени с първа награда за постановката "Албена" от Йордан Йовков. Втора награда получи Театрална формация "Медикал" от НЧ "Христо Ботев - 1900" - Вършец за пиесата на Марк Камолети "Анна Бижуто". Третото място беше присъдено на театрална трупа към Център за култура- Димитровград, Република Сърбия, която представи на ломска сцена спектакъла "Опечалената фамилия" от Бранислав Нушич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34