Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 октомври в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски", в 10:30 часа, ще бъде отслужена заупокойна молитва

Панихида за загиналите в Горни Лом

Епископ Поликарп: "Близките на загиналите няма да положат в гроб телата на покойните, но православният обичай позволява да бъде извършено опело за тях"

7
Днес в центъра на село Горни Лом бе отслужена панихида в памет на загиналите в оръжейната фабрика на "Видекс" АД
Снимка: Анжела Каменова

Хората  в Горни Лом се събраха да отдадат почит на роднини, приятели, съседи, които загубиха при взрива в предприятието за боеприпаси на "Видекс" АД.

Панихидата за загиналите бе отслужена на площада в селото с благословението на НВП Видински митрополит Дометиан. 

Заупокойната молитва бе оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в присъствие на духовници от Видинска епархия. Споменати бяха имената на загиналите за упокоение и прошка на греховете. Беше отправена духовна утеха към близките на загиналите от името на Негово светейшество патриарх Неофит, Видинския митрополит Дометиан и Видинската епархийска църква към потърпевшите сродници на загиналите.

На паметната служба присъстваха близки на загиналите, опечалени семейства, заместник министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова, областният управител на Видин Кръстьо Спасов, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, хора от Горни Лом.

В своето слово епископ Поликарп подчерта важността от отговорност, както и непримиримост, които особено днес липсват в нашето житие и битие и са основният фактор за предпазване от трагедии като тази, сполетяла Горни Лом.

Видинската митрополия предлага да бъде направен общ мемориален гроб на загиналите при инцидента в завода край село Горни Лом.

"Близките на загиналите няма да положат в гроб телата на покойните, но православният обичай позволява да бъде извършено опело за покойните", каза епископ Поликарп, който оглави служението в памет на загиналите.

"За целта могат да бъдат правени символични гробове, ако има останки от телата, да бъдат положени там, разбира се, в ковчег или в урна.  Ако няма останки, то тогава обичаят повелява в ковчега или в урната да бъде поставен саван, на който е изписано Възкресението на нашия Господ и Спасител Исус Христос", обясни епископ Поликарп.

На 5 октомври в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин, в 10:30 часа, след Божествената света литургия, отслужена от НП Белоградчишки епископ Поликарп, с благословението на НВП митрополит Дометиан, ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите при инцидента край село Горни Лом. След църковната служба на присъстващите от духовници и представители на БЧК Видин ще бъде направено раздаване за "Бог да прости" на загиналите, съобщиха от Видинската митрополия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00