Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" част от данък общ доход да остава в общините

Снимка: Радио ВИДИН
Актуална тема днес в "Посоките на делника" е предложението част от данък общ доход да остава в местната власт и с какво това ще бъде полезно за общините.
Още по-голямо разслоение между малките и големи общини- това ни очаква, ако се приеме предложението част от данък общ доход да остава в местната власт. Това ще направи големите общини още по-богати, а малките с по-бедно население и скромни доходи- с още по-малко приходи в местната хазна. Решението би трябвало да бъде: по-справедливо разпределение на изравнителната държавна субсидия за общините. Така смята кметът на Белоградчик Борис Николов, с когото разговаря Иванка Петрова.
"С това предложение 2% от данък общ доход да остава в общините ще се получи още по-голямо разслоение във финансово отношение между малките и големите общини. Колкото е по-бедна една община, толкова доходът на населението е по-нисък. Това ще доведе до още по-голямо обедняване на общините в тежко финансово състояние за сметка на богатите общини"- аргументира се Борис Николов. 


За да се осъществи предложението на Сдружението на общините в България част от данък общ доход да остава в местната власт, е нужен диалог с централната власт. Отдавна е назряла и нуждата от нов закон за местните данъци и такси и нов закон за местното самоуправление. Закон, който да е съобразен с проблемите на общините в XXI век, е мнението на кмета на Враца Николай Иванов.

"Преотстъпване или споделяне на част от данък общ доход до 2% за общините би могло да се осъществи. Нужен е диалог със законодателя за кои публични услуги той да се ползва. Нужен ни е и нов закон за местни данъци и такси, съобразен с времето, в което живеем и общинските проблеми. Нормално е да се търси преотстъпване на данък общ доход, но не и увеличаване на данъчната тежест. Трябва да се търси разширяване на спектъра от услугите, които да бъдат финансирани с участието на гражданите- но само, когато общността го желае" - каза пред Жоро Александров кметът на Враца Николай Иванов.  

Абсолютно "за" идеята част от данък общ доход да остава в местната власт се обяви и кметът на Монтана Златко Живков.

"Крайно време е да бъде прието подобно нещо. Така ще се спре порочната практика едни пари да ходят горе и после да ги преразпределят на 264 общини. Надявам се в процедурата за бюджета на 2015 година това да намери място"- допълни кметът на Монтана.

Още коментари за предложението част от данък общ доход да остава в общините може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00