Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 ноември 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Съществува голяма вероятност най-голямото видинско предприятие "Видахим" АД да спре работа от утре-13 ноември. Председателят на Съвета на директорите на "Видахим" и консултант по управлението във Видин- Севдалина Димитрова- потвърди новината: "Защото НЕК има много големи задължения към нас и не ни е плащала много отдавна. Задълженията се трупат всеки ден. И нямаме пари да си купим въглища." "Не говорим за освобождаване на работници, засега"- каза още Севдалина Димитрова. И не отрече, че забавените плащания пречат на дружеството да функционира нормално. Според наети в предприятието, по същата причина напоследък не им се изплащат навреме и трудовите възнаграждения. Във "Видахим" към момента са на работа около 600 човека. "Причината за затваряне на "Видахим" е, че НЕК дължи на дружеството близо 19 млн. лв. и то не може да купува въглища и да плаща заплати", заяви изпълнителният директор на дружеството Цветомир Лещарски, който говори пред журналисти след откритото заседание на ДКЕВР, по процедура за актуализация на цените днес (цитиран от economic.bg). "Утре спираме производството на ток и индустриални гуми", заяви още Лещарски пред комисарите от ДКЕВР. Производството на ток е основно приходно перо за компанията. В момента във "Видахим" се продават единствено специализирани индустриални гуми, и то в малък обем.

Видин е най-слабо развитата в икономически план област в страната, сочи изследване на Института за пазарна икономика. "Въпреки някои положителни тенденции през 2012 и 2013 г., състоянието на пазара на труда в областта остава критично, а доходите на домакинствата- ниски", е отбелязано в доклада. Според експертите сред причините за  социално-икономическите проблеми на областта е демографският профил. Положителна тенденция за областта е, че инфраструктурата постепенно се подобрява. Областта постига добри резултати единствено в категориите "Здравеопазване" и "Данъци и администрация", се посочва още в анализа на Института за пазарна икономика.

Експерти от Бюрото по труда във Видин проведоха информационен ден за търсещи работа хора и работодатели. Инициативата бе за популяризиране на схемата "По-близо до работа", по която се изплащат транспортните разходи на работници от и до месторабота. Срокът е 51 месеца и цели насърчаване на географската мобилност на работещите, каза Жасмина Ангелова, главен експерт от Бюрото по труда. Разходите за транспорт се полагат за новонаети или заети по трудов договор на работно място не повече по 100 км от местоживеене в сектори, различни от селско и горско стопанство, или рибарство и аквакултури. Документи за включване в проекта се подават до 1 месец от сключване на трудовия договор с работодателя. Схемата е насочена към частния сектор. Могат да се включат всички хора, които са наети по трудов договор в частни фирми за срок не по-малък от 6 месеца. В проекта могат да участват частни работодатели, които разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на тези от сферата на селското, горското и рибното стопанство. Работодателят трябва да проведе въвеждащо или надграждащо обучение на работниците, които ще получават транспортни разходи. Продължителността на това обучение е не по-малка от 30 часа. На работодателя се предоставят средства в размер на 150 лв. за всеки обучен работник.

Община Чипровци подпомогна с по 2 500 лева семействата на загиналите в Горни Лом трима жители на града. Това каза за Радио ВИДИН кметът на общината Анатоли Първанов. Той добави, че на роднините са изплатени и половината от застраховките, които са в размер на 80 средномесечни работни заплати. В близките дни се очаква застрахователят да изплати и останалата част от средствата. Роднините на загиналите работници ще се срещнат утре в Чипровци с ръководителя на териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Монтана. Целта е да бъдат обсъдени въпроси, свързани с наследствените пенсии, индивидуалните пенсии, допълнителното пенсионно осигуряване и еднократните помощи, които им се изплащат.

Все още няма обявена дата за изплащането на обезщетенията на фермерите, които са подали заявления за умрели от болестта "син език" животни. Министерски съвет отпусна близо 2 милиона лева от бюджета на земеделското министерство в началото на месец септември за борба с болестта. От тях почти 1 милион и 400 хиляди лева са за изплащане на обезщетения на собствениците. Болестта "син език" засегна почти всички общини на триторията на област Видин. Около 15 собственици са подали молби за обезщетение, за около 60 животни, уточни д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в дирекцията по безопасност на храните във Видин.

Увеличаване на данъка върху недвижимите имоти на граждани и фирми за 2015 година в Мездра. Това е предложено в докладна до Общинския съвет на досегашния кмет на общината Иван Аспарухов (назначен вчера за заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството- бел. ред.). С увеличението ще има по-голяма сигурност на приходната част на бюджета и ще се помогне при погасяването на кредити за финансиране на европроекти, мотивира се Аспарухов. От началото на тази година от налог са освободени имотите на стойност до 1680 лева и е въведено облекчение за гражданите с намалена работоспособност.

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Света Петка" във Видин получи медицински апарат за скрининг на слуха при новородени. Дарението е от благотворителната инициатива на Президента на Република България- "Българската Коледа". Слуховият скрининг е задължително изследване в родилните отделения в европейските болници. Проучванията показват, че ако нарушението на слуха се открие и лекува на ранен етап (преди шестия месец на бебето), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух. Видинската болница е единствената в областта, която вече ще може да провежда такъв скрининг- не само при новородените, но и при малките деца до 3-годишна възраст, съобщават от лечебното заведение. Скрининговият апарат е компактен и преносим. Той действа на базата на ултразвука, а изследването е напълно безвредно и безболезнено. Препоръчително е скринингът да се направи до 6-ия месец след раждането. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.

Ревматолог ще извършва профилактични прегледи за остеопороза в Мездра. Те ще включват изследване на костната плътност с американски ултразвуков апарат, ревматологична консултация при ставни проблеми и препоръки за профилактика и лечение на заболяването. Прегледите ще се извършат на 13 ноември /четвъртък/ от 9 до 12 часа в Ритуалната зала на Общината.

Проектът "Бъдещето в нашите ръце - създаване на европейски предприемачи" по програма "Еразъм +" събра във Видин партньори от няколко държави. Те си партнират с Целодневната детска градина "Детелина" в областния град. Целта е да се формира от ранна детска възраст усет към бизнеса, какво е печалба и продукция и защо е важно в днешни дни човек да може да се оправя сам в живота, каза директорката на детското заведение Златка Георгиева. В детската градина обмислят да направят фабрика за сувенири с отделни звена за реклама и пласмент, за да придобият най-малките тези умения. Във фабриката ще правят коледни сувенири от природни материали, сол и брашно, които сами ще се научат да пласират на пазара.

Секретарите на читалищата в община Кула обсъдиха проблемите с финансите на културните средища и начинът на управлението им. Достигна се до решението на всеки три месеца счетоводните документи да се представят на счетоводителя на читалището в Кула, за да се постигне финансовата дисциплина.Издръжката на читалищата се формира съгласно субсидираните бройки, които в селата са един, а в някои и само половин щат. Сумите стигат за заплати, осигуровки и разходите за електрическа енергия. Читалищата в селата  формират собствени приходи от наеми на помещения, земя.

Мездренската вокална група "Детски свят" вече започна подготовка за следващата година. Групата е създадена през 2001 година с деца от музикални паралелки. Ръководител от основаването й е Анета Петкова- преподавател по музика в мездренското училище "Христо Ботев". През 2014 година вокална група "Детски свят" завоюва няколко престижни награди от международни и национални фестивали. "Един от успешните дуети е този на Моника Велчева и Жанита Антонова, които през 2014 година печелят първо място на 15-ия фестивал "Златно петле"- Бяла Слатина и второ място на фестивала "Родолюбие", каза Анета Петкова.

Симфониета Видин ще представи операта "Крадецът на праскови" утре, 13 ноември, от 18.00 часа, в зала Филхармония. Произведението е по мотиви на едноименната повест на Емилиян Станев. Автор на музиката е композиторът Благовеста Константинова, а либретото е дело на Цонка Великова. Въздействащата музика и талантът на солистите Елица Нешевска, Хрисимир Дамянов и Валентин Ватев възкресяват непреходната драма за обречената любов и стремежа на духа към свобода. Диригент на спектакъла "Крадецът на праскови", в който специално участие ще вземе и част от хор "Видин", е маестро Ивайло Кринчев. Режисьор е Георги Симеонов.

Световният ден в памет на жертвите на катастрофи- 16 ноември, ще бъде отбелязан във Враца с шествие и поднасяне на цветя на пешеходната пътека на кръстовището на бул. "Никола Войводов" с бул. "Демокрация". Шествието ще тръгне в 10 часа от Сувенирната палата, ще премине по бул. "Н. Войводов" и ще спре на площад "Македония". Движението на превозните средства в района ще бъде спряно за 15 минути и на мястото ще се обособи импровизирана сцена, където ученици ще изпълнят танцова композиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34