Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 ноември 2014 година

Малчугани от ЦДГ "Българче" пяха при откриването на инициативата "Осиновете врачанско семейство"
Снимка: Община Враца

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. През тази седмица видинската митрополия организира срещи и беседи в пет населени места от областите Видин и Монтана, посветени на християнските ценности. 40 деца ще получат подарък от инициативата "Осиновете врачанско семейство". Благотворителната кампания започна във фоайето на Читалище "Развитие" за 12-ти пореден път в града под Околчица. Осиновяването е символично и изразява покриването на нуждите на деца от социално слаби и многодетни семейства. Организаторите на кампанията припомниха, че осиновяването е символично, като дарителите избират една картичка, на която са изписани конкретните нужди на детето, включено в кампанията. Обикновено това са учебни помагала, книги, дрехи, обувки и подарък за Коледа и Нова година. За да се запази благородството на кампанията, името на детето не е изписано. Дарителите трябва да предоставят своята лепта до 15 декември, до когато се събират всички подаръци. Това ще става в три пункта, които се намират в детския отдел на читалище "Развитие", Дома на науката и техниката и Природо-защитен център "Натура".

Враца- с много настроение, песни и танци деца от ОДЗ “Люляк” и техните родители отбелязаха Деня на християнското семейство в новооткрития Общностен център за деца и семейства. Всички малчугани са потребители на социални услуги в Центъра, изграден по проекта "СТИМУЛ- социални, трайно интегрирани, местни услуги за личността" на Община Враца. "Днес е прекрасен празник, който слага началото на най-хубавите християнски празници в годината. Семейството- неговата сила, здраве и щастие, са от изключително значение за всеки човек, а децата, които са в основата му, са наша най-важна грижа. Откриването на този общностен център е част от тази грижа, затова се надявам в него наистина да се чувствате като в свой дом. На всички деца желая да имат най-красивото детство, да са радостни, усмихнати и щастливи”, с тези думи кметът Николай Иванов се обърна към малчуганите, техните близки и преподаватели. Каква е библейската история на празника Въведение Богородично разказа свещеник Сашо Стефанов. След края на празника всички деца и техните родители получиха подаръци и пакети с хранителни продукти от Община Враца и БЧК Враца.


Сдружение "България си ти!" подпомага с матраци, останалите без дом хора в Мизия след наводнението в началото на август. "Надяваме се, че чрез този скромен жест ще допринесем за по-бързото възстановяване на някои от останалите без покъщнина и имущество жители на Мизия", каза координаторът на сдружението Вили Минчева. Сдружението подпомогна с дрехи и минерална вода бедстващите хора през август. Предоставени са и млечни продукти, осигурени от Българската хранителна банка.

Една оферта е подадена за доставка на помагала за изоставащи ученици във Видин. Фирмата кандидат е фирма- "НИ КО" ЕООД, гр. Смолян. В Община Видин беше отворена подадената оферта за участие в обществена поръчка чрез публична покана с предмет "Избор на изпълнител за доставка на помагала за осъществяване на извънкласни занимания на изоставащите ученици с риск за отпадане от образователната система". Начинанието се осъществява по проект "Реализация чрез интеграция" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Комисията ще изготви протокол в срок до 1 декември.

Потребителите могат сами да подават сигнали за открити от тях нередности в магазините на страницата в интернет на Българската агенция по безопасност на храните. Сайтът е обновен и достъпен за всеки, съобщи д-р Людмил Антов, директор на агенцията по храните в Монтана: "Можете чрез потребителска страница да задавате директно въпроси или да отправяте сигнали и жалби, като в момента, в който посочите града, сайтът автоматично генерира електронния адрес, на който ще отиде съобщението", посочи д-р Антов.

Продължава есенната сеитба на пшеницата във Врачанско, съобщиха от областната дирекция "Земеделие" в града под Околчица. Най-много са засетите декари в община Бяла Слатина - 94 400 дка, в Мизия са обработени над 44 000 дка, в Оряховско - 50 000 дка. 37 400 дка са засети с есенници в община Враца, над 30 хиляди декара са в община Борован и Козлодуй, 25 000 дка - в Криводолско. Най-малко са засетите площи в общините Мездра и Роман, съответно - 8 930 и 5 350 дка.

Жители на област Враца ще имат възможност да поставят въпросите си пред народния представител от БСП Георги Божинов. Той прави приемни в три населени места на 24 ноември, понеделник. Божинов ще приема граждани на Мизия в сградата на общината от 13.00 часа. Приемна в село Крушовица, община Мизия ще има в пенсионерския клуб "Липов цвят" от 15.00 часа. От 16.30 часа приемът е в Кметството на село Нивянин, община Борован. По време на срещите Георги Божинов ще обсъди с кметовете на Мизия, Крушовица и Нивянин разпределението на третия ТИР с обзавеждане, което идва от Варна. То се изпраща от родения в село Нивянин  бизнесмен Георги Гергов. Превозът и доставката са подсигурени от Георги Божинов. Обзавеждането ще бъде раздадено на семейства, пострадали от наводненията през август т.г.

Община  Плевен  уведомява всички заинтересовани институции, организации и лица, че на 28.11.2014 година, от 12:00 часа, в зала “Гена Димитрова”,  ул. “Д. Константинов № 2, Плевен, ще се проведе публично обсъждане на проекта за Бюджет на Община Плевен за 2015 година. Публичното обсъждане е организирано по силата на чл. 84, ал. 2 от Закона за публичните финанси и чл. 29 и чл. 30 от Наредба № 10 за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на Бюджета на Община Плевен на Общински съвет Плевен. Материалите за обсъждане ще бъдат публикувани на електронната страница на Община Плевен.

Намаление на безработните отчитат в общините Мездра и Роман. Хората без препитание са с 32-ма по-малко спрамо месец септември. Общият брой на безработните в двете общини е 2040 души, като от тях 1062 са жени и 978 мъже.

Нов труп на куче е открит в центъра на Видин. Сигналът за това е постъпил в отдел "Защита на животните" към ОДБХ от Дружеството за защита на животните. В същото време все още не са получени резултатите за смъртта на друго куче от миналата седмица, които бяха изпратени в специализирана лаборатория в София за токсикологичен анализ. Това каза за Радио ВИДИН д-р Валери Велков, началник отдел "Защита на животните" към ОДБХ-Видин. Той обясни, че друго куче от същия район с признаци за отравяне е прегледано от ветеринарен лекар. Съмненията засега са, че животните са били отровени.  

Ръководители на читалища от област Видин участваха в семинар на тема "Мястото и ролята на читалищата в Националната стратегия за учене през целия живот". Читалищата са сред центровете за неформално образование, каза експертът Славена Петрова от Регионалния експертно-консултантски и информационен център "Читалища" във Видин. Проявата е организирана съвместно с Областния информационен център. Две са основните възможности за финансиране на читалищата по оперативни програми, отбеляза Мариела Савкова, управител на Областния информационен център. Положителни примери, как читалището може да е място за обучение, представиха ръководители на селата Арчар и Кутово.

Разраства се благотворителната акция за подпомагане на живеещите в приюта на отец Иван в село Нови хан, инициирана от училище "Цар Симеон Велики" във Видин. От 24 ноември в нея ще се включат учениците и учителите от Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І". Идеята е на 10 г клас, обясниха учениците Лорета Илиева и Ивета Стоянова. "По време на акцията ще се набират пакетирани хранителни продукти", каза десетокласникът Мартин Върбанов. Даренията ще се събират в методическия кабинет на учебното заведение до 28 ноември. След това продуктите ще бъдат предадени на приюта в село Нови хан. В момента там намират подслон 290 души, от които 110 деца.

Пещерата "Леденика" във Врачанския балкан ще бъде затворена за посетители на 25 ноември. Причината е в провеждащата се в този ден от 9:15 ч. до 16 ч. профилактика на електропреносната мрежа от ЧЕЗ "Разпределение България- АД" ОЦ Враца, информират от пресслужбата на община Враца.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33