Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 декември 2014 година

Снимка: МБАЛ Монтана
Отделението по неонатология в Многопрофилната болница за активно лечение в Монтана получи електронна везна за теглене на бебета. Везната е дарение от Националния археологически институт с музей при БАН. Научните работници подпомагат болницата в грижата за най-малките пациенти за осма поредна година. 677 бебета са се родили в Монтана от началото на 2014 година. През неонатологичното отделение са преминали 762 новородени, 92 от тях са от родилните отделения на болниците в Берковица, Белоградчик и Лом.

Почти всеки пети безработен във Враца е млад човек на възраст под 29 години, показва анализът на Бюрото по труда. От 4 988 души без постоянни доходи, младите мъже и жени без работа са 868. Броят на продължително безработните младежи е 189, което се равнява на 10.27% от общия брой. Голям е делът и на безработните над 50-годишна възраст- 1 862, както и на безработните с трайни увреждания - 442.

Намаляват учениците, завършващи 7 клас и основно образование във Видин.
Това каза на работна среща в Центъра за кариерно ориентиране във Видин, старши експертът по професионално образование Наталия Крумова: "Основният проблем в настоящия момент е намаляване на учениците, завършващи 7 клас и основно образование. Тенденцията е намаляване на заявените паралелки- за последните 5 години те намаляват с 1-2 всяка година."

Четири капака на шахти, собственост на "ВиК"- Видин, са откраднати от улица "Дондуков" в града. Кражбата е станала вечерта на 15 декември, каза един от собствениците на магазини в района. Инж. Стела Петрова от "ВиК" във Видин заяви, че са информирани за случая. От дружеството са изпратили писмо да полицията за съдействие, защото липсват и други капаци на шахти в града.

БЧК във Видин предостави 2000 лева на три деца от областта. Средствата са от Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи.
"Това са две деца от Кула и едно на десет години от Видин. Това са средства, които се събират и се предоставят на семейства на такива деца, за да се подпомогнат при лечението им след злополуките"- обясни директорът на организацията Цветелина Петрова. 49 деца от цялата страна са подпомогнати в коледната кампания от Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи.

Фирма дари хладилници и перални на 15 семейства от община Берковица и на 28 семейства от община Георги Дамяново, които са пострадали от наводнението на 4 септември тази година.
Дарението е направено чрез офиса на БЧК в Монтана, съобщиха от Общината в Берковица. Комисия от общински експерти е обходила домовете в най-засегнатите от водната стихия селища и квартали и е направила списък на пострадалите домакинства, по който са раздадени електроуредите.

Благотворителен коледен базар се провежда за седма поредна година в СОУ "Васил Левски" в Кула. Организатор на събитието е Ученическият парламент, който се ползва с голям авторитет сред учениците и преподавателите в учебното заведение. На щандовете са подредени коледни сувенири и картички, ръчно изработени картини и украшения, сладкиши, хлябове и солени кулинарни изобретения, приготвени от ученици, родители и учители. Посетителите на изложбата-базар имаха възможност да си купят и декемврийския брой на училищния вестник "Калейдоскоп", който също е с благотворителна цена. Вестникът се издава от училищния клуб "Млад журналист". Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителни каузи, след като се вземе решение от ученическия парламент и педагогическия съвет. Базарът ще бъде отворен до 19 декември.

Учениците и учителите от СОУ "Козма Тричков" във Враца организират благотворителен концерт за незрящо дете. Проявата е на 18 декември /четвъртък/ и започва от 19 часа в Младежкия дом. Събраните средства ще бъдат предоставени на семейството на шестокласничката от врачанското школо Екатерина Антонова за купуването на помощни технически средства за незрящи. На сцената в големия салон на Младежкия дом ще се изявяват артисти, танцьори и певци от училището, както и гост-изпълнители, като балет "SKY" и "Street Boy", "NeW G". Като част от инициативата ще се проведе базар с ръчно изработени сурвачки, картички и украса, "произведени" в часовете на полуинтернатната група за занимания по интереси, на кръжока по приложно изкуство и по домашна техника и икономика.

Учениците от 12 "б"  клас на природо-математическата гимназия във Враца организират днес Коледен благотворителен концерт под наслов "Подари усмивка на Еми". Еми е на 10 години, от София и страда от автоимунно заболяване, при което кръвните й клетки атакуват органите й. Единственият шанс за нея е лечение в Германия, което вече е започнала. Трябват й 30 хиляди лева за него, като вече са събрани около 4 хиляди лева. Благотворителният концерт ще се проведе тази вечер от 19:30 часа в Спортната зала на математическата гимназия. Освен чрез входна такса, която е 2 лева, средства ще се събират и в кутия за дарения. Врачанските гимназисти имат намерение да отстояват каузата в подкрепа на болното дете и след благотворителния концерт довечера.

Популярният народен певец Юри Крумов ще бъде специалният гост на новогодишното тържество във Враца, съобщават от местната управа. И тази година Община Враца е организирала празник на открито за посрещане на Новата година. Празникът ще е в пространството пред сградата на Общината. В първите минути на 2015 г. духовият оркестър ще събере врачани на традиционното българско хоро. Освен музикантите от Читалище "Развитие", на сцената ще излезе и певецът Юри Крумов, който ще зарадва жителите на града и неговите гости с популярни песни от българския фолклор. Всички, предпочели да празнуват на открито, ще могат да се почерпят и с по чаша червено вино. Очаква се около 1 часа на площада пред Общината да пристигне кметът Николай Иванов, който лично да поздрави врачани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34