Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимавайте за джебчии по празниците, съветват от полицията

Снимка: Радио ВИДИН

Полицията взема всички необходими мерки, за да осигури реда, спокойствието и живота на хората във Враца и региона по време на коледно-новогодишните празници– това увери Пламен Костов, началник на сектор "Охранителна полиция" към областната дирекция на МВР в града под Околчица. Осигурено е засилено полицейско присъствие, а поделенията на вътрешното ведомство са в готовност да реагират при усложняване на обстановката по време на тържествата, предаде сътрудникът ни Жоро Александров.

Ето какво прави в момента полицията във Враца:

"Планирани и се провеждат проверки на питейни и увеселителни заведения. Ежедневно се осъществява контрол за употребата на акцизни стоки. Осъществява се и контрол на пиротехниката, а се има предвид очаквания интензивен трафик по празниците, за да се реагира адекватно на обстановката", допълни Пламен Костов. Той уточни, че е изготвен и график за засилено полицейско присъствие в малките населени места от областта. В тази връзка от ОД на МВР предупредиха, че между Коледа и Нова година – на 29 декември, част от ръководството на МВР ще отвори приемна в село Малорад, което се прочу с набезите на бандити, които измъчват и бият възрастни хора за пари.

От полицията във Враца са изготвили списък с няколко препоръки към всички, който беше огласен от Пламен Костов, началник на сектор "Охранителна полиция".

Районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула са предприели необходимите мерки за предотвратяване на нарушенията на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на Коледните и Новогодишни тържества, съобщават и от полицията в крайдунавския град.

Планирани са специализирани полицейски операции за проверки в увеселителните заведения и обезпечаване безопасността на движение. Продължават регулярните проверки за контрол на начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители; спазване на забраните за продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни, непълнолетни и на лица във видимо нетрезво състояние; пресичане продажбата на акцизни стоки без български акцизен бандерол.

Засилен контрол се осъществява и върху продажбата на увеселителни пиротехнически изделия. Бъдете внимателни с пиратките- употребата им в нарушение на инструкциите приложени към тях може да предизвика различни наранявания, предупреждават от полицията. Забранена е употребата на пиратки и фойерверки в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия в закрити помещения.

Напомняме, че абсолютно е забранена употребата на бойно и ловно оръжие за веселие по време на празниците, предупреждават още от полицията.

Директорът на ОД на МВР- Видин комисар Константин Джунински и главен инспектор Красимир Живков, началник на отдел Охранителна полиция към ОД на МВРКриминалистите съветват:

Внимавайте за джебчии - те използват оживлението по търговските улици, в магазините, около пазарите и църквите в навечерието на Коледа и Нова година. Сливат се с тълпата и възползвайки се от празничното настроение и разсеяността на хората, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Регистрираните джебчийски кражби за 2014 г. са 17, а за 2013 г. - 18 броя.

При продължително отсъствие от дома - вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от къщи по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.
Регистрираните домови кражби през 2014 г. са 335, а през 2013 г. - 407 броя.

Отново предупреждаваме жителите на областта за риска от телефонните измами - не се доверявайте на съмнителни обаждания, при които се искат пари под какъвто и да било предлог.

От "Пътна полиция" напомнят, че по време на Коледните и Новогодишни празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки, поради значително увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, неосветени улици в населените места, склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; намалена светла част от денонощието; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци. Апелираме към водачите на моторни превозни средства да шофират със скорост, съобразена с пътните условия и стриктно да спазват разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Не потегляйте на път без автомобила ви да е пригоден за експлоатация при зимни условия, бъдете внимателни, търпеливи и толерантни.

На територията на област Видин от началото на годината до този момент са регистрирани общо 476 пътно-транспортни произшествия, като 68 са тежки с 10 загинали и 85 ранени.

За същия период на 2013 г. са настъпили общо 420 ПТП, като 73 са тежки с 9 загинали и 83 ранени.

Огнеборците напомнят:

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници се увеличава и вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са: паленето на свещи или бенгалски огън по елхите; ползване на пиротехнически изделия - ракети, пиратки или фойерверки; оставени без надзор електроуреди или отоплителни уреди на твърдо гориво. За недопускане на пожари е необходимо да следвате следните правила:
- поставете елхата далеч от пердета или други горими материали;
- фойерверките са предназначени за ползване на открито;
- складирани горими вещи на балконите представляват опасност при попадане на  фойерверки, сигнални ракети или други небрежни действия;
- същото е валидно и за съдове с бензин, спирт, нафта или леснозапалими течности;
- грижете се за изправността на готварските или отоплителните уреди;
- грижете се за изправността на електрическата, газовата и климатичната инсталация;
- разяснете на децата ползата от огъня и вредата от пожари.
- не отрупвайте елхата с много хартиени гирлянди. Не оставяйте без наблюдение на елхата запалени свещи. Не разрешавайте децата да си играят с кибрит или сами да палят свещи. Не забравяйте, че личния пример е важен!

При необходимост потърсете помощ на тел.112.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34