Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 декември 2014 година

Двуметрова сурвачка беше издигната в центъра на Видин по време на фолклорния събор Бъдник
Снимка: Полина Тодорова

Фолклорният събор "Бъдник" се проведе за пета година във Видин. В него участваха представители на видинските читалища. По време на събора бе организиран конкурс за обреден хляб, изработваха се сурвачки от дрянови пръчки, гадаеха каква ще бъде идващата година според традиционните поверия. На място се сплитаха от тесто и коледни краваи. На място всеки можеше да опита от "магическо" греяно вино. Почти двуметрова сурвачка беше изправена с общи усилия, а коледарският поздрав огласи площада: "Да даде Господ берекет, стопанино! През твоите равни двори- до три реки бързотечни! Първа река- жълто жито, втора река- руйно вино, трета река- прясно мляко! Жълто жито- по орачи! Руйно вино- по лозари! Прясно мляко- по овчари! Речете, дружина- Амин!" Етнографът Маргарита Николова обяви наградените за майсторски приготвен бъдник. Първо място беше присъдено на читалище "Просвета" - с.Градец- за хляба Боговица. На второ място се класира читалище "Никола Вапцаров"-с. Жеглица. Трето място спечели  читалище "Светъл ден"-Видин. Победителите бяха наградени от Община Видин с грамота и кулинарна енциклопедия.

Всички задължения на държавата към фирмата-изпълнител на ремонта на надлеза във Видин са погасени, обектът е напълно готов и има акт 15. Това е коледният и новогодишен подарък на Общината към гражданите на Видин. Това каза на коледна среща с журналисти изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов. Официалното откриване на съоръжението ще бъде в началото на следващата година, когато ще се свика държавната приемателна комисия и ще получи и акт 16. Добромир Дилов отговори и на въпроси, свързани с изпълнението на другите проекти в града. По думите му, кръговото движение при пощата остава в сила, няма разпореждане за образуване на дело за нарушения на проекта, а хората, изказващи несъгласие с идеята, са могли да го направят по време на процеса по издаване на разрешителното за строеж от ДНСК.

Семействата на 135 бебета родени през 2014-та година са получили еднократна финансова помощ от община Берковица. От няколко години Общината дава по 150 лева на новородено. Условието е родителите да са жители на Берковица през последните две години. И в новия бюджет общината е предвидила средства за бебетата, които ще се родят през 2015-та година. "Трябва да надграждаме добрите практики", съобщи кметът Димитранка Каменова.

Със смесени чувства изпращат 2014 година жителите на село Плешивец, община Ружинци. Селото пострада по време на наводнението през пролетта, когато заради поройните дъждове и непочистените корита на реките, бяха залети големи терени около и в селото. "Хората не са доволни от намесата на държавата при справянето с проблема. Отпуснаха ни двадесетина човека работници да помагат. Почистихме коритото. В последно време от "Бедствия и аварии" почистиха коритото, около 200 метра между мостовете, направиха се диги, за да не залива. Другото, което беше описано от комисиите, улици, това-онова - всичко си остана така", каза за РАДИО ВИДИН кметския наместник, Венелин Богоев.

Ново оборудване е необходимо на Дома за стари хора в село Дреновец. Наличната техника е закупена при откриването на социалното заведение през 2002 година и често аварира. Домът не разполага със средства за ново оборудване, защото бюджетът се разпределя основно за отопление и храни, каза директорът Антоанета Младенова. Тя добави, че ще настоява при формирането на бюджета на Община Ружинци за 2015 година да бъдат предвидени средства за ново оборудване. Надява се на помощ и от дарители.

Бизнесдама от София плати вересиите на част от жителите на монтанското село Дълги Дел. Жената е дарила 1500 лева, с които са погасени половината от задълженията към местния магазин. Кметският наместник Стефан Митов коментира, че жителите на Дълги Дел преживяват с минимални средства и този жест преди Коледа ги прави много радостни. 159 са жителите на Дълги Дел. Около половината от тях имат вересии в селския магазин. Най-големите задължения надхвърлят 700 лева.

Изкуствени неравности да бъдат изградени на улицата пред Професионална гимназия по туризъм, настояват от учебното заведение. След разкопаването на голяма част от улиците в града, движението пред гимназията се е увеличило многократно. " Често автомобили преминават със скорост около 100 км в час. Проблемът е, че улицата е тясна. Когато на улицата се паркират автомобили тя става още по-тясна, което изнервя шофьорите и в момента, в който видят пролука, че е свободно платното, стараят се бързо да се изнесат, без да се съобразяват, че има училище и има непрекъснато движение на ученици", каза директорът Евлогия Манджукова.

127 влака по основните направления в страната ще се движат с допълнителни вагони за коледните празници, съобщават от Български държавни железници. На 23-и декември допълнителни вагони са осигурени за съставите на двадесет и пет бързи влака по направления, сред които София - Видин -два влака; София - Лом, Плевен - Варна и Варна - Плевен. На 24-и декември увеличен състав ще има по линиите: София - Видин (три влака), Видин - София (три влака, Лом - София, Плевен - Варна и Варна - Плевен. На 25-и декември допълнителни вагони са осигурени и за съставите на Видин - София (два влака). На 27-и декември с увеличен състав са линиите София - Видин; Плевен - Варна и Варна - Плевен. На 28-и декември допълнителни вагони са осигурени за направленията София - Видин (два влака), Видин - София (два влака), София - Лом. На 29-и януари допълнително вагони ще има за бързия влак Видин - София и за Лом - София.

По време на празнични дни се активизират телефонните измамници, предупреди директорът на Областната дирекция на МВР във Видин Константин Джунински. "Не подценяваме, за това предупреждаваме хората, че в празничната еуфория телефонните измамници също се активизират и не се доверявайте на никакви съмнителни обаждания и не давайте пари под какъвто и да било предлог." Районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула са предприели и необходимите мерки за предотвратяване на нарушенията на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на Коледните и Новогодишни тържества, съобщават и от полицията в крайдунавския град. Криминалистите съветват: Внимавайте за джебчии - те използват оживлението по търговските улици, в магазините, около пазарите и църквите в навечерието на Коледа и Нова година; от "Пътна полиция" апелират към водачите на моторни превозни средства: да шофират със скорост, съобразена с пътните условия и стриктно да спазват разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Не потегляйте на път без автомобила ви да е пригоден за експлоатация при зимни условия, бъдете внимателни, търпеливи и толерантни.

Кампанията "Солидарна Коледа" на БСП зарадва деца и във Видин. Благотворителна акция на Младежкото обединение на партията бе проведена в Помощно училище "Д-р Петър Берон". Второто дарение в рамките на кампанията "Солидарна Коледа" бе направено днес. Младите хора дариха топки и тенис ракети на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков".

Второкласници от училище "Любен Каравелов"  представиха обичаи, изпълнявани на Бъдни вечер и коледни песни пред децата от Центъра за наставяне от семеен тип (ЦНСТ) "Дъга" във Видин. Персоналът на Центъра полага грижи за 11 деца. Заедно с децата от втори "Б" клас към училище "Любен Каравелов" в Центъра за настаняване от семеен тип "Дъга"  пристигна и Дядо Коледа, който раздаде подаръци. Ръководителят на ЦНСТ "Дъга" Моника Величкова благодари на всички дарители на социалното заведение.

Призьорите в тазгодишния конкурс за най-красива коледна украса бяха наградени днес от кмета на Враца Николай Иванов, съобщават от Общината. В категорията "обществена и административна сграда" наградата тази година е за ОДЗ "Брезичка". Сред туристическите обекти най-добре украсен е туристическият комплекс "Чайка". Две награди се присъждат в категорията "частен дом и двор". Това са домовете с адреси Враца, ул. "Любен Каравелов" № 1 и Враца, кв. "Бистрец", ул. "Мътница" № 16. В категорията "фирма" наградата е за "Ромтех - 3S" ООД.

Тази година Община Враца допълни коледната украса на града с нови светещи гирлянди, завеси и пана. Украсата стана по-пищна, а за първи път бе украсен и площад "Христо Ботев". В това градът да има своя наистина празничен вид, Община Враца отново имаше съмишленици, съобщават от местната управа. "Искам днес да благодаря на фирмите "Враца стил" АД, "Водстрой 98" АД, "Понсстрой инженеринг" ЕАД, "Опал 94" АД, "Елитком",  "Строителна компания" ООД, СД "Гарант - 90 - Цонев и сие" и "Камба 2000" ООД, които направиха дарения от общо 18 100 лева, като с тези средства бе закупена част от коледната украса. Искам да благодаря и на фирмата "Виваком", която дари украсата за фонтана и дърветата на площад "Христо Ботев". Вярвам, че ползотворното ни сътрудничество ще продължи в името на просперитета на нашия град"- каза кметът Николай Иванов. До всички дружества са изпратени благодарствени писма.

Мис България 2014 г е Симона Евгениева от Монтана. Момичето от Северозапада спечели престижната титла в юбилейното 25-то издание на конкурса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14