Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяване на Богоявленския кръст

Срещаме Богоявление с ясно небе, мразовит въздух и ледени води- все добри поличби за Българския Северозапад (снимки+видео)

29
Пламен Георгиев спаси кръста във Видин
Снимка: Светослав Цветанов

Със Света литургия в катедралния храм "Св. Димитър", отслужена от Видинския митрополит Дометиан, започна тържественото отбелязване на Йордановден във Видин. След службата от църквата потегли традиционното литийно шествие към плажа при замъка "Баба Вида", начело с Градския духов оркестър. За да наблюдават церемонията, на брега на Дунав се събраха стотици видинчани. Викарият на Видинския митрополит Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет и хвърли Богоявленския кръст във водите на реката.

"От името на Видинския митрополит Дометиан ви желая много здраве, много сили, всичко онова, от което имате нужда за спасение, Господ по молитвите на св. Димитър, небесен закрилник на нашия град, да ви дарува и да ви изпълни с всяко свое благо. Честит и благословен празник, нека Божието благословение и Неговата милост бъдат върху вас!", пожела епископ Поликарп.

Общо 21 души, сред които и две жени се опитаха да уловят кръста. Пръв до него стигна 33-годишният Пламен Георгиев, който вади кръста за втори път.

"Скачам за четвърта поредна година за кръста, хванах го и през 2012 година. Не работя, женен съм с 3 деца. Бях сигурен, че аз ще хвана кръста. Пожелавам си здраве, щастие и късмет. Желая ви всички да сте живи и здрави", каза Пламен Георгиев.


Юлиян в Ново село извади кръста от ледените води на ДунавЮлиян е младежът, който хвана богоявленския кръст в ледените води на река Дунав край видинското село Ново село. Близо 60 човека празнуват имен ден днес в Новоселската община. Най-възрастна е баба Йордана, от село Неговановци, която след броени дни ще навърши 88 години. Най-малък е Дани Кайцанов от Ново село, роден през 2005 година, а най-известен е Богдан Пасков, който преди години спечели "хамъра" на Слави Трифонов, съобщи за Радио ВИДИН Светла Бондова.

Във всички църковни храмове на община Ново село бе отслужен празничен водосвет.

"Йордановден е по-голям празник от Рождество Христово, защото отбелязва отдаването на Иисус на голямото служение на Бога и спасяването на човешкия род", каза в проповедта си отец Мариян.

След службата Балейската духова музика подхвана хоро, водено от Богданка- именничка и самодеец в читалище "Земеделец" Ново село. Шествие, водено от църковните хоругви и отец Мариян, отведе миряните до централния плаж на селото, където бе изпълнен ритуалът по освещаването на водата, хвърлянето и спасяването на богоявленския кръст.

Въпреки, че младите хора в общината се броят на пръсти, обичаят бе спазен и тази година в три села, разположени по брега на река Дунав- Ново село, Флорентин и Ясен. В Ново село трима смелчаци се осмелиха да влязат в студените води. Първи до кръста стигна Юлиян- работник в една от земеделските фирми. Във Флорентин кръстът за пореден път бе хванат от Максим Георгиев, а в село Ясен- от Радослав Филипов.

Петър Цолов извади кръста от Стакевска рекаПетър Цолов извади Светия кръст от ледените води на Стакевска река  край белоградчишкото село Чифлик, предаде Иванка Петрова. Петима бяха участниците, осмелили се при минус 6 градуса да се хвърлят в реката. Всички те казаха, че участват в ритуала единствено за здраве. Кметът Борис Николов поздрави смелчаците и връчи грамоти и парични награди. Най-младият участник в ритуала бе Невен Димитров. Спонтанно тържеството премина в благотворителност. Двама от наградените участнници дариха паричните си премии за децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда". Към тях се присъедини и кметът Борис Николов.

17-годишният Самуил Йошков извади Богоявленския кръст от водата на езерото в парка "Монтанезиум" в Монтана, съобщи кореспондентът на БНР Николай Драгиев. Ученикът в Природо-математическата гимназия "Свети Климент Охридски" участва за втори път в ритуала. Активно спортува. Неговият баща Ангел също редовно участва в традиционния ритуал на Йордановден и е изваждал кръста. Самуил получи от кмета на Община Монтана Златко Живков обещаната парична награда от 150 лв.

"Да си жив и здрав! Успешна година", пожела кметът на победителят.

17-годишният Самуил Йошков в Монтана се пребори за кръстаОбщо 53-ма мъже участваха в съревнованието за християнския символ тази година в Монтана. Всички те бяха наградени от общината с по 20 лв. за съпричастността си към традицията. Най-младият беше 14-годишният Теодор Николаев Милетиев, а ветеран се оказа Леонид Еремиев Кьоров на 56 г. В 11 ч. в слънчева Монтана температурата на въздуха беше 1 градус.

25-годишният Илия Петров се пребори и улови кръста в ледените води на басейн "Св. Георги Победоносец" в Берковица. За последните седем години младежът за шести път вади кръста на Богоявление в града под Ком. В светия ритуал по спасяване на кръста се включиха 11 младежи. Празникът Богоявление /Йордановден/ започна с водосвет на отец Петър, който благослови младите мъже. Според народното поверие, който извади кръста от водата, ще е честит и здрав през цялата година. Илия Петров бе награден от кмета на Община Берковица Димитранка Каменова с парична награда в размер на 100 лева и подаръци. По 45 лева получи всеки участник, престрашил се да скочи в ледените води на басейна.

Кметът Иво Иванов награди двадесет и една годишния Първан Първанов от Лом, който извади кръста от водите на река Дунав в традиционния богоявленски ритуал, предаде Владимир Недев. Младежът  получи парична премия от 100 лева, а останалите десет участници, които се включиха в надпреварата за разпятието, също получиха парични награди от по 50 лева, осигурени от Общината.

"Щастлив съм, че извадих кръста. Дано това донесе на моето семейство много здраве, късмет, щастие и успехи през годината. Пожелавам на всички ломчани да са здрави и да им се сбъднат мечтите"
- каза развълнуван победителят. Това е първото участие на Първан в ритуала по изваждането на Светия кръст. Той е безработен, но си пожела в най-скоро време да започне работа в родния си град. Празникът започна в Дунавския парк, край брега на реката, където отец Цветан Антонов отслужи тържествен богоявленски водосвет за здраве, благоденствие и благополучие. Кметът Иво Иванов поздрави ломчани с новата 2015 година и честити на именниците, които днес празнуват Йордановден.


"Нека Бог да благослови всички вас и вашите семейства. На Йордановден, според поверието, когато е студено и сухо, както е днес, годината ще е добра, здрава и плодородна. На всички юнаци, които се включиха в днешния богоявленски ритуал, пожелавам да са здрави и щастливи през цялата година"- отбеляза в словото си градоначалникът.

Мъжко хоро в ледените води на река Лева33-годишният Петър Тодоров извади кръста на Богоявление от река Лева край Враца, предаде Жоро Александров. Смелчагата скача за първи път в ледените води, но представянето му беше перфектно, тъй като изпревари 11 конкуренти за разпятието. Петър, който работи в пожарната във Враца, е от село Згориград.  

"Чувството е велико! Преживяването е невероятно! Не мога да го опиша- трябва да се опита! От няколко години все ми излиза някакъв ангажимент, но се радвам, че този път успях да отложа всичко и да хвана кръста", заяви победителят, който си тръгна и със 100 лева.

Една дузина млади мъже /12 души/ се хванаха на мъжко хоро в ледените води на реката, развявайки българския трибагреник. Ритуалът се провежда за втора година и беше организиран от Община Враца. Стотици врачани и жители на Згориград се събраха на моста край разклона за селото, за да станат свидетели на празничното събитие. За доброто настроение, освен вълшебното домашно вино, се погрижиха танцов ансамбъл "Хемус", женската певческа група от Згориград и духовият оркестър при читалище "Развитие".

Сред гостите на празника бяха Траянополският епископ Киприян, заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, колегите му от парламента Георги Божинов, Петя Аврамова и Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, а кметът Николай Иванов беше домакин на проявата.

Осветиха бойните знамена във ВрацаПо-рано през деня пък на централния площад "Христо Ботев" беше осветено бойното знаме на възстановеното военно формирование №54 990 в града. Водосвет отслужи врачанският митрополит Калиник, а траянополският епископ Киприян поръси множеството със светена вода за здраве. Кметът на Враца Николай Иванов приветства войниците и гостите на тържеството:

"Празникът Богоявление е съчетал в едно надежда за по-хубав и мирен живот, силата на българската държавност, дух и вяра, единство на народ и армия. За мен е чест и удоволствие да присъствам на днешния Богоявленски водосвет на бойните знамена на военно формирование 54 990 във Враца и още веднъж да изразя най-добрите чувства и симпатии на врачани към командирите,офицерите, сержантите и воините, които са част от разноликия живот в града ни. Днес България е част от една съвременна международна система за сигурност. Вие, уважаеми воини от военно формирование 54 990, сте част от тези съвременни сили за сигурност! Бъдете винаги на ниво"
, заяви в словото си Николай Иванов. След тържествения водосвет кметът пожела на всички присъстващи сила на духа, воинска доблест и искрен патриотизъм.

52-годишният строителен работник Иво Маргински "спаси" Богоявленския кръст в Мездра, съобщи Мирослав Гетов от Общината. Маргински, който е редовен участник в ритуала, бе най-възрастният от десетимата смелчаци, дръзнали да се хвърлят в ледените води на река Искър край Археологически комплекс "Калето". Спасителят на кръста получи 150 лв., осигурени  от Църковното настоятелство при храм "Св. вмчк Георги Победоносец" и от Община Мездра, а останалите участници си тръгнаха с поощрителни парични премии. Наградите връчиха енорийският свещеник о. Данаил Цинцарски и вр. и. д. кмет на Общината Николинка Кътовска.

Паметливи припомниха, че след възраждане на традицията за хвърляне на кръста от стария мост на Искъра в началото на новото хилядолетие, за втори път дюлгерин изважда кръста. Преди две години това направи бившият възпитаник на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство Николай Тошков от Моравица. Според народните вярвания спасяването на кръста от строител е добра поличба, че годината ще бъде градивна.

Иво Маргински спаси Богоявленския кръст в МездраВъпреки минусовите температури и студения вятър, зрелищната проява събра в подножието на крепостта "Калето" стотици зрители. Сред тазгодишните участници бе трикратният победител в надпреварата Павел Николов (2000, 2012, 2014), който е брат на националния състезател и треньор по лека атлетика Йоло Николов (СК Атлет), спасил кръста през 2009 и 2011 г. На старт застанаха също редовните участници в съревнованието- лекоатлетът Александър Йотовски (19 г.), Емануил Георгиев (28 г.) и Пламен Панайотов (34 г.), най-младият храбрец- 17-годишният Кристиян Шиндарски от Моравица, неговият приятел Марио Пешев (18 г.), Илиян Николов (28 г.) от Враца и Светлин Иванов от Ребърково.

Миналата зима, когато атмосферните условия бяха значително по-благоприятни, смелчаците бяха 17, по-миналата година - 19, а през 2012 г. - 13, припомня Мирослав Гетов.

При минус осем градуса навън, седем души се хвърлиха в ледените води на река Дунав за кръста, който козлодуйският свещеник отец Пламен хвърли за Йордановден в Козлодуй, предаде Силвия Иванова. Най-бърз се оказа 21-годишният Денислав Гърлов, който за трети път вади разпятието от ледената вода. В село Хърлец пък малко след 9 часа сутринта, дървения кръст извади 46-годишният Сергей Игнатов, който за пръв път скача за него. Двамата смелчаци получиха пари за смелостта си, като и в двата случая кръстът замръзна, което предвещава здрава и плодородна година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34