Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за развитието на Северозапада се провежда в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

Форум за развитието на Северозападна България се провежда днес в Монтана. Вицепремиерът по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министърът на икономиката Божидар Лукарски и председателят на парламентарната комисия по местно самоуправление Найден Зеленогорски участват в него.

Форумът започна със среща с бизнеса, на която бяха обсъдени конкретни мерки за съживяване на Северозападна България с министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на Министерството на икономиката. Инициаторът на днешните дискусии- депутатът от Монтана Борислав Великов, обяви че 15-те народни представители от региона ще работят заедно, за да се изработят конкретни мерки за целенасочена подкрепа на трите северозападни области. Планът за действие трябва да бъде внесен в Народното събрание до Великден, подчерта още Великов. Приоритетни области за развитието на този край, според участниците в дискусията, са селското стопанство, биоземеделието и туризма. Експертно звено е сформирано в Министерството на икономиката, като то ще подпомага бизнес инвестициите в Северозапада, обяви министър Лукарски и добави, че се обсъждат данъчни облекчения и специални схеми за еврофинансиране конкретно за Северозападния регион. Той съобщи, че сред конкретните мерки на правителството за развитието на Северозападна България е създаването на експертна група, която да дава предложения за промени в законодателството. Приоритетно финансиране за проекти от региона се обсъжда да се отпуска по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Две крупни западни компании искат да изградят предприятия за месопреработване и за производство на автомобилни части във Видин, каза още министър Лукарски. Обсъжда се и идеята фирмите, които работят в Северозапада да плащат по-ниски данъци.

Министър Лукарски акцентира върху насочването на инвеститорския интерес към Северозападна България.

"Възможности за това предоставя Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) и по-специално Свободна зона Видин. Предстои обсъждане за идентифициране на нови свободни терени за индустриални зони", посочи министър Лукарски.

Атанас Ненов, изпълнителен директор на НКИЗ, направи кратка мултимедийна презентация на "Индустриална зона Видин" и представяне на възможностите, които предоставя  зоната за привличане на инвестиции в региона. Площта на зоната е 308 декара, в близост до границите със Сърбия, Румъния, Дунав Мост 2 и главен път Е-79. Има изградена инфраструктура, електрификация, водоснабдяване, бензиностанции. Освен, че отдава под наем площи, зоната предлага товаро-разтоварни дейности, транспорт, подпомага на инвеститорите при оформяне на документи. Досега има 17 сключени договора.

"Държавното дружеството "Ел Би Булгарикум" ще продължи да развива производствената си база в гр. Видин чрез инвестиции и въвеждане на иновации в производството на млечни продукти", каза министърът на икономиката.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че на този етап няма как да бъде създадена обещаната агенция за развитие на Северозапада, но подчерта, че в правителството има воля за специална грижа за региона.

СнимкаЕвропейският съюз дава 258 млн. евро за граничните региони между България и Румъния. Това са възможностите по новата трансгранична програма Interreg за Румъния и България, която се отнася за 15 гранични региона, между които и Северозапада у нас. Това каза още по време на форума Меглена Кунева. Тя обясни, че финансирането от страна на Европейския съюз по програмата е близо 216 милиона евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие и над 42,7 млн. евро ще бъде национално съфинансиране, предоставено от двете държави. Програмата Interreg ще функционира чрез шест приоритетни оси, като финансовото разпределение на средствата е: Транспорт  – 38%, Околна среда – 25%, Превенция на риска – 19%, Заетост – 7%, Институционално сътрудничество – 5% и Техническа помощ – 6%. Никой обаче няма да изсипе тези пари тук, ако не се подготвят качествени проекти, добави Кунева и подчерта важността на региона, местната власт и предприемачите да посрещнат инвестиции.  Вицепремиерът заяви, че трябва една по-широка политика за развитието на региона. 

Около 100 са участниците във форума. Представителите на местните власти от Видин, Враца и Монтана повече от час задаваха конкретни въпроси и предложения за развитието на Северозапада. Те са свързани с подобряването на инфраструктурата и ремонта на пътя Видин- Ботевград, изграждането на тунел под прохода Петрохан, привличането на инвестиции, намаляването на безработицата и демографския срив. Участниците във форума се обединиха около тезата, че дискусиите са хубаво нещо, но трябват конкретни действия. Толкова мащабен форум не е правен досега в Северозападна България, казаха присъстващите на срещата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който е..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34