Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две момичета от новоселското училище са стипендианти на "1000 стипендии"

Снимка: Светла Бондова Архив

Две момичета с библейски имена в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село спечелиха стипендии в конкурса "1000 стипендии". Това са Евелина и Магдалина. На Ева (на снимката- третата от ляво), която живее в Ново село, библиотеката й бе помогнала в набирането и изпращането на документите. Тя е наша самодейка и участничка в детския танцов състав. Ева бе избрала да работи в област "Литература" и бе подготвила есе под ръководството на г-жа Керанова- учител по български език в училището. Същата учителка е помогнала и на другата възпитаничка на училището- Магдалина, която учи тук, но живее във Видин. Нейната любима област бе "Театрално изкуство", в която защити успешно изискванията за получаването на стипендия.

Получаването на две от възможните 1000 стипендии за цяла България са наистина постижение за селска гимназия. Те дават материална възможност за по-добро развитие на децата, а тук голяма част от тях растат в социално слаби семейства или без родителска подкрепа. Самото участие в национален конкурс е критерий за нивото на подготовка на учениците, за индивидуалните грижи, които се полагат за надарените деца в училище. Подготовката за конкурса формира трудови навици у подрастващите, развива умения и качества за изявяване на личността в конкурентна среда.

Табло в училищния коридор приканва и други ученици да опитат тази възможност. Двете учителки по български език - Керанова и Еремиева са в готовност да работят с всички желаещи. Една ученичка вече е готова с черновата на своето есе, а още трима ученици от 6 и 7 кл. са проявили интерес. Разговори се водят и с юноши от горния курс. Читалището е готово да помогне с богатата си библиотека, информационния център и останалата материалната база, защото  кандидатите в някои области трябва да приложат дискове със свои записи на песни, танци, драматични изпълнения. Добрите педагози и добрата материално-техническа база позволява и децата от малките крайгранични общини да получат равен старт и да бъдат конкурентоспособни.

 Проект "1000 стипендии" е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. В него може да се включи всеки ученик в тази възрастова група, като за това е необходимо под формата на есе да представи знанията и разсъжденията си по предмета, в който се чувства най-уверен. Чрез стипендиите проектът се стреми да подпомогне деца в затруднение, затова и техният дял е 60 % от финалистите. Посредством конкурс "1000 стипендии" Фондация "Комунитас" осигурява годишна стипендия, която се състои от финансова част, достъп до професионални консултации и кредит за книги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34