Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да запазим пчелите и пчеларството- този благороден занаят

Снимка: Светослав Цветанов


Към пчеларите е ориентирана темата на днешното предаване. Започваме "задгранично" и по европейски- с председателя на Сдружението на жените-пчелари- Петя Иванова от оряховското село Остров, си говорим за учредителното заседание на Работната група "Пчеларство и здраве на пчелите", което се проведе преди дни в Европейския парламент в Страсбург. Ася Петрова- експерт в Службата за съвети в земеделието във Видин представя възможностите за пчеларите по Програмата за развитие на селските райони. Владимир Недев ни запознава с дейността на Общинското пчеларско дружество "Пчела" в Лом.

Преди дни в Европейския парламент в Страсбург се проведе първото учредително заседание на Работната група "Пчеларство и здраве на пчелите". Работната група е създадена по предложение на евродепутата Мария Габриел, която е избрана и за председател на групата. По покана на Мария Габриел, на това първо заседание са присътвали експерти от земеделското министерство, както и делегация от български пчелари, сред които и председателят на Сдружението на жените-пчелари- Петя Иванова от оряховското село Остров.

Снимка"Обсъдихме състоянието на пчеларския сектор и здравето на пчелите в Европа. Акцентирахме върху необходимостта от запазване на местната пчела, обучението на млади пчелари, информационните кампании, европейските субсидии, както и необходимостта от пряка връзка и взаимодействие със земеделските производители- най-вече зърнопроизводителите. Като основен проблем откроихме високата смъртност на пчелите в почти всички региони у нас. Проблемите ни са общи, затова и трябва да има единнен подход за тяхното решаване. Важно е за пчелите и ползата от тях да се говори непрекъснато"- каза Петя Иванова.

В семейството на Петя отглеждат около 700 пчелни семейства, практикуват и подвижно пчеларство и знаят, че е важно да се обучават младите пчелари, важно е също така и обществото да е информирано, за да не се стигне до ситуация, в която хора да опрашват дърветата, както в една китайска провинция. Трябва и държавата да помага на сектора, затова и погледите на всички пчелари са вперени към новия Обединен български пчеларски съюз, който да защитава интересите им пред държавата. А проблемите пред бранша са много, един от най-големите е високата смъртност по неустановени причини. 100 % смъртност е установена тази година при пчелари от Странджа, заради което те излязоха с декларация до ДФ "Земеделие" и ресорното министерство и поискаха незабавна помощ за възстановяване на загиналите пчелни семейства. Не се знае дали държавата ще помогне, сигурно е, обаче, че пчеларите от Северна България са решили да им помогнат и да им предоставят пчелни семейства. Иначе върви подготовка за новия сезон, коват се рамки, предстои третото подхранване на пчелите, след месец трябва и да се третира за вароатоза, каза още Петя Иванова и пожела на всички пчелари: "Да са живи и здрави пчелите, а годината да е медоносна и доходоносна!"

Снимка"Профилактични дейности в пчелина"- това бе темата на първия от поредицата семинари на Националната служба за съвети в земеделието за подобряване на връзката "научни изследвания-съвети в земеделието-земеделски бизнес".  Семинарът се проведе във Видин през почивните дни, пчеларите бяха запознати с някои от възможностите по Програмата за развитие на селските райони. Чуйте ги в звуковия файл от Ася Петрова- експерт в Службата за съвети в земеделието във Видин. За област Видин предстоят още три информационни срещи с тематика млечно овцевъдство, овощарство и десертни лозя. Следващата среща е насрочена за 6 март- тя ще е за лозарите.

Да се възроди активно дейността на пчеларско дружество "Пчела" в град Лом, в посока на защита на пчеларите- това е скромната амбиция на сегашния му председател Драган Цветанов. В дружеството членуват 42 души, в добрите си години са били и 300, и повече. В общината има над 240 души, които се занимават с отглеждането на пчелните семейства. Регистрираните животновъдни обекти в общината са 51, с общо 64 пчелина. Сътрудникът ни Владимир Недев се срещна с Драган Цветанов- в звуковия файл чуйте повече за дейността на дружеството и пожеланието за всички от бранша.  













БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50