Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински деца на Световен младежки форум във Виена

Снимка: Личен архив
В мрачния и снежен мартенски следобед днес си говорим за едно чакано с нетърпение пътуване от трима доброволци на Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин. Става дума за участие на световен младежки форум, който ще се проведе във Виена от 8 до 11 март. Той се организира от Службата на ООН по наркотици и престъпност и на него са поканени младежки лидери, работещи по превенцията на употребата на наркотици.


" Във форумът ще участват представители на 198 държави, около 2000 доброволци ще са там. Ще имаме общи занимания, ще има лектори, които ще ни обучават как да правим превенция за наркотичните вещества. Ние ще се представим с презентация, която показва с какво се занимаваме ние- видинският младежки съвет. И, понеже ние сме единствените, които представяме България, ще покажем и като цяло как се прави превенция, какви мерки се вземат, ще споменем и другите младежки съвети в страната. Според мен, нашата презентация е добра и ще представим България на най-високо ниво", каза одобреният за участник във форума Ивайло Петков.

"Много сме щастливи, че ще заминем за Виена. Научихме, че сме одобрени почти месец по-рано и от тогава започнахме да се подготвяме усилено за заминаването. Сега вече се занимаваме с битовите неща- как да се придвижим, къде да отидем. И стягаме багажите, с две думи. Средствата за пътуването ни са осигурени от различни институции. Част от тях са от Младежкия съвет по наркотични вещества. Един от нас ще бъде избран от организаторите от ООН и ще му бъдат поети всички разходи от организацията. Лично на мен ми помогна директорката на ПМГ "Екзарх Антим I"- г-жа Румяна Петрова, за което й благодаря", поясни доброволецът Ивана Ангелова.

Третият член на младежката делегация от Видин, която заминава за Виена в неделя, 8 март, където ще участва в международния форум, е Кристиян Петров, с когото Ани Цекова си поговори за интервюто за участие в срещата:

"На интервюто ме попитаха с какво се занимаваме през свободното си време, какво бихме променили в свободното си време, какво ще им представим във Виена. На въпроса:  "Какво бих казал на нашите управници?" отговорих, че бих им казал първо да се замислят малко за народа си. Всички знаем, че в България едно от главните неща, които трябва да направят, за да бъдат уважавани, не само от мен, но и от другите хора, е наистина да се замислят, не само за себе си, но и за нас младите, за да спрем да бягаме, да емигрираме."

Както знаете, в петък, в предаването "Заедно", е времето, в което поощряваме младежките инициативи и им даваме трибуна за изява. Точно за такова добро дело става дума и днес. Нова инициатива, свързана с децата без родители, са подели доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин през този месец. Те са решили да прекарват всеки ден по два часа в Дома за медико-социални грижи за деца и Фондация "Уникалните деца на Видин". Организаторът на идеята за посещения при децата в неравностойно положение в двете социални институции Мелани Георгиева допълва:

"Имахме огромен успех при участието ни в Маратона на четенето и тогава един от доброволците даде тази идея, да отделяме поне по един час на ден, за да забавляваме тези деца, защото те наистина са сами. Може да имат играчки, храна, дрехи, обаче най-скъпоценното им липсва и това са родителите. И така решихме, ние доброволците от Младежкия съвет, да подемем тази инициатива и да се занимаваме малко с тях. Така и ние ще се разнообразим. Инициативата ни започва от днес и ще бъде до края на месец март. Ще посещаваме Дома за медико-социални грижи за деца от 16,30 до 17,30 часа, а от понеделник ще започнем посещенията във Фондация "Уникалните деца на Видин"."   

Всички разговори от предаването "Заедно" можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00