Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 март 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Ако до утре Видин не е почистен от боклука, договорът с фирмата по чистотата ще бъде прекратен. Това заяви пред Общинския съвет изпълняващият функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов. Той обясни, че ще бъде наета друга фирма, която да почиства, докато Общината успее сама да организира сметосъбирането. Общински съветници подкрепиха намерението на местната власт и заявиха готовност още утре да се съберат на ново заседание за разрешаване на кризата с боклука. Стана ясно, че се подготвя граждански протест с намерение неизвозените отпадъци да бъдат изхвърлени пред Общината. Отправено бе и предупреждение за опасност от избухване на епидемии.

Община Видин ще сключи договор за кредит с фонд "Флаг" в размер на 600 000 лева, решиха общинските съветници. Срокът за погасяване е 12 месеца, а целта- реализация на проекта "Зелена и достъпната градска среда". Кредитът ще се погасява чрез плащания от управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие". 349 000 лева от бюджета на общината ще бъдат отпуснати като временен безлихвен заем по друг проект. Съветниците решиха също Общината да плаща годишно по 4 580 лева на Държавно горско стопанство - Видин за стопанисване и опазване на земите от общинските горски територии, които са с площ 510 хектара.

Днес изтича срокът, в който фирмата изпълнител на проекта по интегрирания воден цикъл на Видин трябваше да влезе в необходимия график за изпълнение на дейностите. Този ултиматум бе поставен от временно изпълняващия длъжността кмет Добромир Дилов. След тази дата изплащането на средства към фирмата ще се извършва само за напълно завършени улици- това заяви в "Посоките на делника" Добромир Дилов. Жителите на Видин са песимисти за завършването на ремонтите в срок.

Към настоящия момент, съгласно приетия закон за Държавния бюджет, няма наличен ресурс, с който да бъде завършен пътят Салаш-Кадъ боаз. Това каза заместник  министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, по време на посещението си в Белоградчик. Тя посети Белоградчик за официалния старт на първата програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България за периода до 2020 година.

Над половин милиард лева могат да бъдат усвоени от бенефициенти от Румъния и България по Програмата за трансгранично сътрудничество до 2020-а година. Това съобщи за Радио ВИДИН заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова днес, по време на официалния старт на програмата в Белоградчик. "Ще се финансират и проекти за укрепване на бреговете на река Дунав, предвид свлачищата, които последната година и половина представляват голямо предизвикателство за жителите по поречието", съобщи още Деница Никилова. Над 150 потенциални бенефициенти присъстваха на официалното откриване на програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България.

Участъци от диги на реките Огоста и Лом са разрушени от недобросъвестни хора, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров. Това е станало ясно при проверка на областната управа, направена преди очакваните дъждове и покачване нивата на реките през следващите дни. Дига на река Лом е разрушена частично в района на южната промишлена зона на град Лом. Компрометиран е участък от около 200-300 метра. Тези, които са копали, са търсели метали от някогашно производство, за да се препитават от продажбата им. Край село Владимирово е оголен участък от около 200 метра по поречието на река Огоста. Там коритото на реката е леко изместено от преминаване на тежки машини и нерегламентиран добив на инертни материали. Възможно е при голямо покачване нивата на двете реки водата да излезе през разрушените участъци от дигите и да залее обработваеми земеделски земи, но няма опасност за селищата, обяви областният управител. Разрушените участъци от дигите ще бъдат възстановени и в момента се прави проектиране.

Пет пъти над средното за страната е равнището на безработица в общините, обслужвани от "Бюро по труда"- Белоградчик. Нивото на безработицата в област Видин за месец февруари е повече от два пъти над средното. 9 173-ма души са се водели на отчет в трите дирекции "Бюро по труда" в региона. 109 са започнали работа през февруари със съдействието на "Бюро по труда" във Видин. Съотношението между търсене и предлагане е 15:1.

Делата за нелегално преминаване на границата, образувани в съдилищата във Видинска област, се увеличават. Председателят на Окръжния съд Васил Василев коментира, че прогнозите са тенденцията да се запази. 126 дела срещу нелегални имигранти са образувани в Районен съд- Видин през 2014 година. Те са били 30 през 2013-а. Тези дела са 27 в Кулския районен съд за 2014 година, при 29 година по-рано.

Общинска комисия днес отвори офертите по обществената поръчка за избор на изпълнители на аварийно-възстановителните работи по инфраструктурни обекти в селата от община Враца, които пострадаха при наводненията през миналото лято. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпусна 1.5 милиона лева на община Враца за отстраняване на последствията от наводненията  през юли и август 2014 г. Средствата са за ремонти в селата Лиляче, Бели извор, Власатица, Горно Пещене, Вировско, Мраморен, Голямо Пещене, Оходен, Девене, Веслец и Косталево.  Възстановителните работи в селата бяха разделени на пет обособени позиции. За тях кандидатстваха общо 11 фирми от Плевен, Перник, София, Монтана, Ловеч, Враца и Бургас, като 5 от тях бяха от столицата. Най-голям бе интересът към обособена позиция № 3- аварийно-въстановителни работи по инфраструктурни обекти в селата Горно Пещене и Вировско, където участниците са 5. Комисията обяви цените, предложени от всички кандидати по всички обособени позиции. На закрито заседание ще бъдат разгледани ценовите предложения и ще бъдат избрани изпълнителите на обектите. Критерият при избора е икономически най-изгодна оферта, като тя включва предложена работна програма, срок на изпълнение и цена. Избраните фирми ще извършват възстановяване на разрушени мостове и улици.

Мостът на река Ботуня при село Добруша ще бъде възстановен. Това заяви пред народният представител от Врачанско Красимир Богданов. Още през месец януари, депутатът от Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО отправи питане по случая към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет по молба на кметът на селото Иван Борисов. На свое заседание, комисията одобри предложението на Община Криводол и за възстановяването на моста вече са одобрени 59 811 лева. Със същото решение е предвиден и друг разход за Врачанско, касаещ разплащане на разходите за техническа експертиза по установяване текущото състояние на мостовете по р. Скът в с. Крушовица и гр. Мизия след наводнението през 2014 г. Предвидената сума е в размер на 31 200 лева.

Акция "Паркирал си неправилно! Помисли за нас" започна във Враца. Идеята за тази кампания на Ученическия общински съвет и е подкрепена от Общината и Пътна полиция. Специално отпечатани стикери ще бъдат залепвани на неправилно паркираните автомобили в града от младежки отряди, сформирани от ученици. Автомобилите ще бъдат снимани и публикувани в сайта на община Враца.

Няма повишение на болните от грип и остри респираторни заболявания в област Монтана. Тъй като не бе обявявана грипна епидемия в здравната инспекция няма информация за усложнения на болни, съобщи д-р Даниела Караджова, директор дирекция "Надзор на заразните болести". Специалистите не изключват увеличение на болните вследствие подобряването на времето.

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) изплати изцяло средствата на лечебните заведения в област Видин за извършената от тях дейност през месец февруари. Преведени са парите на двете болници, диализните центрове, изпълнителите на доболнична медицинска помощ, включително стоматолозите, както и средствата на аптеките. Общо 585 хил. лв. преведе РЗОК на двете болници в област Видин, както и на хемодиализния център, който функционира като отделно лечебно заведение за болнична медицинска помощ. Размерът на първоначално заложените за тази година средства за болнична медицинска помощ за лечебните заведения на територията на област Видин е с 600 хил. лв. повече в сравнение с началото на миналата година.

Още само три работни дни остават за подаване на корпоративните декларации, напомнят от НАП. Срокът изтича на 31 март, а до тогава трябва да се плати и дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път, ползват 1 % отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2015 г. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

54 на сто от подадените в НАП Видин до този момент декларации за облагане с корпоративни данъци са подадени по електронен път, подписани с електронен подпис. До този момент в Офис Видин са изпратени общо 864 е-декларации. Очаква се, до изтичането на крайния срок - 31 март 2015 г. - да бъдат подадени общо (по електронен път и на хартия) около 3 000 годишни декларации от фирми.

Българите с настоящ адрес в чужбина е необходимо да заявят адресна регистрация по настоящ адрес в България 6 месеца преди датата на провеждане на изборите. Това съобщават от Община Плевен във връзка с предстоящия вот за общински съветници и кметове през есента. Хората, желаещи да гласуват в населено място различно от постоянния адрес е необходимо да заявят адресна регистрация в съответното населено място 6 месеца преди датата на провеждане на изборите. За адресна регистрация в гр. Плевен, заинтересуваните могат да се явят в Общината, отдел ЕСГРАОН- ул. "Сан Стефано" № 1 /сградата на ДКЦ-2, етаж 1/ всеки работен ден от 8.30 ч. до 17.00 ч., допълват от местната управа.

Негово Превъзходителство Хосе Луис Тапиа, посланик на Кралство Испания в България, посети АЕЦ "Козлодуй". По време на срещата бяха представени приоритетните проекти на електроцентралата- продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок и повишаване на топлинната мощност на реакторите до 104%. Специално внимание бе отделено на мерките за повишаване на безопасността на ядрените съоръжения. Гостите бяха запознати и с дейностите по извеждане от експлоатация на спрените 1-4 блок, изпълнявани от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Кръгла маса на тема "Приобщаващото образование- има ли то почва във Видин" се проведе в крайдунавския град. Дискусията е инициирана от сдружение "Достоен живот" и е във връзка със стратегията, която изработи Община Видин през 2008 година за развитие на образованието. Приобщаващото образование не е само за децата с увреждания, то е процес за това как едно училище би трябвало да предостави нужните условия на всяко едно дете, за да бъде неговото образование на нужното ниво. Сдружение "Достоен живот" е направило мониторинг за това какво се случва със стратегията на Общината. Резултатите, заедно с наръчник за преглед на общинските политики в община Видин предстои да бъдат представени следващия месец.

6 400 лева са събрани по време на благотворителния концерт за лечението на 12-годишния Велислав Тодоров от Враца- това обяви Георги Митев. Главният организатор на събитието, което препълни салона на театъра на 24 март, благодари на всички участници и медийни партньори, като отчете огромния принос за успеха на проявата на Радио ВИДИН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който е..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34