На 31 март преди 130 години във Видин е роден Жул Паскин

Помним ли Жул Паскин

Автор:
7
Паметникът на Жул Паскин във Видин
Снимка: Полина Тодорова


На 27 март, от 14:30 часа, в изложбената зала на Дирекция "Държавен архив" Видин с беседа ще бъде отбелязана 130-годишнината от рождението на Жул Паскин. Юлиус Мордехай Пинкас е роден във Видин на 31 март 1885 година. След беседата участниците в събитието ще поднесат венци и цветя пред бюст-паметника на художника в квартал "Калето", съобщават от пресцентъра на Община Видин.

"Парижката школа познава трима гениални по рождение художници: Пикасо, Паскин и Модиляни. Никога няма да узнаем доколко славата на България е била нужна на Паскин, но със сигурност можем да кажем, че той е абсолютно необходим и неотделим от славата на България", припомни в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН оценките на специалистите за големия европейски маестро, роден в Българския Северозапад, художникът Красимир Кръстев.

А ето какво още открихме в Уикипедия, свободната енциклопедия
:

Hermine au lit, Снимка: УикипедияЮлиус (Юлий) Мордекай Пинкас (на френски: Julius Mordecai Pinkas), известен повече като Жул Паскин или Паскен (Pascin) е френски художник, роден в България. Роден е на 31 март 1885 година във Видин, в семейството на богат еврейски търговец на зърнени храни. Майка му е от италиано-сръбски произход. През 1892 година семейството се преселва в Букурещ, а 3 години след това Юлий е изпратен да учи във Виена. В периода 1902-1905  Юлиус Пинкас живее във Виена, Мюнхен, Берлин. Учи в художественото училище на Мориц Хейман в Мюнхен, посещава Берлинската академия и заедно с това работи като илюстратор на немските списания "Симплицисимус" и "Югенд".

От 1905 година се подписва Паскин.


В края на декември 1905 година Паскин заминава за Париж като вече известен автор. Във френската столица се сближава и общува с кръга художници, посещаващи "Кафе дю Дом", известни като "домистите". През 1906 година негови карикатури, под псевдонима "Паскин Русчук" са публикувани в списание "Българан", а на следващата година Паскин урежда първата си самостоятелна графична изложба в Берлин, в галерията на Паул Касирер. През 1908 година посещава парижките частни академии и излага свои рисунки на Есенния салон. Той е бил една от най-ярките фигури в космополитния артистичен кръг на Монпарнас.

Участва в изложбата "Берлински сецесион" през 1911 година в Ню Йорк и в Салона на независимите в Париж. По време на Първата световна война пътува из Америка и до Куба. Заедно с Макс Вебер прави изложба в "Мунтрос Галери", Ню Йорк, през 1917 година. На 30 септември 1920 година получава американско гражданство и се връща в Париж.

През 1921-1922 пътува до Алжир и Тунис, участва за първи път в "Салон дьо Л'Арене" и отново излага в галерията на Берт Вейл. Следващата година отново показва своя самостоятелна изложба в Америка в "Джозеф Брумър Галери", Ню Йорк. През 1924 година Паскин отново пътува до Алжир и Тунис, усвоява техниката на офорта, участва в колективна изложба в Ню Йорк и устройва самостоятелна изложба в галерия "Пиер", Париж. Следващата година пътува из Италия, представя самостоятелна изложба в Дюселдорф.

През 1927 година участва в колективна изложба в "Американ Арт Галери", Ню Йорк. Показва поредната си самостоятелна изложба в Париж. За да не загуби американското си гражданство, се установява в САЩ. През юни 1928 година се връща в Париж и отново участва в колективна изложба в Ню Йорк. Пътува през 1929 година до Испания, Португалия, Марсилия и отново излага в Париж- в галерията "Бернем-Жьон".

Паскин е бил един от най-големите бохеми на своето време, приятел на Амедео Модилияни, Ърнест Хемингуей, Пикасо и Жорж Папазов. През 1930 година открива две самостоятелни изложби- в Ню Йорк и в Париж. В деня на откриването на изложбата му в Париж- на 2 юни 1930 година, Паскин се самоубива в ателието си. Всички търговци затварят галериите си в траур, като знак за почит към художника.

Творби на Жул Паскин притежават: Националният музей за модерни изкуства в Париж, Националната библиотека в Париж, Музеят за живопис и скулптура в Гренобъл, Музеят за изящни изкуства в Лил, Общинският музей в Камбре, Barnes Collection (Philadelphia),Националната художествена галерия в София.

Атанас Киряков- сценарист и режисьор, между октомври 2006 и октомври 2007 година заснема филм за Паскин в Париж. Лентата разказва за Жул Паскин през очите на Абел Рамбер. При пресъздаването на биографичните моменти от живота на художника е използвана т.н. субективна камера. Абел Рамбер е колекционер и собственик на галерия, най-големия познавач в света на творчеството на Паскин. Във филма са използвани и кадри от архива на голямата френска компания Gaumont-Pathe.

Фоторепортер: Полина Тодорова.

Галерия

Вижте още

42 кг. канабис са иззети от имот в района на видинското село Толовица

В мащабната специализирана операция, насочена срещу наркоразпространението в региона, участвали служители от районните управления в Кула, Видин и Белоградчик. В хода на проведено разследване криминалисти локализирали необитаем имот в гориста местност в района на село Толовица, община Макреш и започнали наблюдение, съобщиха от пресцентъра на полицията...

публикувано на 22.10.19 в 11:41

Иззеха дърва във Врачанско

Проверка в частен имот в село Враняк , община Бяла Слатина, служители на полицията са открили 2 ,5 кубически метра без докумен т за произход- незаконно придобит дървен материал. Дървата са иззети от служители на Регионална дирекция по горите- Берковица. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 22.10.19 в 09:59

Снимката на 21 октомври 2019 година

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от пътя  Мездра - Ботевград. Днес изпълнителят започна подготвителните дейности за обезопасяването на обекта.  Всички дейности, които ще се извършват през следващите дни са в страни от настоящото пътно платно и няма по никакъв начин да възпрепятстват трафика. Провериха строежа край Кнежа на..

публикувано на 21.10.19 в 18:00

Започва строителството на пътя Мездра-Ботевград

Стартира поетапното строителство на 13,4 км от пътя  Мездра - Ботевград. Днес изпълнителят започна подготвителните дейности за обезопасяването на обекта. Всички дейности, които ще се извършват през следващите дни, са встрани от настоящото пътно платно и няма по никакъв начин да възпрепятстват трафика, информират от АПИ.    Изграждането на..

публикувано на 21.10.19 в 17:50
ОУ

Учениците от село Раковица събират разделно отпадъци

Ученици от Основно училище "Христо Ботев" в село Раковица, общ. Макреш, са започнали да събират разделно отпадъци. Идеята е  на преподавателя по история и английски език Малин Маринов. Идеята е да ги уча на екология, а  със събраните пари да купим нещо полезно, каза за Радио ВИДИН преподавателят:  "Моята идея се зароди, защото видях из цялото..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Провериха строежа край Кнежа на газопровода Балкански поток

Проверка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз"  ЕАД в района на гр. Кнежа извършиха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.   Трасето на преносния газопровод Балкански поток от границата с Турция до Сърбия ще премине..

публикувано на 21.10.19 в 15:50

26 милиона за нов екологичен транспорт във Враца

Община Враца получи 26 млн.лв., с които ще бъдат закупени 9 чисто нови тролейбуса и 13 чисто нови електробуса. Договорът за безвъзмездната финансова помощ бе подписан от Мария Попова - изпълняваща функциите на кмет и от министъра на околната среда и водите Нено Димов. На подписването присъства и управителят на "Тролейбусен транспорт" Виктория..

публикувано на 21.10.19 в 15:41