Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Плувеца във Видин?

5
Плувецът днес
Снимка: Лора Русинова


Днес търсим историята и миналото на видинския паметник "Плувеца". Известната скулптура на мъж, гледащ към реката, която се намира в близост до Телеграф капия в Крайдунавския парк на Видин, беше разрушена, остана без една ръка, която беше счупена. Толкова сме свикнали с фигурата, сякаш тя винаги е била там, вперила своя поглед в бавно течащите води на реката. За жалост почти няма информация за историята на скулптурата. Това, което бях научила от моите родители е, че паметникът е символ на Дунав и плувците ни. За да проверим тази история, от Радио ВИДИН се обърнахме към Общината и към временно изпълняващия длъжността кмет Добромир Дилов:

"В нашия край варвари ли живеем или какви сме? Ние до всяка статуя, до всяко цветенце ли трябва да оставим охрана. Ми, то няма да ни стигне бюджета на Общината само за охрана. Това е въпрос на съвест на всеки гражданин. Този паметник е изграден там в памет на учител по физическо, който е влязъл в Дунава да спаси дете, докато го е спасявал се е удавил, но го е спасил"

Кое е името на този учител, в чиято памет е създадена скулптурата, къде първоначално е стояла тя? Разбрахме, че дълги години до него е стояла скулптура на жена, която изчезнала. Обърнах се към видинчани с надежда да знаят повече за мъжката фигура:

Плувецът преди"Аз съм рибар и като ходя там за риба, поне в близките десетилетия си е бил все там. Нямам представа защо е поставен. Явно там е била някаква входна артерия на старата крепост и мястото е удачно. Наричат го така, защото е спортист."

"Аз историята не знам, но помня, че беше до "Балкантурист", преди да направят стената. Говоря за 1970 година. Той е бил нещо като символ на града, като една прелюдия за всички плувци, които са преплували реката, моряците, които пътуват по корабите. Бяха две статуи, обаче на жената я нямаше на Дунава. Къде е изчезнала не знам."

Оказа се, че почти никой не знаеше историята на паметника и защо е направен. Затова продължих търсенето. Попитах в Държавен архив Видин и в Община Видин, в отдела по туризъм. Въпросите ми обаче останаха без отговор. Кой е авторът на паметника, какво символизира той, наистина ли се нарича "Плувеца"?

"Авторът е Георги Коцев. Статуята е направена от бронз, с размери 260 височина и 65/30 в дълбочина и ширина. Според приказки на наши колеги тука имаше един пристан, навътре имаше стъпала, не беше цялостна стената. Говори се, че тук се е удавило едно дете и неговите родители са поръчали направата на тази скулптура. Като на единия ъгъл беше поставен Плувеца, а на другия- една гребкиня"- каза за Радио ВИДИН уредникът във Видинската художествена галерия Краси Кръстев.

И все още не можем категорично да кажем кой е "Плувеца" и защо е направен. Допитвам се и до видинския фотограф Богомил Петров:

Плувецът днес"Сега чувам за историята с учителя, който спасява дете. За този паметник аз не зная и не съм имал достъп до информация, която да казва точно коя година е построен, защо е построен и кога е поставен. Аз бяха в София и като се върнах, той беше в градината, но много по-напред- точно срещу художествената галерия. След като се изгради новата дига го преместиха някъде, после по времето на доктор Ценов го поставиха на това място, където е сега Телеграф капия. Аз мисля, че този паметник го построиха, защото всяка година се провеждаше преплуване на река Дунав. Заинтригувахте ме и смятам, че спортните деятели могат да кажат нещо за това и се спирам на Христо Беров и Илия Любенов. Ще се опитам да се свържа с тях и да ви предам, това което кажат."

И сега да обобщим- това което знаем е, че паметникът на "Плувеца", наричан още "Спасителя" е направен преди 1970 година, бил е на различни места в Крайдунавския парк, както и по-далече от реката. Символ на видинските спортисти, плувци и гребци или направен в памет на учител по физкултура, който спасява дете от удавяне. Имало е и статуя на жена, може би плувкиня или гребкиня.

Една интересна история ни разказа 74-годишния Виктор Хараламбов, родом от Видин, който живее в белоградчишкото село Праужда:

"Живял съм в "Калето" до "Баба Вида", комплекса "Бенковски". Всичко занемарявах само да съм край Дунава и да плувам. Мина покрай мен един среден на ръст, средна възраст, човек със шапка без козирка и с лула постоянно в устата. Той ми каза, че е скулптор и търси подходяща фигура. И се е спрял на мене, защото ме е харесал по фигура и иска да направиме няколко сеанса"

И така творецът с лула в устата и шапка без козирка направил статуя на мъж по образа на Виктор Хараламбов, която да остане подарък за Видин. За съжаление няма документация, която да потвърди историята, но в ефира на Радио ВИДИН ще чуем повече информация от 74-годишния Виктор. Малко не ни достига да разберем истината и за това се обръщаме към всички вас. Вече знаем, че "Плувеца" няма ръка, но кой всъщност е той? Кога е построен, защо е направен, в чест на кого? Който има информация, може да се свърже с нас. "Плувеца" има история и минало, но ние не я знаем, помогнете ни да я разберем и запазим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50