Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо децата ни бягат от вкъщи

Снимка: Радио ВИДИН Архив
В началото на март 15-годишната Камелия от Видин избяга от вкъщи, защото майка й не я пуснала да отиде на дискотека. Момичето беше намерено след продължило 8 дни национално издирване. Дни по-късно друго 15-годишно момиче избяга от дома си в село Тошевци, община Грамада. То беше намерено след ден в монтанското село Добри дол. Обществено достояние през март стана и трети подобен случай- 13-годишно момиче от Видин избяга и беше открито ден по-късно в района на автогарата в Белоградчик. Това е третото бягство на малолетната от дома й.

Защо децата ни бягат от вкъщи?

Налагането на ограничения е една от честите причини за бягство от дома. Това мнение изразиха ученици от видински училища. Те обаче бяха категорични, че бягството не решава проблема, а напротив- задълбочава го:

"Когато родителите не пускат децата да излизат навън и те по този начин се бунтуват... Има някакви проблеми, но те не се решават по този начин. Ако има нещо, трябва да се говори с родителите... Някои родители мислят, че боят е средство, но става още по-зле. Трябва разговори, психолог също може да помогне."

При подаване на сигнал за бягство на дете от вкъщи се свиква Координационният механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца в риск. В него участват представители на полицията, отдел "Закрила на детето", Прокуратурата, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, психолози. Разглеждат се постъпилите сведения за детето и се изготвя план за закрила. Доклад за случая се изпраща до Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за закрила на детето.

Статистката на отдел "Закрила на детето" във Видин сочи, че момичетата бягат от вкъщи по-често, отколкото момчетата. По този начин те протестират срещу нещо в семейството, от което не са доволни, обясни началникът на отдела Лиляна Петрова:

"Правим извода, че причината за бягствата на децата се корени дълбоко в семейната среда. Определено нещо се случва в семейството, и то не за кратък период от време. Смятаме, че има пропуски във възпитанието още от детска възраст. Не се говори много с децата в семейството. Родителите нямат достатъчно време, за да слушат детето. Необходимо е връзката родител-дете да се заздрави, да се намерят начини и форми децата повече да споделят с родителите."

Психологът на училище "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово Кирил Кунчев сочи като важна причина за бягствата от вкъщи това, че на тази възраст- около 15 години, децата откриват себе си, започват да се борят за своята индивидуалност, искат да бъдат значими и да получат самостоятелност. В тази ситуация много важна е ролята на родителите.

"Принципът е родителите освобождават детето си, а не детето води борби с родителите си, за да получи тази свобода, тази самостоятелност", обясни Кирил Кунчев.

Родители също се съгласиха, че в тази възраст децата имат нужда да споделят и добрата семейна среда е много важна:

"В семейството би трябвало да има разбирателство, но много често родителите нямат време. В тази възраст децата имат нужда от споделяне и споделят с неправилните хора - тези, които са на тяхната възраст... Децата копират родителите си. Аз с моето дете не съм имала проблеми... Никога не съм имала подобни проблеми. Постига се с разговори, без нищо друго. И сега сме приятелки с дъщеря ми."

Много трудно е и за родителите, и за младите хора в тази възраст да се справят с предизвикателствата пред тях, смята психологът от Видин Катя Райчева. Според нея всичко е въпрос на търпение, толерантност и взаимно уважение.

"Много е трудно да се балансира. Родителите трябва да успеят да бъдат приятели на децата си, да се интересуват какво се случва, да се опитат да разберат техния начин на мислене. Добре е родителите да познават детето си, да познават неговите силни и слаби страни, да го подкрепят в силните му страни и да му покажат, че го обичат въпреки всичко, което се случва", каза Катя Райчева.

Децата са жертва на битката на родителите за оцеляване. Мнението е на директора на професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин Евлогия Манджукова.

"Убедена съм, защото отсъства моделът "семейство" в юридически смисъл и в традиционния български вид. Така е, но не мога да упрекна никого, защото действително е битка за оцеляване. И това вече би трябвало да е проблем на държавата", заяви Евлогия Манджукова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00