Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развитието на туризма- повече приходи за общините

Археологически комплекс "Калето" в Мездра
Снимка: Мирослав Гетов

Туризмът се счита за един от важните сектори на родната ни икономика, който допринася към брутния вътрешен продукт и създаването на работни места.

Попитахме видинчани какво мислят за инвестициите от туризъм в общината, на местно ниво, и могат ли да влязат свежи средства от такава дейност в бюджета.

"Видин има прекрасно географско разположение и природни дадености и може много да се направи за туризма, за да генерира допълнителни средства към общинския бюджет" - смятат жителите на крайдунавския град.

Какво правят общините в българския Северозапад за развитието на туризма като възможност за допълнителни приходи? Попитахме кмета на община Вършец Иван Лазаров.

"Основните ни приходи от туризъм се генерират от туристическия данък. От няколко години бележим ръст при събирането му, което повишава посещаемостта на туристическите дестинации в нашия регион и тяхното състояние."

В община Чипровци се гордеят с историята и туристическите забележителности на този край, но приходите от развитието на туризма са минимални.

"Имаме минимални приходи от туристически такси от собствениците на къщи за гости и историческия музей в бюджета, които са по-скоро символични. Чрез туризма се подобрява индиректно обаче инфраструктурата и по този начин се подобрява състоянието на туристическите дестинации
"- това заяви в "Актуално" кметът на община Чипровци Анатоли Първанов.

Оценявайки природните си дадености и паметниците на културата на своята територия община Мездра поставя развитието на туризма като една от приоритетните си задачи, информира сътрудникът ни Петко Котларски. За целта Общинският съвет приема Програма за развитие на туризма, като последната е за периода 2012-2015 година. В нея като основни задачи са заложени поддържане на инфраструктурата, поддържаща туризма: опазване, поддържане и рекламиране на туристическите обекти; повишаване качеството на туристическия продукт; развитие на Публично - частното партньорство и разработването на проекти. Постоянно се разкриват еко пътеки, вело и туристически маршрути, търсят се възможности за развитие на еко и селски туризъм. Всичко това, разбира се, подпомага развитието на икономиката и търговията в общината. Археологически комплекс "Калето", Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа", Черепишкият манастир, природният феномен "Ритлите", стенописите при село Царевец са само част от привлекателните за туристите обекти.

Общината в Мездра търси от развитието на туризма и средства за бюджета си. Те се реализират от туристически данък- заплащане за нощувка в средствата за подслон и местата за настаняване, от наложени от кмета глоби, от таксите за категоризиране на туристически обекти, от средства по целеви програми, дарения, помощи и международни програми. Целта Археологически комплекс "Калето" да се превърне в основна туристическа дестинация на община Мездра се реализира. От откриването му на 31 юли 2014 година до днес мястото е посетено от 11 180 туристи, които от входната такса, екскурзоводни услуги и закупени сувенири пряко подпомагат общинския бюджет. Ясно е, че пътят е верен и туризмът може да подпомага финансово общината, допълва Петко Котларски.
 
В Козлодуй развитието на туризма не е сред водещите приоритетни отрасли. Сътрудникът ни Силвия Иванова разговаря с Любомир Димитров- главен експерт "Спорт и туризъм в Община Козлодуй".

"Има няколко обекта на територията на нашата община, за чието стопанисване и поддръжка отговаря държавата. Не можем да говорим за развитие на нещо, което не съществува"- каза Любомир Димитров.

За да има добре развит туризъм, а оттам и приходи за общините от Северозапада, би трябвало да има добре развита пътна инфраструктура - нещо, което не може да се каже за този регион, особено що се отнася до пътищата в област Видин, на които продължава да не се обръща внимание. Успокоение до някъде е фактът, че Видин е едно от пристанищата на река Дунав, където само през миналата година са акостирали 167 туристически кораба. За 2015 година статистиката сочи 181 кораба само за последните 4 месеца. Какво прави Община Видин за развитието на туризма като възможност за допълнителни приходи? Отговор на въпроса дава заместник кметът на Общината, Борислава Борисова:  

"През последните години Видин се радва на засилен интерес от страна на наши и чужди туристи. Най - посещаваният туристически обект си остава средновековната крепост Баба Вида. Тя носи и най-големите приходи в бюджета на Общината. След нея се нареждат Художествената галерия "Никола Петров", Историческият музей "Конака", Музей "Кръстатата казарма". Туристическият данък, който се плаща от хотелиерите, също е съществено перо от приходите..."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00