Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 май 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Общо 37 броя кошници са поставени на стълбовете за осветление, разположени на крайбрежната алея в градския парк, съобщават от Община Видин. Те бяха монтирани днес и вече красят едно от любимите за видинчани места за разходка с прекрасен изглед към реката и Дунав мост 2. Кошниците са закупени с общински средства. Работници от строителната група окосиха зелените площи в централната градска част, Крайдунавския парк- от Художествената галерия до Телеграф капия и в парк "Владикина бахча". Общинското ръководство апелира към гражданите да пазят от посегателство новите придобивки, да сигнализират за всяка вандалска проява, както и да поддържат чисти алеите в парковете.

"Надявам се в рамките на три години да бъде завършен участъкът от АМ "Хемус"до Плевен". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес, по време на официалния старт на строителството на тролейбусно депо в града. По думите му, другото важно нещо, което ще доведе до развитието на региона е изграждането на моста Никопол - Турну Мъгуреле. Ивайло Московски припомни и, че на 24 април в Крайова с неговия колега, министъра на транспорта на Румъния Йоан Рус, се договориха двете страни да започнат предпроектни проучвания за неговото изграждане. Министърът коментира, че понякога трафик-анализите са "по-скоро нереални" и даде пример с моста "Видин-Калафат", където трафикът е четири пъти по-голям от предварително заложения.

Във Враца ще има ремонт на улици това лято, въпреки решението на мнозинството в Общинския съвет, което засега блокира дейностите. Миналият четвъртък кметът Николай Иванов беше принуден да оттегли докладната си, с която поиска чрез продажбата на общински земи да финансира с още 3 000 000 лева голямото асфалтиране през юни, юли и август. Миналата сряда пък Министерският съвет отпусна пари за 3 града в България, сред които е и Враца. Градът под Околчица ще харчи 1 милион лева за ремонт на улици в града и общината. По този повод кметът на Враца Николай Иванов коментира: "Подкрепата в такъв момент е изключително важна. Безспорно нуждите на града са много по-големи, но това е навременен жест от страна на централната изпълнителна власт за нашия основен проблем - ремонтът на улиците. Няма как да не оценяваме това решение като положително."

Състоянието на пазара на труда в област Видин остава критично, въпреки някои положителни тенденции в последните години. Това заяви председателят на Регионалния съвет на КНСБ Любен Любенов на дискусионен форум, посветен на пазара на труда в региона. "През последните две години ситуацията на пазара на труда в областта постепенно се подобрява, като през 2013 година средногодишният коефициент на безработица сред населението на възраст над 15 години пада до 17,7% при 19,8% през 2011 година. Средногодишната заетост се увеличава до 39,6% при 35,8% през 2011 година. Въпреки това и двата индикатора остават много по-неблагоприятни от средните за страната- безработица от 12,9% и заетост от 46,9%, в резултата на което във Видин се наблюдават едни от най-ниските средногодишни доходи." Предприятията не достигат в малките общини, затова очакванията са свързани основно с програмите за заетост, каза Галя Недкова от от Бюрото по труда в Кула.

Пет фирми кандидатстват за изготвянето на технически паспорти на 14 общински сгради във Видин. Офертите по обществената поръчка бяха отворени днес. Сред сградите, на които ще бъдат изготвени технически паспорти са спортни обекти, детски градини и училища, Речната гара и сградата на общината. Прогнозната стойност на поръчката е 167 хиляди лева.

"За да има добре развит туризъм, а оттам и приходи за общините от Северозапада, би трябвало да има добре развита пътна инфраструктура- нещо, което не може да се каже за този регион, особено що се отнася до пътищата в област Видин, на които продължава да не се обръща внимание." Това каза заместник кметът на Видин, Борислава Борисова. "Най - посещаваният туристически обект си остава средновековната крепост "Баба Вида" - емблемата на нашия град. Тя носи най-големите приходи в бюджета на общината. След нея се нареждат художествената галерия, музей "Конака"и музей "Кръстата казарма", допълни Борисова. 167 туристически кораба са акостирали на пристанище Видин през миналата година.

Белоградчик разчита на европроекти, за да развива възможностите за туризъм, това коментира кметът на обищната Борис Николов. Два пъти повече туристи се очакват тази година  в сравнение с миналата в града на скалите. "Тази година имаме нови атракции, като конна езда, стрелба с лък, оцеляване в дивата природа, велотуризъм и други. Опитваме се да разширим контингента на нашите туристи и най-важното е да успеем да ги задържим повече време на територията на нашата община", допълни Борис Николов.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана извърши проверки в търговската мрежа за козметични продукти за избелване на кожата на лицето и пасти за зъби. Инспекторите са проверили 13 обекта, поясни д-р Даниела Караилиева, директор на РЗИ: "Основното, което е установено от проверката, че като цяло продуктите, предназначени за избелване както на кожата, така и на зъбите, които ние използваме, отговарят на изискванията, определени в нашето законодателство."

Болницата в Берковица е завършила изминалата година с положителен баланс, макар и с минимална печалба. Работено е по 38 клинични пътеки, а персоналът е 72 души. "За втора поред година смело можем да кажем, че болницата в Берковица е финансово стабилизирана с помощта и на НСОРБ (Националното сдружение на общините в Република България- бел. ред.). Сдружението на общините ни даде тази година 97 000 лева за болници в слаборазвити райони. Миналата година болницата приключи само с около 3000 лева неразплатени от неотчетени фактури. За тези години се стопи една загуба от около 130 000 лева", каза заместник-кметът на община Берковица Радослав Найденов. Основният проблем на болничното заведение е с кадрите- проблем, който се изпитва в цялата страна. За изминалата година през болницата са минали 2464 болни, родени са 122 бебета.

Обновена зелена площ беше открита пред Медицински център "Св. Ана" във Враца от кмета на Общината Николай Иванов и управителя на здравното заведение д-р Адриан Николов. Градинката е изцяло променена - изграден е фонтан, направен е алпинеум, извършено е озеленяване с цветя и ниски храсти. Красотата на зелената площ може да бъде видяна както през деня, така и в тъмната част на денонощието, когато се включва вграденото осветление с различни цветове. Обновяването, което е на стойност 20 000 лева, е финансирано изцяло от екипа на Медицинския център. Техен ангажимент ще е и поддържането му. "Искам да благодаря на д-р Николов, че подкрепиха нашата инициатива "Да осиновим градинка"- каза при откриването кметът Иванов.

Потребителите на електронните услуги на Националната агенция за приходите могат от днес да проверяват задълженията си за местни данъци и такси за над 200 общини в сайта на приходната агенция. Безплатният персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис са необходими за достъп до услугата.

Общо 6 хиляди данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през месец април. 2 800  са посетили приходната администрация в областния град по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори. 800 клиенти са посетили териториалната агенция заради въпроси, свързани със здравно-осигурителния статус. 370 са го направили поради необходимост от издаване на документ, 170, за да получат формуляри, а 145 - за информация.

Младши автоконтрольор Николай Цанков от сектор "Пътна полиция" - Видин направи презентация за детската пътна безопасност пред ученици от начален курс в ОУ "Св. Климент Охридски" в града . Беседи с деца имаше и в други училища, а поводът е Третата глобална седмица за пътна безопасност, която тази година протича под мотото "Спаси живота на децата" и продължава до неделя, включително. Учениците показаха знания за правилата на пътя, за това как безопасно да се  пресича и управлява велосипед.

Възпитаниците на ЦДГ №15 "Незабравка" във Видин направиха днес демонстрация на тема "Природни чудеса", съобщават от областната администрация. Заместник областният управител Албена Георгиева присъства на урока по природа. Децата показаха разбиранията и познанията си за природния свят в игрово-практическа ситуация. Експерименталният урок продължи в био-градинката, която малчуганите и техните възпитатели поддържат в двора на ЦДГ "Незабравка". Малките природолюбители засадиха там пролетни цветя, които Албена Георгиева им подари за сезонното обновяване на открития зелен кът в детското заведение.
 
Традицията на офицерските балове се възражда във Враца в навечерието на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. Събитието ще е тази вечер във Военния клуб в града.

867 души в община Видин, които носят името Георги, ще посрещнат именния си ден утре, съобщават от местната управа. И най-възрастният- на 90 години, и най-младият- на три месеца са от крайдунавския град. 170 жени са кръстени Гергана, като най-възрастната е на 79 години, а най-малката е пак тримесечно бебе, допълват от Община Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04