Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Живков: Почетният знак на Монтана е жест към всички кметове на града

Снимка: РАДИО ВИДИН
На празника на Монтана - Св. Дух, кметът Златко Живков ще получи Почетния знак на града, който управлява през последните 16 години. Отличието се връчва с решение на Общинския съвет за приноса на кмета за развитието на Монтана. Това е поводът този петък в "Добро утро, кмете!" да ви срещнем със Златко Живков.

Не са много действащите кметове, които могат да се похвалят с най-високата награда на своя град. За Златко Живков Почетният знак на Монтана е признание за свършена работа и жест към всички кметове на града.

"За мен това е признанание за свършена работа. В историята на Монтана съм единственият с 4 мандата и 16 последователни години. Предишният - Тодор Грънчаров, е бил преди 100 години, в началото на миналия век. От друга страна, предполагам, че голямата разлика - между Монтана от 90-те години и тази от началото на този век, се вижда. Между впрочем, не само за Монтана 90-те години на миналия век бяха много тежки - град с разбита инфрасктруктура, тъмен, неугледен, с безброй проблеми, свързани с приоритетни плащания и други неща. Днес Монтана е коренно различна и мисля, че тези 15 години от началото на този век са силни години. Коренно променена е жизнената среда. Работим по много проекти - над 30, по над 50 обекта. Предполагам, че това е жест изобщо към кметовете. В историята на нашия град има поне още няколко кметове, които имат значителни заслуги за развитието на града - Игнат Попов от края на 19 век, Тодор Грънчаров, Гоцо Митов, в по-ново време Благой Чуприев. Не са малко хората, които са се трудили за този град. Това го приемам като жест и към всички кметове, не само към мен", каза пред Стефка Павлова, Златко Живков.

Областите, в които Монтана постига най-много през последните години, са околната среда, превенцията на риска от наводнения, благоустрояването на градската среда, културата и спорта, посочи градоначалникът:

"Монтана е в топ 3 от 265 общини, които имат депо за твърди битови отпадъци, което открихме в този период. 2009 година - градска пречиствателна станция за отпадни води, сепаратора за твърди битови отпадъци. В моменат реализираме воден цикъл и приключваме водния цикъл за рекордно къс период от време, като гледам какво чудо е в другите областни градове в България. Този обем от 54 млн. лева, който коренно променя подземния кадастър, и то в една много щекотлива тема, свъразна с води и воден сектор.102 улици са сменени за този период, а сега, след водния цикъл - 97. Проблемите с инфраструктурата може би са най-важните и най-тежките."

До началото на юли ще бъдат възстановени всички улици по водния цикъл, заяви Златко Живков:

"Улиците по водния цикъл вече повече от половината са възстановени. В момента, като част от водния цикъл, правим рехабилитация на още 13 централни улици. На практика целият център ще бъде сменен изцяло. Монтана, както и столицата София, нямаше изградена канализационна мрежа. Дори големите европейски столици не са със 100% изградена такава мрежа. Около 7000 души ще имат тази услуга. Възстановяването на улиците се движи в срок и мисля, че до началото на юли ще бъдем готови с всичко, което сме заложили."

По един от най-големите проблеми на Северозапада- безработицата, Златко Живков заяви:

"Безработицата има две страни. От една страна, на Бюрото по труда има свободни работни места и ние имаме отделни производства, за които няма работници. Монтана има над 25 фирми с по 200 работници и работодателите се притесняват, че няма качествена работна ръка. От друга страна, Монтана има безработни хора - 90% от ромски произход, без образование. Това е проблемът. Така че, когато говорим за безработица, трябва да направим тази уговорка, че на Бюрото по труда има свободни работни места и ние нямаме качествената работна ръка. Все повече ще имаме проблеми в тази посока. От друга страна, имаме маргинализирано население, без образование, което вдига тези проценти. Така че за мен това е важен въпрос, но той има минимум два отговора - има хора, които просто не искат да работят за едни пари. Изумих се в бюрото по труда, че част от курсистите са казали, че не искат да се записват, защото не могат да стоят 5 часа на едно място. А ние искаме на тези хора да бъдат изградени трудови навици. Има такива, за които лек няма."

СнимкаКакво мислят хората в Монтана за работата на кмета Златко Живков - какво е направил за града и какво не е, Катя Борисова се разходи по монтанските улици.

"По-добър кмет от него не сме имали...Всичко, което е направил е добро, единствено работни места не е осигурил...Което е направил, го е направил с чужди пари, иначе е хубаво...Навсякъде в Монтана личи почеркът на Златко Живков, единственото което все още търпи и той, са незаконните гаражи...Кино, може би трябва да се направи, а на кмета пожелаваме успех на местните избори...".

В края на четвъртия си кметски мандат, Златко Живков все още не е решил дали ще се кандидатира за пети.

"В момента съм на финала на подобно решение. Но трябва да го взема само и единствено, ако имам подкрепата на хората. Дотогава, докато имам подкрепата на хората за действията, които предприемаме, може и да продължа."

По повод празника на Монтана - Св. Дух, Златко Живков се обърна към жителите на града и общината  с думите:

"Най-важното за хората е да знаят, че на Северозапад нещата също се случват. Ние живеем в една подобрена и коренно различна среда, от тази, която наследихме. На всички желая много шанс, много късмет и да обичаме родното си място!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00