Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 юни 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН
Експерти на ЮНЕСКО са на двудневна работна среща в Белоградчик. Ана Руиз Конде от Испания и Горан Раданович от Харватия ще направят оглед на региона, предложен за геопарк и ще изготвят експертен доклад за световната организация. Посещението започна с представяне на района и среща с кметовете на общините, членки на Асоциацията за развитие на Северозапада. Оценителите ще се срещнат с работните групи и ще посетят музеи и емблематични геотопи в района на Белоградчик. Посещения на пещери, исторически и археологически обекти са предвидени за утре. Сесията на ЮНЕСКО, на която ще се разгледа кандидатурата на Белоградчишкия геопарк ще се състои от 3 до 6 септември 2015 г. Основна заслуга за разработването на идеята за "Геопарк Белоградчик" е на проф. Димитър Синьовски заедно с група университетски преподаватели от Минно-геоложки университет- София и представители на гражданското общество, съобщиха от Общината. Целта на проекта е представянето и съхраняването на уникалната геологична структура изразена не само в природните феномени като Белоградчишките скали и пещерите от района, но и на изключително разнообразните гео-морфологични форми, които са на възраст до 650 милиона години. Комплексът "Геопарк Белоградчик" се предвижда да обхване територията на общините Белоградчик, Чупрене, Макреш, Димово и Ружинци. В него се включва и проучването, експонирането и опазването на хилядолетното културно-историческо наследство.


Основите на строежа на център по нефрология и диализа в Монтана бяха осветени днес в проливен дъжд. Клиниката се очаква да бъде най-модерната на Балканския полуостров. Основите осветиха отците Емил и Николай от черквата в Монтана. Инвестицията ще бъде в размер на 10 милиона лева, подчерта Сердар Ераслан, основател на инвестиционнта компанията "Фърст диализис сървисиз България". Центърът ще се намира на мястото на старите плувни басейни в парк "Огоста" в Монтана. Сградата, като мащаби, е единствена по рода си в страната и е проектирана, съобразно всички съвременни изисквания за качество на диализния процес. Капацитетът на центъра е за над 160 пациенти, които ще получават лечение и рехабилитация в модерна среда и чрез висококачествено оборудване- диализни машини и системи за дейонизиране на водата, произведени в Германия, уточни изпълнителният директор д-р Валери Цеков. Центърът ще отвори врати през октомври, допълни той.

Новопостроената пречиствателна станция за отпадни води беше открита край Мездра. Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов преряза лентата на обекта, заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и екскмет на железничарския град Иван Аспарухов и настоящия градоначалник Николинка Кътовска.

Българска агенция по безопасност на храните провежда първата за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Кампанията ще протече в рамките на следващите две седмици, в зависимост от атмосферните условия. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха. Ваксинацията се извършва на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. Те са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците.

Срокът, в който всяко здравноосигурено лице може да смени личния си лекар с друг, сключил договор с Националната здравноосигурителна каса изтече днес. Следващата възможност е през месец декември, информира Десислава Петрова от видинската здравноосигурителна каса.

Община Видин публикува в портала на обществените поръчки и на интернет страницата си публична покана за участие в обществена поръчка с предмет: "Извършване на следните услуги: 1. дезакарицидни обработки срещу кърлежи на зелени площи и инсектицидни обработки срещу бълхи на детски площадки в гр. Видин; 2. извършване на профилактични дезинфекции, дезинсекции и дератизации на вътрешни помещения на общински обекти и прилежащите им външни площи". Прогнозната стойност на поръчката е до 30 000 лв без ДДС. Оферти за участие в процедурата могат да се подават до 17:00 ч. на  09.07.2015 г. на адреса на Възложителя- Община Видин, пл. "Бдинци" 2, Информационен център. Офертите ще бъдат отворени на 10.07.2015 г. от 10:00 ч., на 6 етаж, в Заседателна зала в сградата на Община Видин от комисия. Цялата информация за обществената поръчка може да се намери в портала на обществените поръчки в интернет страницата на Община Видин на адрес: www.vidin.bg.

Изборът на нов съвет на директорите на МБАЛ "Христо Ботев" АД във Враца отново е блокиран и решенията, взети на извънредното събрание на акционерите на 22 юни са под въпрос. От Окръжния съд потвърдиха информацията и допълниха, че на този етап е спрян процесът по вписване в Търговския регистър на новия изпълнителен директор Орлин Цветков, както и избраните за членове на съвета на директорите на най-голямото лечебно заведение в областта.

Изнесена лекция "Модерна отбрана за сигурно бъдеще" започна в 17 часа във Военния клуб във Видин. Срещата е част от инициативата на Министерството на отбраната, което стартира обществено обсъждане на актуални въпроси от отбранителната политика и "Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020-та". Лекторите във Видин са военни експерти, експерти от политическото ръководство на Министерството на отбраната, учени и политолози.

Над 420 самодейци от 23 читалища от област Монтана ще участват в юбилейното издание на Националния събор "Копривщица 2015", който ще се проведе от 7 до 9 август. Председател на журито, което оцени съставите и изпълнителите на регионален преглед в областния град, беше Анюта Каменова- Борин, директор на Исторически музей- Чипровци. Танцов състав и певческа група от читалището в Чипровци, както и самодейци от село Митровци ще участват в събора, каза Анюта Борин. Танцьорите, певците и представящите традиционни обичаи от област Монтана ще изнесат обща 4-часова програма на една от седемте сцени в местността "Войводенец".


Забавно лятно училище "Дъга" за децата над 12-годишна възраст се организира във Вършец през месец юли. Занятията ще бъдат с продължителност 4 часа- от 9.00 часа до 13.00 часа. Програмата предвижда всеки един ден от седмицата да бъде с различни занимания- арт работилници, театър, художествено слово, спорт, туризъм, танци, музика, екология, балет, срещи с известни земляци, конен спорт. Лятното училище е към Общинския детски комплекс в града.

 Вторият рожден ден на Археологически комплекс "Калето" в Мездра ще бъде отпразнуван тържествено на 4 юли /събота/, от 16.00 часа. Домакините ще предложат на гостите и жителите на града разнообразна и интересна програма. Децата от детските градини и защитените жилища ще се изявят най-напред, след което гостите от Природен парк "Врачански Балкан" ще им предложат викторина и различни игри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34