Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 юли 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Видин, Враца и Монтана са сред областите в страна, в които за днес бе обявен оранжев код заради опасно високи температури. До 35, 4 градуса достигна температурата на въздуха след 16 часа във Видин. На повърхността на почвата температурата е 40 градуса, съобщиха от Видинския филиал към Хидрометеорологична обсерватория- Плевен.
Заради очакваните горещини за четвъртък е обявен оранжев код в цялата страна. Прогнозата е за един до два градуса по-високи температури.

Зачестяват случаите на инсулти и инфаркти във Видин през лятото, информира завеждащият Филиала за Спешна медицинска помощ във Видин д-р Любомир Виденов. Случаи на инфаркти има почти всеки ден. По двама-трима пациенти с инсулти на ден търсят спешна помощ. Причина за зачестилите случаи са горещините, уточниха от Центъра за спешна медицинска помощ.

Всичките 94 души от Регионална дирекция "Борба с градушките"- Видин подкрепиха символичния протест на работещите в Изпълнителната агенция към Министерството на земеделието и храните. Протестират хората на комнадния пункт в Грамада и още 25 ракетни площадки в областта, каза Цанка Маринова, председател на синдикалната организация към КНСБ при Регионалната дирекция. "В рамките на закона ще преминем и към ефективни стачни действия, но към момента не мога да кажа кога ще бъдат", допълни председателят на синдикалната организация към дирекцията във Видин.

Община Враца получава имот- публична държавна собственост. Това реши днес правителството. Теренът е с отпаднала необходимост за Министерството на вътрешните работи. Той се намира в землището на село Баница, местността "Край село" и включва 3 сгради. Те ще бъдат отдадени от общината под наем чрез търг на животновъди. По този начин сградите ще се стопанисват, посочват от правителствената пресслужба. С друго правителствено решение Софийско дружество получава концесия за добив на варовик от находище "Ирма", в землищата на мездренските села Горна Кремена и Кален. Концесията се предоставя за срок от 35 години, като се предвиждат над 4 млн.лв. инвестиции.

Община Чупрене ще кандидатства за придобиване на държавни имоти за изграждане на ски зона. Общинският съвет е подкрепили искането, което ще бъде направено чрез областния управител на Видин, обясни кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Държавните земи, върху които местната управа иска да придобие собственост, са в землището на село Горни Лом. Касае се за няколко хиляди декара, сред които няма защитени територии, заяви Ваньо Костин.
   
Българска фирма иска да наеме 60 работници с квалификация "заварчици" и "монтажници" в Румъния, съобщи директорът на "Бюро по труда" във Видин Милчо Цоков. Интервюто с желаещите да кандидатстват за тази работа ще се проведе на 31 юли в дирекцията. Работата е в петролна рафинерия. Шивашка фирма от Видин, която набира персонал е обявила набиране на работници и от Лом, където е било закрито шивашко предприятие, съобщи още Милчо Цоков.
40 строители търси и фирма, която работи на два спортни обекта в община Ружинци, допълни Милчо Цоков. Заетостта на тези работници ще бъде около 40 дни.

Служителите от Дирекция "Инспекция по труда" във Видин са извършили 95 проверки през месец юни. 426 нарушения на трудовото законодателство са установени, съобщи директорът на службата Илиян Митов. "Констатираните нарушения по безопасни условия на труд са, както следва: по "Организация на дейността " - 120, по "Безопасност на работното оборудване и технологичните процеси" - 25 и по "Хигиена на труда" - 37 нарушения. По трудовите правоотношения нарушенията са, както следва: по "Възникване на трудови правоотношения" - 42, по "Работно време" - 16, по "Предоставяне на документи по трудовите правоотношения" - 16, по "Отпуските" - 11 и  по "Заплащане на труда" - 10 броя. Установени са 3 броя работници и служители без сключени трудови договори. Дадени са 431 задължителни за изпълнение предписания, като целта е отстраняването на допуснатите нарушения и недопускане на такива в бъдеще."   

16 паралелки са реализирани след завършен седми клас в област Видин. Това каза за Радио Видин старши експертът в Регионалния инспекторат по образованието Наталия Крумова. Тя уточни, че 12 от тях са профилирани, а четири професионални. До 31 юли началникът на Регионалния инспекторат по образование трябва да утвърди със заповед осъществения държавен план-прием след седми клас.

Заради очакваните високи температури през следващите дни, от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин предупреждават за повишен риск от пожари. Само за този месец на територията на областта са възникнали 98 пожара. Повечето от инцидентите са станали през втората половина на юли, а причина за тях най-често е небрежност при паленето на огън, за да се почистят дворни места или селскостопански площи.
От службата за пожарна безопасност припомнят, че паленето на стърнища, както и на сухи клони и отпадъци в горски участъци и в земеделски земи, е забранено.

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката. При Ново село нивото се е понижило с 6 см и днес водният стоеж там е 62 см, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция. При Видин е отчетено понижение на нивото с 3 см и водният стоеж е 152 см. При Лом е отчетено покачване на нивото на реката с 3 см и водният стоеж там е 121 см. В останалите хидрометеорологични станции от българския участък на реката е отчетен спад на нивото със стойности между 1 и 12 см. Температурата на водата е около 26 градуса.

С конни състезания по прескачане на препятствия за купата на община Вършец, от утре под мотото "165-години курорт Вършец", започва традиционният Празник на курорта, минералната вода и Балкана-2015-та. Тържествената церемония и празнична заря е предвидена за петък- 7 август.

Национален конкурс за млади поети "Димитър Бояджиев" обяви Община Пазарджик. Конкурсът се провежда за трета поредна година и в него могат да участват автори до 30-годишна възраст. Всеки автор може да изпрати до пет непубликувани свои стихотворения по електронен път на мейл secretary@pazardjik.bg или по пощата на адрес 4400 Пазарджик, бул. "България" 2, Община Пазарджик, дирекция "Образование и култура". В пощенския плик, освен стихотворенията, трябва да се приложи и друг плик, който да съдържа името на автора, адрес и телефон за контакти. Крайният срок за получаване на творбите е 18 септември. Резултатите ще бъдат обявени в Деня на поезията - 1 октомври. Наградите са издаване на стихосбирка на най-добре представилия се автор и грамота, и издаване на сборник със стихотворения на други автори, участвали в конкурса и отличени от комисията. Телефонът, на който може да се получи повече информация, е 034/402 203 и 0889/8342 001.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34