Удобство ли е електронният болничен

Снимка: Полина Тодорова
Лекарите изпращат болничните листове по електронен път в Националния осигурителен институт (НОИ) от началото на тази година. Новата процедура се въвежда, за  да бъдат скъсени сроковете за изплащане на обезщетенията за работниците. Административните разходи на териториалните поделения на НОИ по приемане и въвеждане на информацията ще се намалят, като работата на служителите ще може да бъде пренасочена към контрола и ускоряването на процеса по изплащане на обезщетенията.

Потърсихме за коментар Любен Иванов, ръководител по изплащане на помощи и обезщетения в Териториално поделение на НОИ- Видин.

"Всичко това е правено до момента, но не от всички. Основната идея на промяната е да се свали до минимум времето за обработка за изплащане на парите за ползване на болнични. Може би, защото броят населението на нашата област не е голям, в сравнение с другите области в страната, но ние до момента успяваме. В рамките на седем дни ние го правим"- каза Любен Иванов.

Разходите за отпечатване и получаване на бланки на болнични листове ще се спестят и за медицинските служители, нововъведението ще им позволи да използват заложените в програмните продукти контроли, като по този начин се сведат до минимум грешките при въвеждане на информацията, а оттам- корекциите и случаите на обжалване на болнични листове. Д-р Емил Мушанов, личен лекар от Видин, е въвел тази практика още в края на миналата година.

"Не изпитваме никакви затруднения при издаването на електронните формуляри. Със сигурност това е по-лесният вариант. В общи линии такова е бъдещето и трябва да вървим напред"
- каза за Радио ВИДИН д-р Емил Мушанов.

За работодателите ще отпадне необходимостта от посещение на място в териториалните поделения на НОИ за представяне на документите към болничните листове на осигурените от тях лица. Така ще се осъществи и последният етап от "електронизацията" на процеса.

"От началото на следващата година НОИ ще предостави правна възможност за електронно подаване на изискващите се от нас документи по отношение на придружително писмо, опис и приложение 15. Без тези документи ние не можем да извършваме каквото и да е плащане. Ще изискваме и задължителен електронен подпис" - допълни още Любен Иванов, служител в Териториалното поделение на НОИ - Видин.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Комощица - някогашният първенец в "Б" група, си търси футболисти

Днес в "Посоките на делника" избрахме да ви разкажем за село Комощица . То е част от община Якимово, намира се на 40 км от Монтана и на 140 от София. Според "Историята на Комощица" , съставена от Христо Владимиров , селото е създадено през 1810 година. Първият заселник - дядо Вълко от Рогозен, пристигнал с разпореждане от Врачанския пашалък да..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18