Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как работи новият приют за кучета във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Как се грижат за бездомните кучетата в общинския приют във Видин? Проверихме на място как работи общинската структура. В предаването "Еко Свят" днес ще научите и интересни подробности за най-големия природен парк в Република Сърбия- "Стара планина" и за една от защитените зони в парка-  природен резерват "Ерма". Ще разберете и какво научиха по-малките жители на Враца за опаковките от течности.

Общинският приют за кучета във Видин започна работа още в средата на май. Повече от месец беше необходимо за оформяне на документацията и така реално работата започна през юли. В приюта работят 5 души- Огнян Ненчев е управител и ветеринарен лекар, има двама гледачи, един ловец, който е и шофьор на буса и един пазач. Отидохме на място да видим в какви условия са настанени кучетата и как работи приютът. Попитахме Огнян Ненчев колко кучета са кастрирани досега и освен кастрацията извършват ли се и други манипулации:

Снимка"Ние сме кастрирали около 30 кучета за този период, от юли до сега. Можем и повече, но имаше довършителни работи. По принцип 10 кучета на седмица е максималната възможност. Това е общинско предприятие, едновременно е приют и амбулатория. Приютяваме кучетата, може да са злонравни, бременни, с малки. Един поляк, например, ни донесе 3 кученца малки. Кучетата, които не са злонравни ги кастрираме и ги връщаме на същото място. Кастрираме женски и мъжки кучета. По-ефикасно е кастрирането на женски. Ако трябва да се осиновяват кучета, трябва да имат чип. Кучетата се дезинфекцират, като се кастрират, се ваксинират за бяс."


В приюта не се евтаназират кучета. Капацитетът е 96 животни. В момента има около 45. Видинчани могат да подадат сигнал до Общината за крастави, болни, злонравни, недъгави кучета, оттам се обаждат в приюта за предприемане на съответните мерки. До момента са осиновени около 10 от безстопанствените животни.

В Общинския приют за кучета засега няма случаи на настанени болни или пострадали от автомобили или хора кучета. Ако обаче се получи сигнал за болно животно, служители могат да го приберат и да го лекуват. Случва се работниците в приюта да хванат и някое домашно четириного. Но обикновено собствениците след това си ги прибират. Огнян Ненчев обясни, че за да се осинови куче трябва да е кастрирано. Ако собственикът не иска да го кастрира, трябва да си вземе разрешение, че ще го използва за разплод. То се издава от Агенцията по безопасност на храните. Иначе куче, което не е кастрирано и чипирано и няма такова разрешение, се счита за бездомно, нищо че има паспорт и да е платена такса на Общината.

Снимка: ПП Врачански БалканИгор Петрович, директор на Природен парк "Стара планина" и Дарко Джорджевич, директор на резерват "Емра", който се намира на територията на природния парк в Сърбия, гостуваха на своите колеги от Природен парк "Врачански Балкан" във Враца. Те се разходиха по екопътеките, видяха природните забележителности и обмениха опит помежду си.

"Посетиха най-интересните забележителности- екопътека "Боров камък", Ритлите, Лъкатнишки скали, пещерите Леденика и Тошина дупка. Сърбите видяха как могат да подобрят инфраструктурата, тъй като техните защитени зони са новосъздадени", обясни Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Природен парк "Стара планина" се простира на площ от 114 332 хектара и обхваща 4 общини- Пирот, Княжевац, Димитровград и Зайчар. Създаден е през 1997 година- тогава е обявен за защитен, а от 2009 година е започнало облагородяване на парка. Има 23 служители. Игор Петрович е директор на парка от 2 години:

"Имаме много посетители. Много хора идват и от България. В парка има много екопътеки- 380 километра са общо, добре уредени. Най-големият парк в Сърбия е Стара планина и хората идват да се разходят на екопътеките. Работим и с деца- имаме Посетителски център, в който идват деца да слушат предавания, да гледат филми за птиците и животните и цялото биоразнообразие в парка. Раздаваме брошури, за да знаят основните характеристики на защитения район. В Сърбия има 98 защитени зони, които са под управлението на Държавно предприятие "Srbijašume" (Сръбска гора). А Стара планина е най-големият. Ние сме във Враца, за да видим как те управляват защитената територия, за видим техните пътеки, как работят с деца и посетители, да разменим идеи и как може да си сътрудничат парк "Стара планина" и "Врачански Балкан."

Правителството на Република Сърбия, през миналата година на 13 септември, прие постановление, с което бе обявен за защитена територия Специален природен резерват "Ерма". Директор на природен резерват "Ерма" е Дарко Джорджевич:

"Резерват "Ерма" е защитен от 2008 година. Получил е името си от река Ерма. Тя извира от Сърбия, след това преминава около 30 километра в България и отново навлиза в Сърбия. Дължината на реката е 72 километра. На територията на парка има много хубави места за посетители- има екопътеки, пещери, като "Ветрена дупка", дължината й е 4 000 метра; на територията на парка се намира Погановският манастир "Свети Йоан Богослов", който има много хубави стенописи. Посещава се от много хора, включително и от българи. Построен е през 14 век. Природната зона обхваща площ от две карстови планини- Влашка и Гребен планина."

Специален природен резерват "Ерма" се намира в югоизточната част на Сърбия и включва масива Гребен и Влашка планина, както и голяма част от водосборния басейн на река Ерма. Резерватът се простира на територията на общините Бабушница, Димитровград и Пирот, с площ от 7 000 хектара. Специален природен резерват "Ерма" е поверен за стопанисване на Държавно предприятие "Srbijašume" (Сръбска гора), клон Пирот. Резерватът е уникален комплекс от долини, варовикови скали, клисури.

СнимкаЗабавно приключение за малки и големи зарадва жителите на Враца. Образователната кампания беше за това какво може да се направи от опаковки на различни течности, които си купуваме от магазина, направени от картон, пластмаса и алуминий. Десетки деца във Враца се учиха как да събират разделно отпадъци, които след това да бъдат рециклирани. За целта на централния площад "Христо Ботев" беше построен еколабиринт. Преминаването през него беше част от познавателна игра за малчуганите. На излизане от лабиринта децата бяха радостни, защото бяха научили в кои от цветните контейнери се събира хартията и картона и как се рециклират:
 
"Разбрахме в какви контейнери трябва да изхвърляме хартията. Какво може да стане като изхвърлим отпадъка в правилното кошче... Сгрешихме само на един въпрос и научихме къде се изхвърля хартията... Беше интересно. Вътре има пердета с въпроси, написани на тях и стрелки. Отговорих на всички въпроси... Сгреших на 13-ти въпрос. Доволни сме...", разказаха малчуганите пред сътрудника ни Жоро Александров.

Освен еколабиринта имаше и шатри, в които можеха да се приготвят украшения с материали, които обикновено отиват в кофите за боклук.

Още по темите може д ачуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50