Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 октомври 2015 година

Снимка: Пламен Генчев

Националният трибагреник беше свален от пилона на видинския площад "Бдинци" с помощта на противопожарен автомобил на местната Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" този следобед. От местната управа обясниха за Радио ВИДИН, че причината за това е че, знамето трябва да бъде освежено за празника на града- Димитровден, на 26 октомври. Припомняме, по време на празничната церемония на 22 септември, посветена на Деня на независимостта, се оказа, че националният флаг се е оплел и не може да бъде свален от върха на пилона, заради това традиционния ритуал по тържественото му издигане не се състоя.

Териториалните статистически бюра на Националния статистически институт (НСИ) намаляват от 24 на шест, съобщиха от правителствената информационна служба. Териториалните статистически бюра ще са с центрове в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Това реши Министерският съвет като определи второстепенните разпоредители с бюджет към НСИ и одобри промени в утвърдените разходи за персонал по бюджета на Института за 2015 г.

Правителството одобри промени в техническите изисквания за изпълнение на дейности и осъществяване на обществени поръчки за избор на изпълнители по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщиха от правителствената пресслужба. С изменението ще се въведат референтни стойности за отделни дейности, за да се гарантира ефикасното изразходване на средствата. Лимитите ще бъдат публикувани в интернет-страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ще се актуализират на всеки три месеца при необходимост. Всяка община ще трябва да се съобразява с обявените референтни стойности за отделните дейности. Контрол по спазването им ще имат областните управители по ред, определен от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще предоставя от 2016 г. две електронни услуги. Едната от тях, която ще бъде електронизирана, е за издаване на разрешителни за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства съгласно Наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства, съобщи на пресконференцията за представянето на новите електронни услуги ръководителят на проекта инж. Десислава Янева. Втората услуга, която АПИ ще предоставя и по електронен път, е при разрешаването на движение на извънгабаритни и/или тежки превозни средства, които имат обща маса до 45 тона или натоварване на ос, което не превишава с повече от 30 % допустимите максимални натоварвания на ос. При този режим се заплаща само дължимата такса и се предоставя платежен документ, без да е необходимо издаване на разрешително.

Безплатното приложение LIMA вече може да се използва и за мобилните телефони с операционна система IOS, съобщават от АПИ. От една седмица иновативната технология предоставя в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища за мобилни телефони и таблети с операционна система Android, персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg. Очакваше се одобрение от "Apple" и за телефоните с  операционна система IOS. То е получено и от днес шофьорите и с тези мобилни устройства могат да ползват LIMA. До дни ще заработи и приложението за телефони с Windows Mobile.

Над 1 600 са нарушенията на здравословните и безопасни условия на труд във Видинско от началото на 2015 година. 52 са издадените актове до този момент, каза в "Цветовете на деня" директорът на Инспекцията по труда във Видин Илиян Митов: "Липсата на лични предпазни средства на работниците, липсата на работниците и служителите. Понякога се констатират и по-груби нарушения като липсата на заземяване- машини, което би довело до неприятни последици." 16 злополуки на работното място са станали във Видинско, каза още директорът на трудовата инспекция Илиян Митов

Нивата на реките в Дунавския басейн останаха без съществена промяна днес. Краткотрайни повишения във връзка с очакваните от утре дъждове са възможни, съобщават от Басейновата дирекция в Плевен. Повишенията се очакват западно от р. Огоста - Тополовец, Арчар, Лом, както и на р. Огоста и р. Искър- в горното и средното им течение.

Водоподаването в Лом бе спряно днес, като причина е тежка авария на напорен водопровод в района на село Добри дол. Водата бе спирана поетапно за целия град. Аварийни екипи на "ВиК"- Монтана отстраняват повредата и ще работят до пълното възстановяване на водоподаването в Лом. 

Държавното горско стопанство във Видин има достатъчно дърва за огрев. "Хората могат да си купят дърва от две обособени места извън града", каза директорът на стопанството Радослав Николов. Той обясни, че няма сключени договори с търговците на стоянката до паметника "Христо Ботев" във Видин. Затова и вероятно дървата, които те предлагат, са от частни гори. На 9 нарушители Държавното горско стопанство е съставило актове по Закона за горите само за последната седмица. От началото на годината са конфискувани 8 каруци, 14 моторни превозни средства и 8 бензино-моторни триона, допълни Николов.

38 жалби и сигнали са постъпили в Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин от началото на предизборната кампания. Най-честите нарушения са за лепене на плакати върху вече поставени и използване на абревиатура на друга партия в агитационни материали, което може да подведе избирателите. Шест подвижни секционни избирателни кутии ще има за изборите на 25 октомври в община Видин. Те ще обслужват трудноподвижни избиратели, които са подали заявление. Подвижните урни ще обслужват четири населени места- Дунавци, Градец, Капитановци и Слана бара. Избиратели от тези населени места, които желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, могат да подадат заявление до 19 октомври.

В община Видин са определени допълнително шест подвижни избирателни секции, които ще обслужват четири населени места, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия във Видин, Павел Петков. По две от подвижните секции ще са в Дунавци и Градец, по една в селата Капитановци и Слана бара.

Стопаните в две от 10-те общини във Врачанска област приключиха с жътвата на слънчогледа и царевицата. В нивите край Мизия земеделските производители прибраха продукцията от 27 366 декара с фуражната и 23 320 дка с маслодайната култура. В община Оряхово реколтирани са съответно 50 224 дка и 40 367 дка. Почти 80% от площите с царевица в община Криводол също са ожънати, а в Козлодуйско този процент е 90 на сто. На повече от 231 хиляди декара във Врачанска област е извършена предсеитбена подготовка, съобщиха още от областната дирекция по земеделие в града под Околчица. С торове са обработени 10 200 дка. Най-много са площите, готови за засяване в община Оряхово - 59 000, с 8 хиляди декара по-малко са нивите в община Мизия, а в община Враца те са 44 290 дка. Най-малко са площите, подготвени за сеитба през есента, в община Бяла Слатина, където има едва 3 000 декара. Дълбока оран не е правена в масивите на три общини във Врачанско- това са Козлодуй, Роман и Хайредин.

Националната служба за съвети в земеделието организира всеки четвъртък до края на октомври изнесени приемни в област Плевен, съобщи пресцентърът на службата. Екипите ще работят в общо 10 приемни в четири плевенски общини - Левски, Пордим, Червен бряг и Искър. Експертите ще дават на място актуална информация и съвети на нуждаещите се земеделски производители. Според предварителния график утре и на 15 октомври изнесените приемни ще бъдат в град Левски и град Пордим, а на 22-ри и 29 октомври експертите ще бъдат в общинските центрове- град Червен бряг и град Искър.

Министерството на здравеопазването изготви и публикува списък с първите 100 джипита, които са показали най-добри резултати в лечението и стабилизирането на пациенти с хронични заболявания, като захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. Класирането е направено от работна група в Министерството, като е отчетено какво е състоянието на пациентите, налагало ли им се е да стигат до болница. Сред 100-те класирани общопрактикуващите лекари в България , на 15-о място е д-р Дойчин Дойчинов от врачанското село Зверино. На 17 и 18 място са съответно д-р Венцислав Банов също от същото село и д-р Евелина Урукова от Враца. На 24-о  място е класиран д-р Николай Велчев от Бяла Слатина. Врачанкски лекари са класирани също на 43-о и на 75-о място. В класацията са намерили място и двама медици от област Монтана- те са на 68-о и 70-о място. В списъка на 100-те джипита- отличници в страната, липсват такива от област Видин. Здравният министър Петър Москов лансира идеята за бонуси за джипитата-отличници в началото на тази година и обяви, че в края на 2015 г. най-добрите ще получат бонус от 5 000 лева.

Главен инспектор Илиян Филипов е новият началник на Районното управление на МВР в Монтана. За добра работа Филипов е награждаван 9 пъти от министрите на вътрешните работи, главните секретари на Министерството и от ръководството на Областната дирекция на МВР в града. Той е завършил академията на МВР в София и е магистър по специалността "Противодействие на криминалната престъпност и опазване на обществения ред". Работи в системата от 1996 година, последната му работа е като началник на полицейския участък в град Чипровци.

20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана, съобщават от полицията. Досъдебно производство е образувано срещу шофьора на превозното средство. Служители на група "Охрана на обществения ред" при районното управление в града установили бял бус "Фиат Дукато" със софийска регистрация, собственост на 49-годишен мъж от Етрополе на 5 октомври, около 00.30 часа, в района на кръстовището на булевардите "Парта" и "Арнолди" в Монтана. Униформените открили в превозното средство 20 чужди граждани, като само деветима от тях били с документи, удостоверяващи иракско гражданство, както и с удостоверения, издадени от Държавната агенция за бежанците. Останалите 11 души са съпроводени до дом за временно настаняване на чужденци в София. Водачът на буса, 33-годишен жител на плевенското село Петърница, бил задържан за срок до 24 часа.На място са извършени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство по чл. 281 от Наказателния кодекс (който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева). Работата по случая продължава.

Окръжният съд във Видин не уважи искането на Република Киргизстан за екстрадиция на канадско-американския гражданин Ленард Хоменюк. Хоменюк, който е бивш изпълнителен директор на една от водещите в света златодобивни компании, преди години е ръководил  проект в бившата съветска република. Пътувал е с круизен кораб по Дунав и е задържан във Видин в края на юли заради червена бюлетина от Интерпол по искане на бившата съветска република, където има обвинения за участие в корупция. Мотивите на съда да не уважи искането, са липса на двустранно споразумение за екстрадиране между България и Киргизстан, както и че върховна прокуратура на бившата съветска република не е доказала дали е изтекла давността на предполагаемото престъпление. След процеса 68-годшният канадско-американски гражданин заяви, че е доволен от решението. Хоменюк благодари на българския съд, че не е изпълнил искането на една държава, която по думите му, дълги години показва, че няма уважение към правото на справедлив съдебен процес и спазването на човешките права. Решението на Видинския окръжен съд може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Софийски апелативен съд, но според прокурора по делото също няма основания искането за екстрадиция да бъде изпълнено.

СОУ "Васил Левски"- гр. Кула се включи днес в международната инициатива "Децата за децата" от "Глобалното картонено предизвикателство" в подкрепа на детското творчество и въображение. Проявата се организира от американската фондация "Imagination Foundation".  Събитието е ежегодно и през 2015 г. е неговото четвърто издание. Идеята на инициативата, която протече под формата на флаш моб, е да се подкрепи света, в който творчеството е основна социална значимост и се цени всяка детска инициатива. Повече от 200 000 деца от над 50 различни страни по света са се включили досега в "Картоненото предизвикателство". То се провежда в България за първи път тази година. Много български училища и детски институции от София, Варна, Велико Търново, Кюстендил и други по-малки градове и села вече са се включили в инициативата.

Локална младежка академия на Национален младежки форум ще се проведе от 8 до 11 октомври във Видин. Проявата цели насърчаване на включването на младежките организации и младите хора в процесите на формулиране на политики и вземане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво. "Прекрасно е, че и Видин може да бъде част от тази инициатива и поредица от събития, провели се вече в много други градове на България. До сега във Видин са подали мотивация за участие 48 участници. Капацитетът е 40 участници, но ще дадем възможност на всички да се включат. Залата ни е любезно предоставена от областната управа- Конферентния център. Лекциите, панелите и сесиите ще се водят както от звеното обучители на Национален младежки форум, така и от преподаватели, които ще пътуват до Видин", разказа за Радио ВИДИН обучителят Александра Мирчева.

Общо 27 метални пластики представя тази вечер в софийска галерия видинският скулптор Светлин Николаев. Изложбата със скулптори ще бъде в галерия "Минерва" в София до 4-ти ноември.

Симфониетата във Видин започва образователна инициатива от утре в Основно училище "Любен Каравелов". До март догодина, децата ще бъдат запознавани с основните инструменти, които се използват в оркестъра, както и ще слушат класическа музика, каза за Радио ВИДИН директорът на Симфониетата Мирослав Кръстев: "Цигулка, тромпет, флейта, валдхорна, фагот, виолончело, ударни инструменти. Преподавателите- колеги от Симфониета Видин ще запознаят децата със съответния инструмент, кратка история на създаване, развитие, възможности, кои композитори най-често са писали произведения за дадения инструмент и така нататък... Включени са още три училища- Основно училище "Иван Вазов", СОУ "Цар Симеон Велики" и ОУ "Свети Климент Охридски"."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34