Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 октомври 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Археологическото проучване на античния град Рациария край видинското село Арчар, което започна преди седмица, временно е спряно. Причината- дъждовното време и наводняването на част от обекта, обясни ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН: "Работихме четири дена и сега спряхме и не се знае кога ще продължим- може би в сряда, четвъртък... Има материали- монети, керамика, няколко находки..." 18 работници, двама студенти и археолози участват в проучването. Работата на обекта ще продължи около 15 дни, добави Здравко Димитров.

Екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана проверяват състоянието на речните корита и на микроязовирите в региона. Проверките са разпоредени със заповед на Областния управител, каза за Радио ВИДИН директорът на Регионалната инспекция, Деница Славкова: "Кампанията започна от миналата седмица и ще продължи до средата на ноември, при необходимост- и по-дълго време. Нямам всъщност информация, че има проблеми, накрая данните ще се обобщят." Повишение на нивата на реките се очакват днес и утре в Дунавския басейн в резултат на валежите, съобщиха от Басейновата дирекция "Дунавски район" - Плевен. Прогнозата се отнася за реките западно от река Огоста- Тимок, Тополовец, Видбол, Арчар, Лом, за горното течение на река Огоста, както и за река Искър, където се очаква покачването в средното и долното течение да продължи. Водните количества ще бъдат около и над средната стойност днес и утре.

28-годишен мъж от Лом е в много тежко състояние след пътен инцидент в града. Борислав Крумов е прегазен от автомобил в неделя през нощта докато се е прибирал вкъщи. Младият мъж е с мозъчна травма, потвърди за Радио ВИДИН директорът на МБАЛ "Свети Николай Чудотворец", д-р Георги Савков. По данни на ОД МВР Монтана, водачът, който е блъснал Борислав, е на 22 години и е арестуван. Той се е опитал да се укрие. Полицията го е открила, тъй като на мястото на инцидента е паднал регистрационният номер на колата му. Анатоли Цветанов е бил и пиян зад волана. Той е скрил колата след инцидента.

Във Враца ще има извънредно заседание на все още действащия Общински съвет. Това ще се случи в четвъртък, на 15 октомври, а началото на последната сесия на този местен парламент е от 10 часа в конферентната зала. Само три са точките от дневния ред, които са предвидени за разглеждане. По първата от тях ще говори временно изпълняващата правомощията на кмет на Враца Красимира Георгиева. Докладната представя информация за текущото касово изпълнение на бюджета на община Враца за първото полугодие на 2015 година. Втората докладна е за извършени промени по бюджета на общината към 30 юни 2015, а третата е за съгласуване на бизнес план за развитие на дейността на "В и К" ООД - Враца през 2016 година.

Общо 14 фирми подадоха своите оферти за участие в обществена поръчка за Инженеринг (проектиране, доставки, изпълнение на строително-монтажни работи и осъществяване на авторски надзор) на Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради в община Видин. 9-членна комисия отвори, разгледа и оцени кандидатстващите оферти по реда на тяхното входяване.

Комисар Боян Тасков е името на новоназначения заместник-директор на врачанската областна дирекция на МВР. Той работи в системата от 1993 година. Работил е като инспектор в сектор "Борба с организираната престъпност" и началник на Полицейското управление в Борован към Районното управление на полицията в Бяла Слатина.

Белоградчик за 35-а поредна година е домакин на традиционната есенна литературна среща, наречена "Поетическа обсерватория". Първата литературна вечер, посветена на новата българска поезия, е проведена през 1981 година, по инициатива на доц. Емил Павлов и Видинското дружество на писателите, съвместно със Съюза на българските писатели. Тази година водещ на "Поетическата обсерватория" е поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели. Със свои стихове участват поети от Видин, Монтана и София.

Трима видински ученици от Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" ще се запознаят с бита и културата на Русия по време на едноседмичната си екскурзия до страната. Информацията съобщи председателят на Руския клуб във Видин Елена Тодорова. Пътуването до Русия и запознаването с историята на най-голямата по територия държава в света, става възможно по линия на учебно-образователната инициатива "Здравствуй, Россия!".

Възпитаниците на врачанското СОУ "Никола Войводов" отново се включиха в благотворителната кампания "Капачка в действие". Те събират от лятото пластмасови капачки за благотворителни каузи, каза педагогическият съветник към училището, Пепа Фердинандова: "Идеята е да се събират пластмасови капачки, които се предават на определен пункт. С паричките се закупуват предмети, които са за социални домове."

Около 600 диабетици от Видин и областта ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти от Българската асоциация "Диабет". В пакетите са включени няколко вида храни, каза председателят на клуб "Диабет" в града Катина Велкова. Пакетите ще бъдат разпределени на хора с доход до 400 лева. Членовете на видинския клуб ще могат да ги получат на 16 октомври.

Утре /13 октомври/ от 10 часа в Областна администрация- зала 1 във Видин ще се проведе поредната среща от Националната обучителна кампания на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На срещата ще присъстват д-р Дамян Илиев - изпълнителен директор на БАБХ и Лили Стоянова от МЗХ. Поканени са животновъди и ветеринари от региона. Ще бъдат обсъдени и разяснени подготвените промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които целят да намалят риска от болести и зарази, включително при хората. Ще бъде оповестена епизоотичната обстановка в страната и на Балканите, както и регионалната политика и поземлени отношения.

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин организира юбилейна кръгла маса с международно участие, по повод 145 години от създаването й. Темата на форума е "От 1870 през вековете до днес". Директорът на библиотеката Десислава Иванова съобщи, че очакват гости от Румъния, Сърбия, Македония както и представители на библиотечната гилдия от страната. Кръглата маса ще бъде открита утре в 13 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34