Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областната здравна карта- бетонира статуквото или основа за по-добро здравеопазване

Как бе приета новата областна здравна карта в българския Северозапад? Какви са дейностите и как ще бъде разпределена легловата база според новия документ? Ще има ли ощетени лекари и пациенти? Отговорите на тези въпроси търсим днес в "Актуално" в "Посоките на делника".

"Областната здравна карта, по заповед на министъра на здравеопазването, се изготвя от Областна комисия, с председател Областният управител"- това каза пред Йорданка Петрова д-р Анета Ставрова, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца.

В Монтана потърсихме за коментар д-р Людмила Кънева, директор на Дирекция "Медицински дейности" към РЗИ.

"Съобразихме се с условията и направихме няколко предложения. От първичната извънболнична помощ за регион Монтана по методика са определени 93 общопрактикуващи лекари. Комисията предлага техният брой да е 96. За стоматолозите предложеният брой е 100, като това е съобразено с наличните специалисти. Относно болничната помощ се наложи намаление на леглата с 66 по методиката в различните отделения. В Берковица и Лом също е намален броят на болничните легла"
- каза пред Пламен Коцев д-р Кънева .

Областната здравна карта на област Видин също бе приета. Тя включва основни елементи на структурата и политиката за развитие на здравеопазването в региона за период от 3 години. В приетия окончателен вариант, тя ще бъде включена в изработването на националната здравна карта. Д-р Гергана Джамбова, директор на РЗИ Видин коментира пред Йорданка Петрова новата областна здравна карта.

"Предвижда се да бъде увеличен с петима броят на лекарите в първичната извънболнична помощ. Към момента общопрактикуващите лекари в областта са 65. По този начин се дава възможност в общините Грамада и Макреш да се разкрият лекарски практики, каквито досега не е имало, а в Кула, Ново село и Ружинци да се добавят по една към сега съществуващите. Предвижда се с трима повече да бъдат и практикуващите зъболекари в региона. Към момента общият брой на лекарите по дентална медицина в първичната извънболнична помощ е 93, разпределени в 91 индивидуални практики и 1 групова. Заложени са по-високи нива на необходимия брой специалисти в извънболничната медицинска помощ - 120 - по клинични специалности и 22-ма - по медико-диагностични специалности. Целта е да се преодолее неравнопоставеността по отношение на достъпа до специализирана извънболнична помощ между областния град и останалите общински центрове. Съществува неблагоприятна тенденция във възрастовата структура на лекарите специалисти с оглед дългосрочно кадрово обезпечаване на специализираната извънболнична помощ - 76% от лекарите, упражняващи придобитата специалност са във възрастова група от 35 г. до 60 г., останалите 24 % от лекарите с призната специалност са във възрастовата група над 60 г. Няма лекари с призната специалност на възраст до 35 г. и като цяло се очертава дефицит на специалисти по основни специалности. В областната здравна карта са заложени 228 повече легла в болничната помощ. Към момента броят им е 360. Областната здравна карта, заедно с всички карти на другите области в страната, служат като основа за създаване на Национална здравна карта. Когато тя се утвърди, ръководителите на лечебни заведения и лекарите трябва да се съобразят с тези вече окончателни решения" - обясни д-р Джамбова.

Методиката за изработване на областната здравна карта, обаче, бе оспорена преди дни пред Върховния административен съд от Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Сдружение на общинските болници в България, Федерация Български пациентски форум и Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според тях Националната здравна карта бетонира статуквото и се явява непреодолимо препятствие пред развитието на българското здравеопазване, защото забранява разкриването на нови лечебни заведения, разширяване на съществуващите и модернизацията им. С внесената в съда жалба се иска спиране на действието на методиката до окончателното произнасяне на съда.

Развоят на събитията по казуса предстои. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00