Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2015 година

Снимка: Цветомир Цветанов

Доброволци към Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин отбелязаха Световния ден за борба със СПИН- 1 декември. Младите хора посетиха институциите в града и раздадоха на служителите червени ленти, символизиращи съпричастност към хората, които живеят с болестта. Ивет Стоянова и нейни приятели от организацията посетиха Радио ВИДИН. В спортната зала започна и десетото издание на традиционния "Мач на звездите". Медиен партньор на проявата е Радио ВИДИН. Мотото на Световния ден е "Нулева СПИН стигма, нулева дискриминация". Посланието на доброволците е да не гледаме на хората с ХИВ/СПИН като на различни от нас, защото те не са.

За Световния ден за борба със СПИН Мобилният кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН проведе двудневна акция във видински училища. Не е регистриран нито един положителен кръвен тест. От началото на годината 333 лица са преминали през КАБКИС. Преобладаващата възраст са млади хора- между 20 и 29 години. За разлика от предишни години процентът на мъжете, преминали през кабинета, е по-висок. "През тази година няма открити положителни за ХИВ лица", каза за Радио ВИДИН директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Пепа Цветанова.

Враца отбеляза 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Бели, зелени и червени балони преминаха през центъра на града и на площад "Христо Ботев" изобразиха червената лентичка - символ на солидарност с ХИВ-позитивните и болните от СПИН. За финал стотиците балони полетяха в небето над Враца. В проведения Флашмоб по случай 1 декември - Световен ден за борба със СПИН, се включиха над 200 ученици от ПМГ "Акад. Иван Ценов", ЕГ "Йоан Екзарх", СОУ "Васил Кънчов", СОУ "Христо Ботев", Младежки център - Враца и Общински съвет по наркотичните вещества - Враца.

Ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Монтана си направиха безплатни тестове за СПИН, съобщи Петя Кирилова, главен инспектор в Регионалната здравна инспекция в Монтана. Доброволците от БЧК Монтана раздадоха брошури в града. Целта е младите хора да знаят как да се предпазват.

И днес продължиха инициативите, свързани с отбелязването на 127-та годишнина от смъртта на eкзарх Антим Първи във Видин. Пред Гробницата-паметник на Първия Български екзарх бе извършена заупокойна молитва, след което бяха поднасени венци и цветя. Деца от Литературен клуб "Иван Деспотов" представиха рецитал "Песен за Антим Първи", изпята за първи път на 11 март 1872 г. при пристигането на Антим Първи на пристанището в гр. Русе. По-късно се състоя среща с официалните гости в сградата на Видинска света митрополия.

Всеки здравноосигурен може да смени своя личен лекар от 1-ви до 31-ви декември. Необходимо е пациентът да попълни регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар с новоизбрания личен лекар. Изборът на личен лекар за деца и младежи до 18 години се извършва от родител. Над 2 200 здравноосигурени жители на Видинска област са сменили личния си лекар през декември 2014 година.

От днес, 1 декември 2015 година Елка Георгиева встъпи в длъжност като заместник областен управител на област Видин. Тя е назначена със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. Елка Георгиева влиза в екипа на областния управител Момчил Станков на мястото на новоизбрания кмет на община Видин Огнян Ценков. Тя е била заместник областен управител на Видин в периода 2009-2013 г.

От днес трябва да започне ревизия на общинско предприятие "Пазари и паркинги", която да установи как функционира "Синята зона" във Видин. Малко повече от 116 хиляди лева за постъпленията за синята зона от 2013 година до края на октомрви. "Общината за тези три години реализира загуба от 6 хиляди 108 лв", каза кметът Огнян Ценков. Ще бъде извършен обстоен анализ, за да се установи трябва ли да продължи използванието на синята зона.

Днес е срокът за представяне на отчетите от участниците в местните избори пред Сметната палата. До вчера отчети са подали 304 местни коалиции - от общо 424, участвали в изборите; 196 инициативни комитета и 56 партии. Сметната палата ще публикува отчетите на партиите, коалициите и инициативните комитети до 15 дни след изтичането на срока за представянето им.

Работодателите и самоосигуряващите се лица могат от днес да се регистрират на сайта на Националния осигурителен институт, за да подават по електронен път документи за изплащане на парични обезщетения. И сега работодателите подават документи за изплащане на обезщетения, но ходят до поделенията на Националния осигурителен институт и обикновено носят декларациите за изплащане на електронен носител. След 1 януари става задължително подаването по електронен път и с електронен подпис.

Във Видин е възстановено еднопосочното движение по ул. "Цар Симеон Велики"  от кръстовището с ул. "Райна Княгиня" до кръстовището с ул. "Широка", съобщиха от пресслужбата на общината. То беше отменено заради ремонтите по водния цикъл на града.

До дни Административен съд Видин ще се произнесе по делото, образувано по жалба на няколко политически партии и кандидати за общински съветници против Решение на Общинската избирателна комисия във Видин за избор на общински съветници.
Оттеглени бяха исканията за повторно преброяване на бюлетините, които първоначално имаха партия "Нова алтернатива", Никола Лилков, кандидат за съветник от същата партия, Радослав Георгиев, кандидат от листата на Коалиция "Единни за промяна" и Росица Кирова, която е общински съветник от колицията. Съдът заличи назначената експертиза, чрез която трябваше да се извърши преброяване и отчитане на действителни и недействителни бюлетини, както и всички преференции само за посочените лица и политически партии.


Екипи от врачанския батальон са неутрализирали за една година десетки стари, невзривени боеприпаси, намерени на различни места в областите Видин, Монтана и Враца. Поделението е единственото военно формирование в региона и беше възстановено преди една година. "Нееднократно батальонът е участвал, съвместно заедно с колегите от МВР, които ги намират, локализират и съхраняват до идването на екипа", каза Емил Костов, началник на личния състав към поделението. Врачанските военни са участвали и в овладяването на няколко критични ситуации, породени от тежката зима миналата година. Припомням, че закриването на поделението преди няколко години предизвика остра реакция сред местната общественост. Година след възстановяването му Радослав Гетов от инициативния комитет срещу затварянето на батальона посочи икономическия и социален ефект за района:"500 млади хора се върнаха в нашия град, в нашата община."

Данъците в община Белоградчик няма да бъдат променяни през 2016 година. Единствено увеличаване размера на таксата за битови отпадъци ще се наложи поради допълнителните разходи, необходими за транспортиране до регионалното депо в землището на с. Жеглица, община Видин. Това стана ясно на публичното обсъждане на проекта за бюджет за следващата година, водено от кмета Борис Николов. Предвидено е увеличение на стандартите в секция Образование с 6 % и в Здравеопазване с 11% спрямо миналата година.

Враца е сред първите 3 области в България, които имат разработена и утвърдена стратегия за развитието на социалните услуги в периода 2016-2020 година - това обяви губернаторът Малина Николова по време на заседание на Областния съвет за развитие. Планира се изграждането на 6 центъра за обществена подкрепа, по един в Борован, Бяла Слатина, Враца, Мездра, Хайредин и Оряхово. На територията на общините Бяла Слатина и Враца ще бъдат разкрити центрове за социална рехабилитация и интеграция, а социалната услуга за деца и възрастни със и без увреждания ще бъде разширена чрез изграждане на дневни центрове в общините Бяла Слатина, Козлодуй, Мизия, Мездра, Оряхово, Роман и Хайредин.В стратегическия документ е заложено и разкриването на общо 26 центъра за настаняване от семеен тип.

От днес касовите бележки на участниците в лотарията на НАП и МФ могат да бъдат регистрирани и чрез телефона на агенцията 0700 18700. Обаждането е на цената на градски разговор от стационарен телефон или според тарифния план на мобилните оператори. До момента сайтът на играта www.kasovbon.bg е посетен над 2.5 млн. пъти, регистрирани са близо 1.5 млн. касови бележки на обща стойност 20 млн. лв. Голямата награда лек автомобил с всички екстри ще бъде изтеглена по Коледа догодина.

Драматично-кукленият театър във Враца ще продължи една своя традиция в навечерието на едни от най-светлите празници - Коледа и Нова година, да дава възможност на деца и лица с по-нисък социален статус и финансови възможности да посещават театрални постановки. Подобна инициатива се случва благодарение на дарители, фирми и бизнесмени от Враца и региона. Още тази вечер 20 талантливи тийнейджъри с вкус към театъра от СОУ "Козма Тричков" във Враца ще гледат едно от най-новите заглавия в репертоара - "Нора" от Хенрик Ибсен. Достъпът до театралната постановка е подсигурен благодарение на Сдружение с нестопанска цел "Атлит".

Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана разполага от днес, 1 декември, с електронен каталог. Той е достъпен на сайта на институцията- www.montanalib.com. В Електронния каталог може да търсите  заглавия на книги, статии, периодични издания, както и некнижни носители на информация - филми и музика, посочват от библиотеката.

Коледен занаятчииски базар отвори врати на общинския пазар в Монтана. Идеята е на управителя инж. Стилиян Каменов. Съдове от керамика, сувенири, картини, лакомства и топла скара ще радват клиентите на пазара да края на декември. Дядо Коледа посрещна най-малките жители на Монтана. Водосвет извършиха свещениците от храма в Монтана. Кметът на Монтана Златко Живков откри базара и бе първия клиент на занаятчиите. С откриването на базара бе поставено началото на Коледните и новогодишните празници.  По-късно бе запалена и коледната елха на площад "Жеравица". В празника участва вокално-танцова формация"Звезден прах".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02