Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да посрещнеш Нова година без дом

Новите социални жилища във Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Снежинка Маринова от Видин е самотно живееща вдовица и иска да бъде настанена в социално жилище. Жената, обаче, среща затруднения. Днешният 30 декември е крайният срок, който й е даден, за да напусне мазето, обитавано от нея. В него няма тоалетна и жената плаща наем от 50 лева, за да живее там. Месечната наследствена пенсия на Снежинка е около 160 лева. С тези пари жената трябва да преживява. Тя потърси за съдействие Радио ВИДИН.

"Подала съм всичките необходими документи, но така и не попаднах в първите настанени в новите социални жилища. Не знам защо, но не ме допускат в сградата на Общината, за да попитам какво се случва и има ли надежда да бъда настанена.

Снежинка МариноваВ мазето, в което сега живея, няма тоалетна и е студено. Днес е крайният срок, който ми бе поставен, за да го напусна. От утре не знам какво ще се случи и къде ще посрещна Новата година"
- такава бе човешката изповед на Снежинка Маринова.

Тази година във Видин бяха открити нови жилища, предназначени за 280 социално слаби граждани. В квартал "Гео Милев" бяха изградени четири двуетажни сгради с 30 жилища, тип мезонети. 50 апартамента са оформени в други 9 съществуващи едноетажни сгради в квартал "Строител". В тях има по две спални, дневна и кухненски бокс. Всяко жилище е снабдено с климатик. На двете места ще живеят общо 280 души. Социалните жилища са собственост на общината. В тях новодомците могат да живеят пет години срещу наем. За квадратен метър се заплаща по 1 лев, като общата сума варира от 40 до 95 лв., в зависимост от големината на жилището.

Мария Хаджипетрова
е позната на Снежинка Маринова и, когато научава за нейните премеждия, я упътва да потърси помощ да се даде гласност на проблема от Радио ВИДИН.

"Не мога да я оставя така. Познаваме се от много години. Ако трябва, ще я прибера временно у дома, но няма да я оставя на улицата. Тя е много добра и препатила жена. Искам да попитам Община Видин и новото ръководство така ли ще си партнираме и занапред"
- каза Мария.

Отправихме се и към Община Видин. От отдел "Жилищно настаняване" категорично ни отказаха коментар по темата. След няколко уговорки ни бе изпратен писмен отговор, в който се казва:

"Снежинка Кръстева Маринова има издадено решение от Комисията по картотекиране и настаняване в общински жилища на територията на община Видин. Лицето е картотекирано в пета група. Тъй като междувременно е внесено предложение до Общински съвет - Видин за промяна на състава на Комисията по картотекиране, след като влезе в сила решението на ОбС, ще бъде издадена заповед на кмета на общината за състава на комисията, в която влизат експерти от общинска администрация и общински съветници. В началото на следващата година новата комисия ще направи анализ на всички решения за картотекиране и при наличие на свободни жилища, отговарящи на нуждите на картотекираните граждани, те ще бъдат настанени."

Утре изпращаме старата и посрещаме Новата 2016 година. Снежинка не знае къде ще я посрещне. А студените зимни дни тепърва предстоят. За г-жа Маринова и хората като нея остава надеждата - надеждата за повече добрина и съпричастност при решаването на подобни проблеми. Проблеми, в които не всичко опира само до законово основание, а и до малко човечност...

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00