Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И през 2015 година видинските спортисти донесоха десетки медали и поводи за гордост

Снимка: Радио ВИДИН

Каква бе 2015 година за видинския спорт. Най-успешният клуб през последните години във Видин- по борба, самбо и джудо, продължава да държи високо ниво- спечели нови 43 медала. Доказателство за нивото на клуба е и десетката на най-добрите видински спортисти- в нея попаднаха трима състезатели- Денислав Лилков, Габриела Кирилова и петкратната носителка на титлата спортист номер 1 на Видин Цветелина Цветанова.

"За пети път ставам спортист №1 на града и съм много щастлива, това е невероятно за мен. Много съм доволна, това означава, че някой оценява моите постижения, оценява това, което правя за града ни.", сподели Цветелина Цветанова, която през 2015 година от държавните първенства по борба, джудо и самбо спечели общо 6 златни и сребърни медала. Нареди се на девето място на Световното първенство по джудо, на пето на Европейските по джудо и по самбо и спечели сребърен медал от шампионата на Стария континент по самбо.

СнимкаПрез 2015 година спортист номер 2 на Видин Габриела Кирилова отбеляза 30 години състезателна дейност, тя е и успешен треньор в клуба по борба, самбо и джудо:

"Започнах с джудо през 1985 година, тогава самбо за жени в България нямаше. Попаднах в залата случайно, а през 2015 година правя 30 години спортна кариера в джудото, самбото и борбата."


Отново треньор №1 на годината във Видин е Пламен Петров:

"Амбициран съм на края на кариерата си да докажа, че ще направим изключително добри класирания и в джудото, който е олимпийски спорт. Дори си мисля, че ще отидем на олимпиада. Спортът е страхотно нещо- родители, не спирайте децата. Ако имат възможност да тренират нещо, каквото и да е, пускайте ги. Ще станат организирани, дисциплинирани, времето, прекарано в залата, не е загубено, децата трябва да спортуват!"

СнимкаДесетки медали от републиканските първенства спечелиха видинските гребци. Ако се съберат отличията на двата местни клуба, видинската школа се нарежда на първо място в страната. "Ванто Видин" завоюва 34 медала в най-важното си за годината състезание- Държавния индивидуален шампионат по кану-каяк.

"Стремим се да участваме във всички възрасти. Имаме навсякъде сериозно участие и ако успеем да задържим темпото, с което работим, смятам, че няма да имаме проблеми. Набрали сме скорост, знаем как да го направим- много малко ни трябва още и във всички конфигурации ще сме първи", обясни старши-треньорът на клуб "Ванто Видин" Стефан Илиев.

СнимкаДругият видински клуб по кану-каяк "Бдин 77" също се представи успешно в държавните първенства. Спечели няколко медала в индивидуалния шампионат и две отборни купи.

"Пожелавам на децата да си постигнат целите, защото доста труд хвърлиха, пораснаха, станаха много по-дисциплинирани и изпълнителни.", каза Стефан Иванов, треньор в "Бдин 77".

СнимкаБоксов клуб "Бдин" Видин вече се утвърди като водеща спортна школа. През изминалата година три състезателки попаднаха в ТОП 10 на града, а видинските боксьори спечелиха редица медали и отличия.

"Успешна година за боксовия клуб. Причината за това са новите условия, при които тренираме и завишеният критерий при тренировките. Може би най-големият ни успех е участието на Елина Георгиева на Европейско първенство, имайки предвид факта, че повече от 20 години видински боксьор не е участвал на Европейско първенство. Алекс Георгиев пък бе привлечен от най-добрата българска боксова школа в момента- "Локомотив" София.", разказа старши-треньорът на боксовия клуб Кирил Бушев.

СнимкаКлубът по ММА "Бъдин" също се утвърждава в шампионатите на новия и атрактивен спорт. Безспорен талант е Емил Николов, който спечели Европейския шампионски пояс по санда в категория до 65 килограма, шампионския пояс по К-1 на международна ММА-верига, спечели и ММА-срещата си с англичанина Вини Болдуин на турнир за млади таланти в Лондон. В ТОП 10 на Видин заслужено влезе и трикратният държавен шампион Калоян Кръстев. През 2015 година състезателите на клуба по ММА донесоха на Видин общо 19 медала. Старши-треньор е Любен Гешев:

"За една година спечелихме 19 медала, участваме вече и в професионални състезания. Предстои да получим лиценз за К1, кикбокс и муай-тай и продължаваме напред. Имаме много талантливи деца, през 2016 година очаквам да вземем повече медали."

СнимкаГеорги Георгиев от СК по културизъм "Бъдин" с личен треньор Светломир Гергов за поредна година е сред най-добрите видински спортисти. Нарeди се на четвърто място в Европейската олимпиада в Баку, Азербайджан, а по-късно стана републикански шампион в категория до 168 см. класически културизъм:

"Влязох във фитнес зала за пръв път преди 25 години. Първото ми състезание беше през 2002 година, оттогава не съм прекъсвал състезателната си дейност. Хубав спорт е, за мен е начин на живот. За тези години съм четири пъти републикански шампион и седем пъти вицешампион. Имам намерение да участвам в Европейско първенство."



СнимкаУспешно се изявяват и състезателите на клуба по тенис на маса "Бдинци 2000" със старши-треньор Галя Панкова:

"Новата състезателна година започваме с пълен комплект картотекирани състезатели. Участваме в "А" група жени, "В1" мъже, девойки и младежи до 21 години, юноши и девойки старша възраст, юноши и девойки младша възраст и момчета и момичета до 12 години. Това значи и пълен комплект състезания. Нямаме никаква почивка."



СнимкаАвтомобилен спортен клуб "Жико Моторспорт" продължава да радва видинчани с организирането на рали-състезания. През 2015 година Видин бе домакин на Автомобилното шоу Тайм Атак, първия етап от държавното първенство по ралиспринт- "Вида 2015", четвъртия кръг от националния шампионат по раликрос, третия кръг от Българския дрифт шампионат. Васил Василев се нареди на първо място в генералното класиране на Държавното първенство по раликрос, на трета позиция е Иван Иванов.




СнимкаШахматен клуб "Найден Войнов" и през 2015 година организира няколко големи и ученически турнири, успешно развива шахматана си школа, партнира си с училища и детски градини. Председателят на клуба Евтим Стефанов:

"Школата продължава да функционира, работи на пълни обороти и събира нови членове, амбицирани да се докажат и напреднат в турнирите. Искаме да развием идеята "шах в училище", всяка година разширяваме броя на училищата, в които в рамките на начален курс от 1 до 4 клас учителите водят шах на учениците. Това е един много добър проект, който спокойно може да премине в национален мащаб. Шахът дава много за израстването на децата и формира в тях качества, които са много полезни в училище." 


СнимкаКлубът по бойни изкуства "Видин", ръководен от сенсей Вардан Папикян продължава да учи видинските каратеки на възпитание, дух, дисциплина и правилно мислене. Отново организира обучителни семинари с водещи български специалисти, провежда състезания и игри, участва в турнири в други градове.





СнимкаАктивно и през 2015 година работи Ученически спортен  клуб "Шампион". Клубът администрира ученическите игри, които са от Държавния спортен календар на страната. Организира ученическата баскетболна лига и традиционния мач на звездите. Провежда верига от стрийтболни турнири и баскетбол 3х3. Клубът работи и Програмата на Министерството на младежта и спорта "Спорт за децата в свободното време", в рамките на която се осигуряват безплатни спортни занимания през ваканцията.




СнимкаМладите танцьори от видинския Клуб по спортни танци "Елит-Тим" Преслав Красимиров и Надежда Велкова, Калин Герасимов и Калина Ташева, Мартин Митков и Елена Петрова завоюваха призови класирания на Държавните първенства. 








СнимкаДобра новина за видинския спорт е възраждането на леката атлетика. С нелеката задача се е заел новоучреденият спортен клуб "Бдин Атлетик" с председател Николай Найденов:

"Има много добри, силни и можещи деца, но с тях трябва да се работи. През 2016 година ни предстоят много стартове, ще се борим за добри класирания и медали. Видин винаги е давал много добри състезатели, национални състезатели, републикански шампиони, участници на Олимпийски игри, това е нашата цел за следващите години."


СнимкаФутболният "Бдин 1923" завърши на четвърта позиция сезон 2014-2015 година в Северозападната "В" група. След края на есенния дял на шампионата от настоящето първенство отборът отново е на четвърто място. Съставът е подмладен, а за наставник бе привлечен опитният специалист Любомир Симов:

"С оглед на реалните възможности и обстановката в клуба, смятам, че четвъртото място е нормално и заслужено. Целта, която ми беше поставена, бе да развиваме юношите и отборът да играе приличен футбол, като нямахме поставена цел за конкретно класиране. С оглед на това, момчетата се представиха на ниво. Постигнахме заложеното."

СнимкаДругият видински футболен клуб- ДФК "Видин" продължава активно да работи с деца. През изтеклата година се представи успешно в държавните първенства и участва в няколко международни турнира. Клубът вече има и свой дом- тренировките се провеждат на терена в спортния комплекс "Колодрума". Треньори са Петър Митев и Светослав Петков:

"Опитваме се да осигурим много добри условия за децата. Родителите са много доволни, вече не се притесняват докога, къде и как ще тренират децата им."




Снимка"Видабаскет". Въпреки хроничния недостиг на средства в клуба, видинските баскетболисти успешно защитават името на местната школа в шампионата на мъжката "А" група. Предишният сезон завършиха в златната среда на класирането, а през настоящото първенство са на трето място във временното класиране на регион "Запад". Старши-треньор на клуба е утвърденият специалист Николай Колев:

"Мога да кажа, че тази година е успешна за баскетбола във Видин, защото сме единствения отбор с почти никакъв бюджет. Другите отбори в групата имат бюджет между 70 и 150 хиляди лева, а ние- около 20 хиляди. Добро представяне има и при юношите и кадетите, които засега са първи в региона."

СнимкаПрез състезателната 2014-2015 г. волейболният клуб "Бдин-Вида" участва с четири възрастови групи, като всичките достигнаха до финалната фаза и заеха призови места на регионални първенства. През новата спортно-състезателна 2015-2016 година, клубът участва в държавните първенства на Българската федерация по волейбол с 6 отбора.

"Измина един успешен сезон за волейболен клуб "Бдин-Вида". Участвахме с 4 отбора в Държавното първенство. И четирите се класираха в първата осмица. Момичетата до 10 години станаха шампионки, момичетата до 12 години спечелиха сребърните медали, 13-годишните са седми, за мен най-доброто представяне беше на 15-годишните, които са на четвърто място, като зад нас останаха отборите на школи с по-големи възможности като Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Разлог, ЦСКА, "Звезди", каза Снежка Гечева, старши-треньор на "Бдин-Вида".

СнимкаМного усилия полага и областният съвет на Българския футболен съюз. Освен че администрира областните първенства по футбол, организира и редица турнири за подрастващите през цялата година. Престиж за Видин е и избора на председателя на съвета Иво Марков за делегат в "А" футболна група:

"Това е действително признание, тъй като в Северозападна България няма друг делегат в "А" група. Приемам го като награда за труда, който полагам най-вече в детско-юношеския футбол. Това е признание и за работата на Областния съвет като цяло. Отговорността е много голяма, но и честта е голяма."

СнимкаВидинчанката Димитрина Милкова бе обявена за "Жена съдия на годината" на церемонията, организирана от асоциацията на футболните рефери в България.

"Не съжалявам за нито една минута, отделена на съдийството в моя живот. То е призвание и съдба", каза Димитрина.






Снимка

През изтеклата година видинският спорт получи поредно признание. Президентът Росен Плевнелиев удостои с висшо държавно отличие видинлията Иван Стефанов. Той получи медал "За заслуга" за големите му постижения в областта на спорта. През последните 30 години на миналия век заслужилият треньор по кану-каяк ръководи всички състави на националния отбор.





СнимкаВнимание заслужават и видинските спортисти, които, поради една или друга причина, вече не тренират в родния си град, но именно тук се изградиха като шампиони. Каякарът Борис Недялков се утвърди като водещ български състезател. През миналата година участва в Европейското първенство в Чехия, завоюва златен медал от Държавния индивидуален шампионат, за поредна година е спортен талант на водещ букмейкър и спечели анкетата за "Спортен талант на публиката".



СнимкаБоряна Борисова е едва на 17 години, но вече завоюва от републикански и международни състезания близо 100 медала. Изтеклата година е сред най-успешните в кариерата на видинчанката, която учи в спортното училище в Сливен:

"През тази година участвах в седем републикански състезания в три различни спорта. Четири от тях бяха по джудо- във всички възрастови групи, в които мога да участвам, две по самбо и едно по борба. От всичките взех златните медали и съм част от националните отбори. По-добрите ми класирания на международни състезания са сребърния медал от Европейската купа по джудо в Загреб, златния медал от Европейското по самбо в Сърбия, най-ценен ми е бронзовия медал от Световното първенство по борба в Сараево."

Всички тези редове са доказателство, че въпреки финансовите трудности, остарялата и амортизирата база, намаляващия брой на децата, видинският спорт все още е жив, постига забележителни успехи и достойно се мери, а често пъти превъзхожда, далеч по-големи и богати градове и най-вече, че има бъдеще. Дано олимпийската 2016 година е още по-успешна!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локомотив" Мездра посреща утре "Дреновец"

В събота от 17:00 часа „Локомотив” Мездра ще посрещне на своя терен „Дреновец” в среща от 25 кръг на Северозападната трета лига. Позицията, която „железничарите” заемат в класирането – 5-ти с актив от 40 точки и голова разлика 43:27 ги задължава да вземат 3-те точки убедително. Гостите са 11-ти със скромен актив от 21 точки и голова разлика 43:27...

публикувано на 26.04.24 в 16:01

"Монтана" подаде жалба срещу съдиите от петия мач с "Берое"

Ръководството на "Монтана" е изпратило видео запис на федерацията по баскетбол с моментите на отсъжданията на съдиите от петия мач с "Берое" /Стара Загора/. Треньорът Преслав Пешев сподели, че според него е имало неправилни отсъждания срещу "Монтана": "Няма със сигурност да оставим нещата така. Искаме, ако има някаква грешка, човекът, която я е..

публикувано на 26.04.24 в 14:38

Златко Живков към баскетболистките на "Монтана": За мен вие сте победители

Кметът на Монтана Златко Живков прие баскетболистките, които взеха сребърните медали в шампионата при жените. Титлата спечели Берое /Стара Загора/ след пети мач у дома: "Благодаря, момичета, за участието и за шампионата, който приключихме. За съжаление, не можем да сложим една звезда в залата. Не ни стигна една точка и няколко секунди, за да..

публикувано на 26.04.24 в 14:29

Приключи Първият шахматен турнир за Купата на Община Ружинци

Първи турнир по шахмат за Купата на Община Ружинци се проведе в село Дреновец. Турнирът е организиран от сдружение "Достоен живот 22". От Общината е осигурен награден фонд за участниците. 36 се включиха в турнира.  С първи шахматен ход на масата кметът на Ружинци Александър Александров даде началото. Купата спечели Петър Цаков от Козлодуй, съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Съдии от столицата за мача на "Бдин" в събота

Съдийска бригада от София ще ръководи срещата от 30-ия кръг на Втора футболна лига между отборите на "Бдин" Видин и "Литекс" Ловеч. За главен съдия е определен опитният арбитър Димитър Буров, който е служител на НСО, ще му помагат Мартин Ангелов и Владимир Велев. Четвърти съдия Валентин Стефанов, съдийски наблюдател Иво Боев. Срещата е в събота, 27 април,..

публикувано на 25.04.24 в 14:21

Денислав Сталев ще ръководи дербито във Варна

Денислав Сталев бе назначен да бъде главен съдия на дербито на 30-ия кръг на Втора лига във Варна. В събота, от 13:15 часа, арбитърът ще изведе футболистите на лидера "Спартак" и гостите от "Монтана", които са на четвърто място в класирането. Негови помощници ще бъдат Желязко Пилатов и Месут Ахмедов. Четвърти арбитър е Георги Стоянов, а делегат на..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

"Монтана" губи защитник за гостуването във Варна

Централният защитник на футболния "Монтана" Костадин Илиев е със спрени състезателни права за един мач, реши Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз. Бранителят получи червен картон в домакинската среща с "Беласица" /Петрич/ и ще изтърпи наказанието си този кръг, когато "Монтана" гостува на "Спартак" /Варна/. Илиев ще трябва да заплати и..

публикувано на 25.04.24 в 13:30