Доброволци посещават всеки месец деца от домовете за сираци в Северозапада

Автор:
Снимка: радио ВИДИН
От няколко години доброволци на фондация "Подарете книга" посещават домове за деца, лишени от родителска грижа, в северозападна България. Много от доброволците вече станаха приятели с децата в домовете, гостуват им веднъж в месеца, говорят си с тях по телефона или по интернет. Това каза за Радио Видин председателя на фондацията Благовеста Пугьова:


" Започнахме преди 5 години. Всъщност първото ни посещение беше в дома в Берковица. Идеята ни беше - тръгнахме наивно да подаряваме книги на децата, обаче видяхме, че ако книгите стоят на рафта никой не ги чете и много бързо променихме структурата. Целта ни беше да водим повече хора, отколкото книги при децата, да мотивираме доброволци да станат приятели с тези деца. Няма дори някаква конкретна програма. Не е нужно да изпълняват някакви задачи доброволците. Идеята е просто да си говорят с децата, да си играят, да си общуват. Когато вече видиш някое дете 3-4 пъти то ти има доверие, тогава вече е много по-лесно да се опиташ да му наложиш, да му препоръчаш или да го запалиш да чете книги. Това вече го правим всеки месец, пътуваме до домовете, с които работим. В северозападна България това са Лом, Враца, Берковица, Монтана, Мездра."   

В инициативата, за разлика от други райони на страната, липсват местни доброволци, които да прекарват време с децата. До сега на посещения са идвали само хора, които се организират от столицата.

Инициативата ще е в домовете за деца, лишени от родителска грижа в Лом утре, 17 януари, а на 24 януари - във Враца и Берковица.

Вижте още

Жителите на Голямо Пещене отбелязаха 135-та годишнина от създаването на храм "Св. Георги"

С богата програма бе отбелязана 135-та годишнина от създаването на храм „Св. Георги“ в село Голямо Пещене . Водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от отец Кирил Велинов , а всички деца от населеното място получиха Библия.  Гост на празника бе кметът Калин Каменов , който подари икона на Св. Георги за храма и призова живущите в село Голямо..

публикувано на 21.09.19 в 16:50

Международен дискусионен форум се проведе в крепостта "Баба Вида"

В конферентната зала на крепостта "Баба Вида" се проведе международен форум "Многообразие, пристан и градска среда".   Събитието се организира от Фондация "Софийски дискусионен форум“ и Фондация "Интерактивна България". В него взеха  участие архитекти, археолози, урбанисти, историци от България, Великобритания, Франция, Чехия.  Гост на събитието бе..

публикувано на 21.09.19 в 15:00

Враца е домакин на фестивала "Изкуство и култура"

Фестивала "Изкуство и култура" бе открит вчера във Враца и ще продължи до неделя 22 септември .  Арт форумът бе открит от кмета Калин Каменов.  "През следващите дни във Враца ще могат да се видят различните форми на изкуството, благодарение на големия брой участници в пленера. Вярвам, че с общи усилия, градът ни ще се превърне в културната столица..

публикувано на 21.09.19 в 10:10
Бюро по труда- Враца

Безработните във врачанска област са два пъти повече от страната

Безработните във врачанска област са два пъти повече от нивото за страната, показват данните на бюрото по труда в края на месец август. В региона хората без препитание са 11.52%, докато този процент за страната е 5.26 на сто. Най-близо до държавните показатели е община Враца, където хората без препитание са с 1 стотна повече или 5.27%. В..

публикувано на 21.09.19 в 09:18

Снимката на 20 септември 2019 година

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия. Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични.  По данни на..

публикувано на 20.09.19 в 18:21

Готова е пречиствателната станция във Видин (видео)

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия, обясни кметът: "Реално вече с всички необходими документи и всички процедури. Пречиствателната станция за отпадъчни води е в завършен вид. Предстои..

публикувано на 20.09.19 в 17:55

Обновиха най-натоварената индустриална улица в Монтана

До края на септември ще приключи ремонтът на улица "Индустриална" в Монтана, определян като едно от предизвикателствата на строителния сезон, съобщиха от Община Монтана. Днес кметът Златко Живков премина с журналисти по трикилометровото трасе, което  е почти завършено. В момента се преасфалтират подходите на перпендикулярните улици към него...

публикувано на 20.09.19 в 17:28