Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 януари 2016 година

Снимка: Ваня Минева

До минус 18 градуса се очаква да паднат температурите на 20 януари, когато по стар стил се отбелязва Ивановден. Най-студено ще бъде сутринта, прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Очакваните отрицателни температури няма да са рекорд за града край Огоста. Студено ще остане времето до края на седмицата. Прогнозите за лошо време държат в пълна мобилизация кметовете на населените места от Северозапада. Очакват се ниски температури, студен вятър и поледици.

Продължават проблемите с електрозахранването в област Враца. От събота, вече трети ден без ток са 12 села в общините Мездра и Роман. Там без електричество са над 2 хил. души. Вчера в Оряхово и Козлодуй заради вятъра прекъсна електроснабдяването. В някои населени места в тези общини и днес авариите не бяха отстранени. От вчера без вода е град Роман. "Причината е авария в електропреносни съоръжения в село Струпец. Детските градини и Центърът за настаняване за деца и младежи в Роман са снабдени с вода", каза секретарят на Общината Маргарита Станева.

От община Враца призоваха да бъдат отстранени ледените висулки от сградите. На определени места в града е депонирана сол, която да се използва от гражданите при наличието на заледени участъци, съобщиха от общинската администрация. На територията на община Видин няма усложнения заради зимната обстановка. Няма селища без ток и вода, пътищата са проходими.

В Плевен кметът Георг Спартански и началникът на Регионалния инспекторат по образование Албена Тотева обсъдиха организацията на учебния процес и провеждането на учебни занятия в училищата на територията на общината заради прогнозите за ниски температури в следващите дни. Те предлагат на директорите на учебните заведения да обсъдят и по преценка да предприемат мерки за оптимизация на учебния процес и провеждането на учебните занятия. Целта на мерките е насочена към осигуряването на възможностите за достъп на учениците до учебните заведения в ранните часове на деня, както и безопасно прибиране по домовете след края на занятията.

Окръжна прокуратура Враца е внесла протест в Софийския апелативен съд срещу постановената мярка "домашен арест" на братята Иван и Десислав Дамянови, обвиняеми за смъртта на 18-годишния Тодор, съобщи говорителят на Окръжен съд Враца Снежана Наумова. Мярката е наложена в петък от състав на Окръжния съд. Прокуратурата поиска за двамата постоянна мярка "задържане под стража", но съдът постанови по-леката мярка- домашен арест. "Защитата на Иван и Десислав Дамянови също обжалва наложената от съда мярка за неотклонение", посочи съдия Наумова. Заседанието на Софийския апелативен съд по протеста и обжалването е насрочено за 26 януари.

Днес работа започна Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ). Близо месец борсата работеше в изпитателен режим, но от днес започнаха реалните сделки. На борсата ток продават държавните ТЕЦ "Марица изток 2", АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания, обясни Страхил Радовски от Българския енергиен холдинг. Очаква се продавачите на борсата да покажат действително колко струва електроенергията, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Участие в борсовата търговия днес можеха да вземат 17 търговеца.

Приемна за жителите на община Видин откриха общинските съветници от партия ГЕРБ. Десетина бяха записаните за първия приемен ден. Някои от хората имаха нужда от юридическа консултация. Представителите на ГЕРБ в Общинския съвет ще проемат граждани всеки вторник от 15:30 часа в офиса на партията в Речната гара. Предстои и организирането на изнесени приемни в населените места.

Административен съд Видин отмени Заповедите на Директора на ОД на МВР Видин, с които бяха наказани осем младши автоконтрольора в сектор "Пътна полиция", отдел "Охранителна полиция". Наказанията "порицание" бяха наложени заради неползването на микрофони при извършване на проверки на МПС и граждани. Според събраните доказателства по делата са установени технически проблеми с микрофоните за този период. Решенията по делата могат да бъдат обжалвани пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването им на страните.

Кметът на община Мездра Генади Събков е внесъл докладна в Общинския съвет, с която предлага удължаване на договора на управителя на МБАЛ Мездра- доктор Илиана Михайлова с още 3 години. В мотивите си Събков посочва, че през изминалите 3 години дружеството е постигнало добри резултати, а управителят е показал отговорно отношение при ръководенето му, предвид усложненото финансово състояние, условията за работа и нормативната уредба.

Дискусия на тема "Бедността в България" се проведе в Конферентната зала на Общински съвет Враца, инициирана от Института за пазарна икономика (ИПИ) и с подкрепата на Община Враца. В срещата участваха заместник кметът Петя Долапчиева, директори на училища, учители, представители на образователни институции, местен бизнес, Регионален инспекторат по образование, Дирекция "Бюро по труда", социални институции, Младежки център, Търговско-промишлена палата Враца и др. Икономистът Петър Ганев от ИПИ презентира представителен анализ за икономическото и социалното развитие на Област Враца по следните показатели: доходи, инфраструктура, пазар на труда, данъци, такси, администрация, образование, здравеопазване, околна среда, култура, демографска среда, сигурност и правосъдие. По време на дискусията бяха очертани редица проблеми, като основен фокус бе поставен върху образованието и пазара на труда в региона. Участниците в срещата обсъдиха работещи решения и набелязаха мерки за преодоляване на бедността чрез качествено образование и засилване на взаимодействието между заинтересованите страни.

Годишната декларация за облагане на доходите с баркод вече е публикувана на интернет страницата на НАП
. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения, напомнят от НАП. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията и да се попълни "офлайн". Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. От НАП напомнят също, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Подаването на декларацията с баркод става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 година, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кодът за вид плащане- 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет". От НАП съобщават още, че на интернет страницата на Агенцията е достъпна и декларацията за облагане с корпоративен данък с баркод. Фирмите подават декларации до края на март, като това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

На територията на област Видин 1 565 души са направили преизбор на личен лекар. Анализ на данните показва, че те са със 100 повече от юни 2015-та година, когато е предходният регламентиран период, през който сме могли да сменим личния си лекар или личния лекар на нашето дете. Поглед още една година назад показва, че 2 272 души са се регистрирали при друг личен лекар на територията на областта през декември 2014 година. За последните 10 години най-малко здравноосигурени са сменили личния си лекар през юни 2015 година. Два пъти в годината- през юни и декември, можем да упражним правото си на смяна на личен лекар. Тези периоди на преизбор са регламентирани в Националния рамков договор за медицинските дейности.

Община Видин е сред първите, включили се в кампания за рекламиране на вътрешния туризъм, инициатива на Министерството на туризма. Нейната цел е да насърчи вътрешния туризъм, като покаже емблематичните културно-исторически забележителности в България. Всяка община, която взима участие в инициативата, предоставя безвъзмездно билбордове, на които се рекламират атракции от други общини. Това е начин да се привлече вниманието на хората към историческото и природно богатство на страната ни. Рекламната кампания ще продължи около шест месеца, като очакванията са българските туристи да разгледат и опознаят родните забележителности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29