Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дреновец пазят вековните дървета, ще глобяват за неправилно изхвърлен боклук

Снимка: Радио ВИДИН

Днес в "Еко Свят" говорим за защитени дървета и видове риби. В село Дреновец, община Ружинци предстои да бъде обявено още едно дърво за вековно, а от природозащитната организация Световен фонд за дива природа се обявиха за държавна поликита за опазване на есетрите. В рубриката за лечебните растения ще ви срещнем с двама билкозаготвители от Карлово, които работят с култивирани билки.

Кметът на Дреновец Надя Иванова предложи още едно дърво от вида полски ясен в селото да бъде обявено за вековно.

Снимка"Не знам защо преди години са обявили за вековно само едното, което е пред читалището. Другото дърво, което е пред старото училище на Дреновец е много по- голямо. Ходих да го меря и обиколката на дънера му е близо 6 метра и може би е около 18-20 метра високо. Написах едно предложение до РИОСВ Монтана и очакваме от тях да дойдат, да го измерят и да го обявят за вековно", разбрахме от кмета Надя Иванова.

Целта е дървото да бъде запазено и да не го отсече някой. Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана ще дойдат през пролетта да огледат дървото и след това ще бъде обявено за вековно.

СнимкаОт регистъра на вековните дървета в България се вижда, че в село Дреновец има общо три защитени дървета. Последното от тях е полски дъб срещу старото кино. Вековното дърво е обявено за такова на 19.11.2007 година със заповед на тогавашния министър на околната среда Джевдет Чакъров. То е на възраст над 80 години, с височина над 15 метра и обиколка над 4 метра. Другите две дървета, вписани в регистъра, са от вида летен дъб и се намират на територията на Добридолския манастир. Обявени са за вековни със Заповед от 16 декември 1969 година и в момента са на 347 години, с височина над 18 метра.

СнимкаКметството на село Дреновец е поставило табели, които указват, че е забранено хвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Проблемът е, че хората продължават да изхвърлят боклуци на различни места, включително и в реката. Ще се налагат и глоби, категорична е Надя Иванова:

"Тъй като общината беше финансово зле, боклукът се събираше един път в месеца. И нали се сещате, че тези контейнери като се напълнят, просто преливат. Нашите улици излизат на реката. Тръгва си дядото за градината, напълва си каручката с боклука и като тръгне за към реката и към градините или лозето си, спре на края на уличката, изхвърли си боклука и си заминава."

Изхвърля се всякакъв боклук- строителни материали, торта от обора, растителен отпадък.


Докарани са допълнително 8 контейнера, ще се искат и още, защото сега са крайно недостатъчни. Боклукът вече се извозва 2 пъти месечно.

България удължи забраната за улов на есетри. Заповедта е в сила от началото на тази година. През 2015 г. природозащитната организация WWF пусна в река Дунав 50 000 малки чиги- вид есетрова риба. Потърсихме еколозите, за да чуем и тяхното мнение как да опазим останалите в реката застрашени от изчезване есетри.

"Удължаването на забраната за улов на есетри в Дунав и Черно море беше очаквана мярка и безспорно, според нас, необходима, но само тя едва ли ще е достатъчна за съхранението на популацията, тъй като са необходими и други сериозни действия, които страните около Дунав да предприемат. Знаете, забраната в България е от 2011 година, в Румъния- от 2006 година. За риби като есетрите, моруните живеят до 100 години, достигат полова зрялост на 14-18-годишна възраст, 5 или 10 години са малък срок, за да се видят някакви резултати от действието на подобна забрана", обясни Иван Радев от WWF.

СнимкаОт 6 вида дунавски есетри в момента в реката са останали 4 вида. От тях 3 са критично застрашени, а 1 е със статут на застрашен. 2 вида се смятат за изчезнали. Затова и само ограничаване на улова на есетри едва ли ще бъде достатъчно. Тези риби страдат както от улова, така и от унищожаване на местообитанията им. Хидровъзелът "Железни врата" спира движението на есетрите нагоре по течението. Така рибите разполагат с един малък участък от Дунав - от "Железни врата" до делтата на реката. Много е важно в тези 860 километра, които са им останали, да се създадат добри условия за съществуването им. Най- важно е дунавските държави да координират съвместно действията си за опазване на есетрите. Страните от долното поречие на реката са България, Румъния, Украйна и Сърбия. И в четирите има въведена забрана за улов на този вид застрашени риби.

Днес в рубриката за лечебните растения на България ви срещаме с двама билкозаготвители от Карлово- Стойчо Хубчев и Камен Костов. Двамата работят с култивирани билки, които предлагат в България и Германия. Повече за дейността им разказва Гергана Хрисчева от програма "Хоризонт" на БНР.

Билките се предлагат на фармацефтичния пазар в България и Германия. Партньори имат и в чаената индустрия от Словакия и Полша, детска козметична фирма в Чехия.

"От бизнеса с култивирани растения се печели", категоричен е Стойчо Хубчев.

100 души са заети в активния сезон с билкозаготовката- засаждане, отглеждане и бране на билките в района на Северна България. Фирмата има 4 пункта, където с помощта на други билкари се организира брането и изкупуването на лековитите растения.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50