Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво ти е Мерцедес, ако цяло село не те види

2
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Слушател на Радио ВИДИН ни изпрати преди дни снимка на джип, който е спрял върху тротоара и препречва входа към парка в близост до сградата на НАП и първа детска градина във Видин. От фотоса се вижда, че вече е счупена рампата за хора с увреждания, майки с колички и колоездачи.

Проблемът с неправилното паркиране определено вълнува видинчани. Освен че пречат на движението, колите рушат тротоарите и плочите в центъра, които бяха подменени преди месеци. Ето част от коментарите под публикацията на страницата на Радио ВИДИН във Фейсбук:


"Това е ежедневие, когато и да минете оттам винаги има коли на тротоара! Абсолютна простотия! И малкото хубави неща, които се правят в този град ние ги съсипваме...! Като не можем да живеем като бели хора, няма да се оплакваме, вината си е наша...Трябва да сложат колчета, така че да не могат да се качват колите на тротоара, а колички и велосипеди свободно да преминават. Да се разчита на съзнание и възпитание е загубена кауза... Най-обикновен селянин! Във Видин с лопата да ги ринеш! И се само във Видин... Иначе за какво ти е Мерцедес, ако цело село те не види? Трябват скоби и паяк за всички неправилно паркирали... Ако полицаите си вършат работата, няма да има такива своеволия.. Виждам много хора снимат и качват тук, а някой от Вас обади ли се на 112 и да извика КАТ? Да направят достатъчно паркоместа, тогава ще спираме всички там. Не може само да ни глобяват... "

"Тези, които имат власт, връзки и пари, правят редовно нарушения на пътя, а ако им направиш забележка, се стига до скандал и дори до саморазправа", каза наш слушател.

132 акта за неправилно паркиране и престой са съставени миналата година на нарушители, каза Ивайло Обретенов, старши инспектор в "Пътна полиция" във Видин:

"Местата за престой и паркиране на МПС са посочени в чл. 98, ал. 1 от Закона за движения по пътищата. Всички сме свидетели, че в последните години на територията на град Видин значително се увеличиха регистрираните автомобили, което също затруднява трафика и действително има доста точки, в които гражданите не се съобразяват, паркират, оставят автомобилите да стоят с часове. Такива точки са пред МОЛ Видин, където гражданите не съобразяват, че това е кръстовище и се затруднява движението по улица "Цар Симеон Велики", масово се спира и около пешеходните пътеки, така се затруднява пресичането и видимостта на шофьорите, често там пресичат деца, които могат внезапно да излязат на платното и да последва ПТП. Минималната санкция за неправилно паркиране е 20 лева, а максималната- 200 лева. През изминалата година служителите на Сектор "Пътна полиция" са установили доста нарушения за неправилен престой и паркиране във Видин. Съставени са 132 акта и 311 фиша. Немалко са и случаите, когато са съставени актове и фишове за нарушаване на пътни знаци- 173 акта и 468 фиша, като голяма част от тях са точно за нарушаване на пътен знак "В27"- "Забранени са престоят и паркирането". От миналата година на сайта на Областната дирекция на МВР Видин е публикуван e-mail адрес- mps-vidin@mvr.bg, на който гражданите свободно могат да подават направените снимки със своите данни за обратна връзка. До момента са подадени около 10 такива сигнала, при които водачите са издирени и санкционирани. Може да се сигнализира и на телефон 112."

Видинчани не са склонни да подават сигнали за нарушения до полицията, показва анкета на Десислава Андреева:

"На много места са паркирали неправилно, не можеш да минеш от коли. Имам причини да не подам сигнал, защото няма ефект... Направих забележка на един господин и нямате представа какъв поток от думи се изля върху мен... Няма паркинги, за да има нарушители, трябва да се обособят зони за паркиране. Като няма къде да паркираш, паркираш където и да е. Не бих подал сигнал в никакъв случай, защото шофьорите не са виновни, виновни са управляващите... Аз му спадам гумите, когато е паркирал пред вратата ми... Кой трезво мислещ човек ще подаде сигнал с името си срещу големците?"

В последно време става все по-популярно нарушителите да бъдат снимани и публикувани в социалните мрежи, може би за назидание. Подобна е и идеята на мобилното приложение "Гражданите", което позволява да упражниш граждански контрол на пътя, като снимаш и покажеш всеки нарушител, както и директно чрез него да сигнализираш "Пътна полиция". Досега чрез приложението са направени над 32 800 снимки на нарушители.

"Гражданското общество и това каква сила може да има то там, където държавата и институциите отсъстват, са доста подценявани", категорични са създателите на приложението.

Община Видин и Областната дирекция на МВР обмислят съвместни действия за справяне с нарушителите. Обсъжда се идеята общински служители заедно с представители на "Охранителна полиция" да патрулират и да съставят актове на неправилно паркиралите. Общината смята и да въведе скоби и репатриращ автомобил- т. нар. "паяк".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03