Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин отговори на протеста на архитектите

4
Проектът за реконструкция на централната пешеходна зона предвижда и подмяна на настилката
Снимка: Община Видин

Кметът на община Видин Огнян Ценков отговори на протестно писмо на Регионалната колегия на архитектите (виж по-долу в галерията) за спиране на изпълнението на втори и трети етап от проекта "Основна реконструкция на централна пешеходна зона".

"Архитектите от Видин протестираме срещу премахването на съществуващата настилка в централната пешеходна зона. Смятаме, че тя, изцяло построена от естествени камъни с различен цвят и състав е уникална", каза в "Посоките на делника" преди дни архитект Галя Антова, председател на видинската Камара на архитектите.

Промени в проектната документация вече са невъзможни. Проектите са приети по съответния надлежен ред и са съгласувани с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което означава, че за тяхното изпълнение ще има осигурено финансиране, е посочено в отговора на кмета.

"Едновременно с проекта е направена и актуализация на кадастралната карта на ЦГЧ (централна градска част- бел. ред.) и привеждането й в съответствие с плана за регулация на зоната. Съгласно обобщените данни от обществените обсъждания и анкетните карти, преобладаващо е мнението на хората за цялостна подмяна на старата, крайно неподходяща за външни условия, амортизирана и хлъзгаща се настилка от мрамор, гранит и дребни павета, с нова, от каменни плочи термо-лющен гранит, с много голяма трайност и специална обработка за постигане на максимална противохлъзгаща се повърхност", гласи още отговорът на кмета.

Ето и целия текст на писмото до архитектите, публикуван на интернет страницата на Община Видин:

До: Камара на архитектите в България

  Регионална колегия – град Видин

Относно: Протестно писмо N 9200-12691 от 07.03.2016 г.на КАБ до Общински съвет на гр. Видин, кмета на гр. Видин и гражданите на гр. Видин за спиране изпълнението на втори и трети етап от проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“ на гр. Видин   

  Уважаеми архитекти,

  Поздравявам ви за вашата загриженост за опазване на културните ценности на нашия град. Уверявам ви, че при разработката на ИПГВР на гр. Видин ние, като общинско ръководство, и конкретните проектанти сме се ръководели именно от това – да запазим в максимална степен нашето културно наследство за бъдещите поколения. Точно поради тази причина са избрани за реставририране и реновиране знакови сгради за нашия град, а именно сградите на Общинския театър, Художествената галерия, СОУ „Цар Симеон Велики“, Конака и Централната пешеходна зона, в която са разположени всичките тези знакови сгради. Проектите са приети по съответния надлежен ред и са съгласувани от МРРБ, което означава, че за тяхното изпълнение ще има осигурено финансиране. Промени в проектната документация вече са невъзможни.

  Във вашето протестно писмо са посочени аргументи срещу реализацията на проекта за Реконструкция на централната пешеходна зона, които, меко казано, ме учудват, защото голяма част от посоченото в писмото не отговаря на истината. Това означава, че или не сте добре запознати с проекта или писмото е написано с друга цел. Изразявам това мнение, защото част от архитектите, които фигурират в писмото са членове на ОЕСУТ към община Видин и са се разписали в съответните протоколи без изразено несъгласие с проекта  за Реконструкция на Централната пешеходна зона. Същите архитекти познават много добре проекта и остава неясна причината защо е настъпила промяна в техния начин на мислене. Явно не е от непознаване на проекта. Освен това, в протестното писмо фигурират само имена на архитекти, без съответните подписи под тях и то на хора, които отдавна не живеят в този град и не знаят какво се случва в него.

  За да не бъда многословен, прилагам кратко описание на съдържанието и целите на проекта, от където би трябвало да стане ясно, че по-голяма част от изнесеното във вашето писмо не отговаря на истината, а именно:

  Проектът „Основна реконструкция на централна пешеходна зона на гр. Видин”, обхваща  зоната от Театъра и река Дунав до кръстовището на ул. „Цар Симеон Велики” и ул. „Широка”, пред сградата на полицията.

  Поради голямата дължина на пешеходната зона, проектът е разделен на 5 самостоятелни етапа, които могат да се изпълняват независимо един от друг. Всеки самостоятелен етап съдържа всички проектни части, както следва: Архитектурна, Конструктивна, ЕЛ, ВиК, Паркоустройство и благоустройство, ПБЗ, ПУСО, Пожарна безопасност, Геодезия, Вертикална планировка, Част обществена сигурност с денонощно видеонаблюдение на цялата пешеходна зона.

  Едновременно с проекта е направена и актуализация на кадастралната карта на ЦГЧ и привеждането й в съответствие с плана за регулация на зоната. Съгласно обобщените данни от обществените обсъждания и анкетните карти, преобладаващо е мнението на хората за цялостна подмяна на старата, крайно неподходяща за външни условия, амортизирана и хлъзгаща се настилка от мрамор, гранит и дребни павета, с нова, от каменни плочи термо-лющен гранит, с много голяма трайност и специална обработка за постигане на максимална противохлъзгаща се повърхност. Освен това гражданите не одобряват категорично отделни акценти от пешеходната зона, като фонтана със скулптурната група „Вида, Гъмза и Кула”, както и Ротондата пред театъра, която освен това е и незаконно поставена. Ще бъдат уважени идеите на видинчани за поставяне на градски часовник, за монтаж на фонтанки за пиене на вода, както е било преди години, за възстановяване на четирите пилона със стоящи фенери, разположени в началото на градската градина, пред площада на театъра, монтаж на електронно информационно табло, ново енергоспестяващо LED осветление и нови модерни осветителни тела, осъществяване денонощно видео наблюдение за опазване на обществения ред, стилно, унифицирано подвижно обзавеждане – пейки, информационни колони, кошчета за боклук и други, както и търсене на единство на детайла по цялата дължина на пешеходната зона. В момента такова единство не съществува. Демонтираните при реконструкцията настилки и други материали ще се използват вторично по предназначение там, където е необходимо, в други части на града. От утилитарна гледна точка обаче, за всеки видински гражданин е ясно, че настилката, хубава или не, вече е тотално амортизирана, деформирана, изживяла времето си и както преди, така и сега, е крайно нефункционална при експлоатация – хлъзга се при мокро време, дори и като нова е била неравна и неудобна за движение на детски колички и дамски обувки, налице са масово счупени плочи, водосъбирателни елементи и решетки, както и пропадане на места на бетоновата основа, вследствие на подземни течове от водопровод или канализация. Срокът на годност на настилките вече безвъзвратно е изтекъл и е нужна подмяна.

  Реконструкцията на пешеходната зона е тотална. Подменя се изцяло подземната инфраструктура - водопровод, канализация, електрификация, видеонаблюдение, оптични кабели и други, след което се полага новата настилка. Запазват се всички основни акценти на пешеходната зона, които са предвидени и реализирани по стария проект, а именно фонтани, цветни партери и други. Предвидена е цялостна реновация на фонтаните, като се подменя изцяло ВиК системата, ЕЛ оборудването и автоматиката.   

  Премахват се всички вторично появили се елементи от пешеходната зона, които са монтирани в нарушение на стария проект: Ротондата пред театъра, Кръглият фонтан със скулптурна група пред сградата на Съдебната палата и партерното оформяне с цветарници и дорийски колони пред сградата на Конака. Тази еклектика не се вписва добре в околното пространство от сгради, оформени в стил виенски сецесион. Тези сгради са паметници на културата и са изградени в стил много по-различен от древногръцкия. Допуснато е огромно недоразумение, което в новия проект е отстранено.

  Всичките тези обекти, които в новия проект са предвидени за премахване, не са част от проекта на арх. Никифоров и са се появили нерегламентирано, по една или друга причина, през течение на тези много години. За повечето от тях няма проектна документация и разрешения за строеж, както и съгласуване за нито един от тях с Националния институт за паметници на културата /както се е казвал през онези години/. Поради тези причини те са незаконни и затова в новия проект същите не се запазват. Още повече, че при направените допитвания и обществени обсъждания с гражданите на гр. Видин се установи, че същите не са желани.

 Като имате предвид гореизложеното, става ясно, че проектът предвижда да се запазят всички основни елементи на пешеходната зона, предвидени в стария проект, които имат естетическа стойност, като фонтани, цветни партери и други. Премахват се само появилите се допълнително през годините и незаконно поставени – Ротонда, Скулптурната група пред Съдебната палата и групата цветарници пред Конака. Подменя се цялостно настилката и тотално цялата подземна инфраструктура, осветление, подвижно обзавeждане и други.

  Естетическата стойност на проектното предложение е обсъждано близо две години и всеки един видински гражданин е имал възможност да изкаже своето мнение, включително и КАБ. Сега, когато проектите са одобрени и готови за реализация е късно да се обсъждат каквито и да било естетически претенции, независимо дали са на обикновени граждани или на архитекти. Както казват умните хора, всяко нещо с времето си.
   
 В подкрепа на гореизложеното и за Ваша по-добра информация към настоящето писмо прилагам пълна справка за всички мероприятия проведени от общинското ръководство по подготовката и реализацията на мащабният проект по изготвянето ИПГВР на гр. Видин и последващата реализация на проектите предвидени в него.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Търнава отбелязват храмов празник

В белослатинското село Търнава стягат да отбележат днес тържествено храмовия празник на своята църква „Св. Апостол и евангелист Лука".  Мероприятията са организирани от кметството и местния благодетел Стилиян Чомаковски. Празничната литургия е от 11 часа в църквата, а от 12 часа на площада пред храма ще раздават традиционния курбан. Базар на местни..

публикувано на 18.10.24 в 09:57
Математическата гимназия

Урок показва как Видин да бъде по-зелен град

Събитието "Видин- зелен европейски град" организират днес от видинската ППМГ "Екзарх Антим I". Инициативата, която започва в 13:45 часа, е посветена на духовния празник на крайдунавския град - Димитровден. Предвиден е урок с ученици от прогимназиален етап (VI клас) на тема "Как да допринесем за по-зелен град", с практическа част какъв може да бъде..

публикувано на 18.10.24 в 09:50

Във Враца цъфнаха люляците

Във Враца цъфнаха люляци.  За необичайното явление съобщиха в социалната мрежа врачани, които са заснели цветове на растението на няколко места в града.  Според специалисти цъфтежът на люляците през есента се обяснява с горещото лято и топлите и слънчеви дни в края на септември и през октомври. 

публикувано на 18.10.24 в 09:47
Д-р Вилхелм Елисеев /вляво/, д-р Пламена Вълчева и д-р Борислав Милчев.

Наградиха изявени видински лекари

Изявени лекари бяха наградени на церемония, организирана от Районната колегия на Българския лекарски съюз във Видин. За всеотдайната си работа като ръководител на анестезиологията на видинската болница и координатор на въздушната помощ в областта със званието "Лекар на годината" бе отличен д-р Вилхелм Елисеев. Опитният реаниматор благодари за..

публикувано на 18.10.24 в 08:54

Полицията с втора акция срещу изборните нарушения в област Монтана

Полицаите от Монтана проверяват сигнал за евентуално нарушение, свързано с предстоящите избори. За седмица това е втората акция за предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и за противодействие на конвенционалната престъпност.  Към момента няма данни за извършено престъпление, уточняват от пресслужбата на..

публикувано на 18.10.24 в 07:55

Снимката на 17 октомври 2024 година

Олимпийската шампионка  Ивет Горанова  се срещна с десетки деца  в  Белоградчик.  Тя им разказа за пътя си до олимпийската титла и им преподаде първия урок по карате. Ръст на  болните  от остри респираторни заболявания е регистриран през последните дни на територията на област Монтана.  Община Враца внесе инвестиционно намерение..

публикувано на 17.10.24 в 18:05

Видинският музей представя експонати в международна изложба

Обредни глинени хлебчета от фонда на видинския музей са представени в международна изложба в Археологическия музей на град Франкфурт, Германия. Експонатите са от късната бронзова епоха и са открити при разкопки при село Балей в периода 1969 - 1989 година, обясни археологът Николай Казашки.  "2010 година при разкопки, които провеждахме, имах..

публикувано на 17.10.24 в 16:05