Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аз съм момче от квартала със сбъдната мечта!"

7
Снимка: Иван Цолов Личен архив
В рубриката за хоби в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН ви срещам с Иван Цолов. По професия той е воден спасител, но сърцето го води към миризмата на гориво и звука от двигателя на ретро автомобилите. След многобройни предложения за работа извън страната, той избира родния Видин. Следва един разговор за американски ретро автомобили, за сбъднатите мечти на едно градско момче, няколко идеи за атракции в града ни и на Дунав мост. Но първо палим двигателя, включваме на скорост и потегляме по пътя на сбъднатите желания….

На колко години беше, когато разбра, че животът ти ще бъде свързан с американските ретро автомобили?

"Страстта ми към този тип автомобили започна още на тийнейджърска възраст. Когато бях 10-12-годишен и за първи път отблизо видях във Видин истински американски спортен автомобил, който впоследствие се превърна в моя мечта. Това беше червено, ниско и ръбесто Камаро. Брутално и в същото време красиво, с уникален V8 звук. Някак си, във времето, формата на тази кола се запечата в съзнанието ми и остана там, като любима, оптимална концепция за перфектния за мен автомобил. Знаех, че това е колата за мен и, че един ден ще я притежавам! Човек трябва да следва мечтите си и да вярва и всичко е възможно! Няколко години по-късно в гарда видях друго Камаро, зелено на цвят, от по-ново поколение, беше също така внушително и това, което ни плени като деца, бе неповторимият звук от V 8 двигател, който не бяхме чували по нашите улици, не беше характерен за средата на 90-те години. Оприличавахме го на рафиниран звук от познатите ни камиони ЗИЛ и ГАЗ.Снимка Когато дойде време да взема шофьорска книжка, баща ми ме попита каква кола искам да карам, някой малък градски автомобил. Тогава в съзнанието ми изскочи един стар 5-метров, ръбест, полицейски Шевролет, който си стоеше прашен  и занемарен пред един блок. С баща ми се оказахме на един акъл, купихме го на добра цена, успяхме да вземем и един стар ретро английски Форд от 1956 година, който впоследствие се оказа първият автомобил, който карах през живота си. На него се учех - 6-цилиндрова 50- годишна лимузина, сега вече 60-годишна. И от този момент в живота ми тръгнаха страстите ми към автомобилите."

Още ли пазиш тази ценна антика?

"Да, дори мисля, че той е единствен в България. Трудно се намират в Европа, може би има в Англия. В момента си поставям за цел да го реставрирам."

Автомобилите за теб са не просто купчина желязо, а "машина на времето", доста сантиментално и поетично си настроен към тях, дори имаш стихове, посветени на хобито си.

"Да, така ги усещам, качваш се в колата, попадащ в друг свят, свят на спокойствие, където ритъмът и нервността на ежедневието ги няма. Там си само ти и истинската машина, без ненужния куп нови технологии, които да убият удоволствието от шофирането. Нима сте виждали нещастен човек да управлява ретро автомобил? Не! Чувствам се щастлив! Преди 10 години написах едно комично стихотворение за автомобили, бях забравил за него, но моята майка, която вече е тук само духом, го е запазила... Благодаря ти мамо! 

СнимкаВ това си начинание не съм сам, помагат ми приятелката ми, брат ми, баща ми..."

Какво те запали точно по американския тип автомобили?

"Това, че са правени от хора, които не са били ограничавани по никакъв начин от размери, материали, разходи на гориво... не са били поставени в рамка. Многообразието на модели и стиловото разнообразие, просто нямат аналог. Гангстерски лимузини, с двигатели от цепелин през 20-те години, през уникалните заоблени форми и така наречените джет ера на 50-те, легендарните Muscle cars от 60-те и началото на 70-те, ръбести форми, хот род, рат род, драгстери, пикапи , уникални луксозни лимузини, с интериор, наподобяващ най-луксозната холна гарнитура и размер на яхта… стигаме и до върха на технологиите– електромобилите на XXI век. "

Кой е твоят автомобил, този който е в сърцето ти?

"Това е Камарото. С него имам незабравими спомени. То ми е сбъдната мечта. То бе предпочетено за сватбена кола от моите приятели- актьорите Ана и Кирил от видинския театър."

Членуваш ли в клуб на ретроавтомобилистите?

"Да, имаме си клуб на собствениците и фенове на американски автомобили в България. Той съществува от 10 години и расте много бързо. Все повече българи внасят уникални автомобили от чужбина. Миналата година се организира най-мащабната ни среща Ride'N'Roll на хиподрума в Банкя, присъстваха хиляди посетители и стотици автомобили. Имаше автомобили от 20-те години до най-новите от 2016 година. В момента цените на тези ретроавтомобили от 20-те и 80-те растат в пъти, дори златото не може да ви задържи парите или да ви ги умножи по този начин, както са ретроавтомобилите. Не случайно богатите хора в света имат най-големите колекции от ретроавтомобили. Понякога инвестицията в тези коли е по-ценна от тази в златото."

СнимкаОстанал си да живееш във Видин след многобройни предложения за работа в чужбина. Има ли гардът ни потенциал за развитието на твоето хоби?

"Да, Видин е с уникално местоположение, като един нешлифован диамант, има голям потенциал за туризъм. През топлите месеци- екзотика и водни спортове. Аз поставям красотата над парите и затова оставам тук!"

За гонките?

"Те трябва да се правят само, ако са организирани – летището и още едно място, което е уникално и може да ни даде известност– Дунав мост 2, ако се затвори едното платно и се обезопаси, може да се прави драг рейсинг, с което да се привлекат туристи…"

Накрая Иван завършва:

"Аз съм момче от квартала със сбъдната мечта! Пожелавам си това, което имам до момента, никога да не го загубя!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50