Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Буковец ще раздават козунаци на самотно живеещи хора

Кметът иска да прави социална кухня

7
Пред кметството в Буковец
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
Село Буковец - красиво село от българския Северозапад, едно от големите в региона с над 600 жители. Правят впечатление начупения терен и красивите къщи, храма в центъра на селото и паметника на загиналите във войните. Интересни са и хората- всеки със своята индивидуалност, радости и тревоги. Оплакват се, че навред цари безпаричието, което отчуждава хората. Искат да се асфалтират улиците, но знаят, че възможностите на селския кмет в бедна като Видин община са малки. Надяват се някой ден и сградата, в която била администрацията на ТКЗС-то да стане дом за стари хора.

"Парите не стигат, това е лошото, добре е който е успял да се пенсионира, та оттам поне сигурни пари... Площадът не е ремонтиран не помня от кога, да видите и нашата улица какви дупки има. И канализацията е за подмяна, много често аварии стават. Гробищата и те не се чистят редовно от хората. Трябва да се направи нещо за селото и за хората, старчески дом- имаме сграда готова, чака пари отнякъде"- разказаха жителите на Буковец.
 
СнимкаСтефан Захариев е настоящият кмет на село Буковец. Сяда на кметския стол отново, след малка пауза, докато управлява предшественика му. Знае, че за да се вижда какво работи кмета, трябва да е много деен. Има идеи какво да се направи, за да се благоустрои Буковец. Прави го за хората, както сам казва. В селото има много млади, а вечер градинката до параклиса се пълни с майки с деца, затова работи и детската градина с 15 деца. Кметът иска да ремонтира и помещението, което ползват за здравен пункт.

"Площадът ни е в окаяно състояние, ще търсим отнякъде спонсорство да купим баластра и цимент, да запълним Площадът на Буковец има нужда от ремонтдупките поне. Храмът ни е много хубав, построихме го преди време когато бях кмет в предишния мандат. Той е един от хубавите параклиси в областта, само трябва да се благоустрои около него. Жалко че няма пари от общината, но ние ще се борим- с труд!"- обещава кметът.

Стефан Захариев не отрича, че безпаричието тормози голяма част от хората, което с годините ги кара да се отчуждават, и дори да не си говорят, макар че живеят къща до къща. Но, както казва кметът, животът продължава, имат си планове как да се развиват в бъдеще, някогашното училище да стане дом за стари хора.

"Мисля за някакъв проект за Дом за стари хора, но то от общината си зависи. За одобрение чака и проектът за подмяна на канализацията, подготвен още преди години. Хубаво ще е да го започнем поне него, така и работа за някой и друг човек ще има. Трябва да оправим и здравната служба, да ремонтираме и детската градина"- обясни Стефан Захариев.

СнимкаДобра идея на кмета на Буковец е за Великден да зарадва с по нещо малко хората в нужда и самотно живеещи, които в селото са 15-тина. За тях Стефан Захариев ще задели от заплатата си, с които пари ще им дари козунаци за светлия празник. Другата му идея със социална насоченост е да направи в събота социална кухня, но за целта ще има нужда от подкрепата на социалните служби от общината.

"Със секретарката правим списък на хората в нужда, по един-два козунака да им купя. Мислех да правя и социална кухня всяка събота- топла храна за обяд за по-бедните. 15 са самотно живеещите, повечето са жени"- допълни кметът на Буковец.

Още за живота там може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00