Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Адриана Маркова: Хомеопатията има място в лечението на рак

| обновено на 13.06.16 в 19:48
Д-р Адриана Маркова, специалист по хомеопатия и детски болести
Снимка: Светослав Цветанов


Хомеопатията успешно се бори със страничните действия на класическото лечение на рак. Това е тежко заболяване, при което трябва да се използват различни методи на лечение, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Адриана Маркова, специалист по хомеопатия и детски болести. Тя обясни, че хомеопатията лекува всички заболявания:

"Ние разчитаме на индивидуалната реактивност на пациента, неговата имунна система би трябвало да бъде здрава. 20-30% от случаите не биха могли изцяло да се повлияят от хомеопатия, тя би могла там да се приложи като съпътстващ метод на класическата терапия. Това е вече при много тежки заболявания, тежко увредени пациенти. Иначе там, където болестният процес е обратим и ние знаем, че е обратим, хомеопатията спокойно може да помогне. Във всички области всички органи и системи се лекуват с хомеопатия."

Хомеопатията е лечебен метод, който използва т.нар. "феномен на подобието". Методът прилага като лекарства вещества в малки или в безкрайно малки дози, обясни д-р Маркова:

"Още Хипократ е установил, че някои лекарства, някои вещества в токсични дози предизвикват едни симптоми у здрав човек, а същите вещества в по-малки дози лекуват симптоми у болни. Например, белият кукуряк, от който е направено хомеопатично лекарство, предизвиква повръщане, диария, обезводняване, отпадане на организма, а със същото вещество в малки дози са лекувани пристъпите, епидемиите на азиатска холера по онова време.

Немският лекар Самуел Ханеман решил да провери на практика дали Хипократ е бил прав. Той започва да експериментира с различни вещества, прави опити със себе си и своето семейство, за да види различните вещества какви симптоми предизвикват у здрави хора. След това започнал да търси хора със съответните симптоми, на които давал малки дози от същите вещества, и установил, че действително Хипократ е бил прав..."

Част от хомеопатичните лекарства са изготвени на базата на растения, но хомеопатията и билколечението са различни методи, обясни лекарят:

"Приликите с билколечението са дотолкова, че част от хомеопатичните лекарства са изготвени на базата на растения, но те са подготвени по различен начин - направени са спиртни извлеци, които след това многократно след това са разредени с вода и динаминизирани в съответни уреди. Така че, ако се изследва хомеопатичното лекарство като химично съединение, то ще съдържа 1-2 молекули активна съставка, т.е. действието е стимулиране на имунитета, а не някаква химична реакция, което предизвиква билколечението. Фактически методите са различни."

Предимство на хомеопатията пред конвенционалната медицина е, че тя няма странични действия. Важно е хомеопатичните лекарства да се приемат на гладно или 10-15 минути след хранене. Освен това всяко лекарства трябва да се приема само за себе си. В случаите, когато се налага съчетаване на хомеопатични с класическите лекарства, времето между приемите също трябва да се спазва, обясни д-р Адриана Маркова.


На 14 юни отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Снимка: Национален център по трансфузионна хематологияИ още в "Направление здраве"- на 14 юни отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Инициативата започва преди 12 години като ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители. В България те са 24 на всеки 1000 души. А ежедневно от кръвопреливане се нуждаят 500 пациенти, каза началникът на отделението по трансфузионна хематология в болница "Св. Петка"- Видин д-р Светлана Станкова:

"В големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, където има фирми, предприятия, висши учебни заведения, те могат да организират акции по кръводаряване. Но в един Видин това става много трудно. Изключително разчитаме на близките, които водят дарители отвън. По данни за 2015 година на Българската организация по кръводаряване едва 24 промила е в България, дарителите са 170 000. Във Франция са 38 дарители на 1000, в САЩ са 62 на 1000. Всеки ден около 500 души в България се нуждаят от кръвопреливане. В София се дарява много повече, защото те имат акции. Ние сме малко отделение, движим се между 15-20 дарители на ден средно. Сега сме стигнали 910. Но това е от януари, малко е. Това е изключително роднинско кръводаряване. Първото полугодие да стигнем 1000, пак е малко. Какво ще правим второто полугодие, когато трябва да бъдат повече от 1000 и да стигнем 2000 и нагоре. Но само на роднинското кръводаряване не може да се разчита, би трябвало да идват доброволци да даряват. Има възрастни хора от домовете, които са самотни, а социално слабите са и самотни и не могат да търсят навън. Тези хора не могат да бъдат оставени, длъжни сме да подадем и кръв, и плазма, и т.н."

Над 900 са кръводарителите във Видин от началото на годината. Снимка: Светослав ЦветановД-р Станкова се обърна към политическите и неправителствените организации в област Видин с препоръка да подкрепят кръводаряването, без от това да вадят политически дивиденти:

"Всички политически партии в региона могат, особено младежките, да заповядат и да даряват. Може техните партийни лидери да ги подтикват към този акт. И другите организации, които не са младежи, могат, стига да са здрави хора. Има неправителствени организации, стига да желаят. Всеки един, няма значение дали е неправителствена организация, дали членува в партия,  всеки един гражданин може да заповяда да дарява безвъзмездно. Повече хора да имат желанието и съзнанието, че това се прави в името на живота и в името на болните - млади хора, родилки, възрастни, деца. Болни хора, които пред нас са равни, независимо от възрастта им, ние носим еднаква отговорност пред всеки болен човек."
 
Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50