Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Видин призова за подкрепа на Обучителния център

Момчил Станков: Нашите младежи имат изключителен шанс да учат като редовни студенти в своя роден град

Снимка: Областна администрация Видин

"Нашите младежи имат изключителна възможност да учат висше образование в своя роден град. Нека им дадем този шанс!" С този апел областният управител на Видин Момчил Станков се обърна към директори на средни училища и кметове на общини, с които се срещна днес по повод инициативата си за разкриване във Видин на Обучителен център към Русенски университет "Ангел Кънчев", съобщават от областната администрация. Станков информира представителите на образованието и на местната власт за хода на кампанията и ги призова да я подкрепят. 

В началото на юни Русенският университет стартира във Видин прием на студенти за придобиване на бакалавърска степен по 6 специалности – редовна и дистанционна форма на обучение. Със съдействието на областния управител Момчил Станков, от 6 юни в сградата на областната администрация бе разкрит временен център за прием на документи. 

"Всички приети кандидати стават редовни студенти на Русенския университет, ползващи се със съответните на статута им права", подчерта кметът на община Видин Огнян Ценков, който подкрепя инициативата от самото й начало. Кметът на Видин също призова своите колеги от другите общини и директорите на средните училища да се включат активно в кампанията за разкриването на висш обучителен център в града. По думите му, това ще допринесе едно дългогодишно желание на видинчани да се осъществи и ще даде тласък в развитието на общината. 

"Над 300 младежи изявиха желание да продължат образованието си тук", посочи Ценков, като се позова на резултати от проучване сред ученици от 11 и 12 клас, извършено от Центъра за кариерно развитие, община Видин и Регионалния инспекторат по образованието. Той акцентира върху подкрепата за младите хора от Видин, доказали своя потенциал с многобройните си и изключителни успехи на национални и международни конкурси.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева съобщи, че има готовност да даде положително становище, според което за нуждите на Обучителния център към Русенския университет да се предостави обособена част от сградата на Професионална техническа гимназия "Васил Левски", Видин.

От стартирането на кампанията до момента, над 40 граждани са посетили Центъра за прием на документи в Областна администрация-Видин, допълват от областната управа. Шестима от тях вече са приети по специалността "Бизнес мениджмънт" в дистанционна форма на обучение. Наблюдава се засилен интерес и към предлаганите в редовна форма на обучение специалности: "Машинно инженерство", "Земеделска техника и технологии", "Технологии и управление на транспорта", "Електроника" и "Компютърни науки". Към тях се насочват предимно зрелостници от випуск – 2016 г., които тези дни получават дипломите си за завършено средно образование и разполагат с необходимите документи за кандидатстване във висше учебно заведение. В Центъра в Областна администрация – Видин ще се приемат документи до 3 юли 2016 г.

Областният управител на Видин предприе инициативата за откриването на обучителен център в града веднага след като подписа на 12 май т. г. в Русе меморандум за сътрудничество с висшето учебно заведение там. Усилията му се подкрепят от председателя на Общински съвет-Видин Генади Велков и от кмета на общината  Огнян Ценков. Още в началото на кампанията тримата обявиха, че ще подпомогнат по един студент, като поемат с лични средства разходите за семестриалните такси през първата година от обучението.

Подкрепа има и от местния бизнес. Видинска фирма предостави безвъзмездно рекламните си услуги, като публикува обявление на своя информационен лед екран в центъра на града и отпечатва информационни брошури за кампанията.

***

Уточняваща информация за гражданите дават от областната администрация:

Русенският университет обяви прием  на студенти за Обучителен център в гр. Видин по 6 специалности. Пет от тях са в редовна форма на обучение: "Машинно инженерство", "Земеделска техника и технологии", "Технологии и управление на транспорта", "Електроника", "Компютърни науки", и 1 - в дистанционна форма на обучение – "Бизнес мениджмънт". Семестриалната такса за специалностите – редовна форма на обучение, е в размер на 280 лева, а за дистанционната – 460 лева. Всички приети кандидати са редовни студенти на Русенския университет, с произтичащите им от това права – стипендии, достъп до програмите за международен обмен и др.

Желаещите да придобият бакалавърска степен в Русенския университет могат да посетят Центъра за прием на документи, намиращ се на партерния етаж в сградата на Областна администрация – Видин, ул. "Дунавска" №6. Той е отворен всеки работен ден, от 09.30 до 16.00 часа, без прекъсване. Освен на място, заинтересованите граждани могат да получават информация и консултация от служител на администрацията на тел. 0886316217. Крайният срок за прием на документи изтича на 3 юли 2016 г. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Кулското село Чичил празнува днес

Най- малкото село в община Кула, село Чичил ще празнува днес на 3 август традиционния си събор, съобщи кметският наместник Цветомир Дамянов.  Ежегодният събор се провежда на деня известен още като Мария, когато Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

Парад на ретро автомобилите се проведе във Видин

Собственици на ретро автомобили от страната се събраха във Видин в рамките на традиционния ретро парад Vintage Vehicles Vidin 2024. В пространството пред "Телеграф капия" любители на класическите превозни средства подредиха лимузини, леки автомобили, бусове, дори и мотори.  Иван Цолов , организатор на събитието, коментира за Радио ВИДИН, че в ретро..

публикувано на 03.08.24 в 14:30

Официално откриха събора в село Градец

Традиционният Илинденски събор в село Градец бе открит вчера от кмета на селото Илия Томов. По време на събитието присъстваха - кметът на Община Видин  Цветан Ценков, зам. кметът Борислава Борисова и действащият народен представител Любен Иванов. Празникът започна с музикално-танцов спектакъл на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав",..

публикувано на 03.08.24 в 11:25

Българският патриарх Даниил посети Вършец

За първи път български патриарх гостува на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец снощи.  Десетки жители и гости на Вършец посрещнаха българския патриарх Даниил пред църквата "Свети Георги Победоносец". "Патриархът това е нещо уникално за нас, красота, щастие да ни посети... Този човек наистина е..

публикувано на 03.08.24 в 10:04

Глобяват нарушители във Враца

Продължават проверките на Инспектората, съобщиха от общината във Враца. За последните три седмици от звеното са съставили повече от 30 акта на лица, които нарушават местните наредби.  При извършване на проверки в жилищните квартали са санкционирани нарушители, изхвърлящи нерегламентирано строителни и едрогабаритни отпадъци.  Част от актовете на..

публикувано на 03.08.24 в 10:00

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор днес, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

обновено на 03.08.24 в 08:15