Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото "Село назаем" приключи

Снимка: Читалище Съзнание- Долни Вадин

Как да съхраним българското село? Решение предлагат 12 младежи от цялата страна, които 10 дни живяха в домовете на възрастни хора в село Долни Вадин, община Оряхово.

До обяд "внуците назаем" помагаха в градината и при отглеждането на домашните животни, а след обяд имаха различни занимания, организирани от местното читалище, като почистване брега на река Дунав, изучаване на фолклора в региона, запознаване с местната кухня, посещения във фермите на животновъди, спорт във фитнеса в Долни Вадин, който беше открит наскоро, гледаха кино под звездите.

"Всички са страхотни и много им се радвам. Селото живна. Надявам се да получим това, което наистина целяхме- техния поглед на нещата за живота в нашето село, въобще в малкото българско село. И как оттук нататък едно малко, затихващо село може да се развие по някакъв начин. Дали те биха се върнали отново на село, дали с приятели биха посетили нашето село, защото това е нашата цел- да го популяризираме и те да се връщат. Повечето от тях не са имали баба и дядо на село, никога не са ходили на село. Една от участничките за първи път стъпва на село. При положение, че е на 23 години и е много интересно", разказа секретарят на местното читалище Анелия Спасова.

Посетихме една от къщите, в която бяха настанени двама от "внуците" и видяхме, че възрастните хора много им се радват, защото макар и за няколко дни, има с кого да разговарят, да разнообразят ежедневието си. А вечер, на масата, да поговорят с някого- за нещата от живота. Под астмите на следобедна почивка се бяха събрали участниците в "Село назаем". Преживяванията са вълнуващи и за двете страни. Ето какво ни разказа стопанката на дома:

"Казвам се Венера. Живея от 6 години тук, живяла съм в Плевен и сега съм тук- гледам майка. И се включих с ентусиазъм в тези начинания на нашето читалище. Когато казаха, че ще има "Село назаем" и че ще идват дечица, викам: "Давай тука, малко да се разнообрази вкъщи". Иначе скука, аз и една стара баба. Много им се радвам, че са при мен. Много помагат децата. Изкарваме добре. Включват се във всичко, каквото ги накараш. Вечер, ей така, много ни е добре на масата. Сядаме, приказваме си. Той пътува много Веско, много увлекателно разказва. Ивето разказва за Варна, за София, говорим си за какво ли не, темите са така, много разностранни."

СнимкаС Веско сме ви срещали- говорихме по телефона преди старта на "Село назаем". Той беше първият одобрен кандидат. Сега, заедно с приятелката си Ива участваха в тази малко необичайна инициатива, но набираща все по- голяма популярност- среща между поколенията с различен начин на живот- градските млади хора и възрастните от малките села.

"Аз съм Ива Атанасова, студентка съм по право вече пети курс в Софийския университет и съм от Варна... Аз съм Веселин Алексиев, живея в София и съм архитект... Само приятни изненади имаше. Сега научихме още повече за селото, заради дейността на читалището, която беше насочена с цел да ни запознае с историята и с нещата, които  правят хората тук. Направи ми впечатление, че има Рибарска къща и Етнографска къща в селото. Аз не си представях, че тук може да има нещо като мини музей... Със сигурност това, което прави впечатление е, че има опити да се създаде нещо като имидж, публичност... Със сигурност младите хора могат да помогнат като дойдат тук да живеят, като почнат да развиват някакъв бизнес тук. На нас ни дойдоха много идеи, ще се радваме да ги обсъдим в последния ден с останалите участници..."

СнимкаВиктория Ивановска е от София. Няма село, затова й е любопитно как протича животът в малките населени места. За първи път в Долни Вадин коси трева с моторна косачка, бере боб, храни домашните кокошки.

"За мен това е един съвсем различен свят. Не съм имала свят. Това е нещо напълно ново и различно за мен. Очаквах, че ще ми бъде приятно, но сега, когато дойдох и се запознах с местните и с другите участници, всички са изключително мили, лъчезарни, добри, много приятни хора."


Моника Карамитева е от Девин:

"Дойдох тук, за да си изчистя реката и душата. Научих се на доста неща вече да правя, като да бера боб. Довечера ще го чукаме този боб, нямам търпение. Най- важното е, че нашата сплотена група в момента прави видеа. Интервюираме хората в селото, заснемаме важни моменти и накрая ще се получи един прекрасен филм, което ще даде началото на нещо много прекрасно."

Снимка"Аз съм Иван Емилов, учител и един от доброволците в "Село назаем". И сега съм адски щастлив да бъде тук, сред всички тези хора. Със сигурност ще направим много неща- първо чрез Фейсбук, друго- чрез наши собствени инициативи и тепърва нещата ще се развиват, дори и след като си тръгнем... Аз съм Магдалена Йоцова, кандидат- студентка по дентална медицина. От Септември съм, един град близо до Пазарджик. Записах се в инициативата, главно, заради хората, при които живеем. Другото, което ме привлече е, че исках да изживея емоции, които досега не съм и да помогна да се популяризира идеята, че селата трябва да се развиват и старите хора да не се забравят... Казвам се Весела Тотева, от София. Имам мисия и мисията ми е да популяризирам селото чрез традициите и чрез фолклора, защото в това село има запазени традиции и фолклор. Бих искала да го предам в София, защото с това се занимавам- хореограф съм... Аз съм Кристина Панова. Моите баба и дядо са градски. И летата, когато другите деца заминаваха на село, аз много им завиждах. Сега се сбъдна моята мечта да поживея на село. Все по- често хората правят този избор и то млади хора- да се върнат назад към селото", споделиха впечатления Иван, Магдалена, Весела и Кристина- участници в проекта.

СнимкаТази сутрин "внуците назаем" се разделиха със своите домакини от Долни Вадин. Първото "Село назаем" приключи. Обещаха да се връщат, каза Анелия Спасова:

"Тяхната основна задача в "Село назаем" тепърва предстои. Тя няма да се случи за ден или за два, а ще бъде напред във времето. Те дадоха една страхотна идея- всичко събрано като снимков и видео материал да се обобщи и да го направят в един филм. Имат идея за една фотоизложба и тези две неща да станат пътуващи, за да се популяризира моделът "Село назаем" и в други населени места. Обещаха да се връщат на село. Имат идея следващата година "Село назаем" да бъде с конкретна цел. Предложиха следващия път да дойдат на свои разноски в село Долни Вадин, но ние да им предоставим косачки, за да окосят селото и да го направят по- приветливо, защото според тях природата поглъща пътя, поглъща селото. И това се случва точно поради липса на хора и останалите само възрастни хора в селото. Градските хора имат интерес към българското село. Това го разбрахме за 10 дни."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00